Svet motocyklov - december 2020

Máme tu decembrové vydanie časopisu Svet motocyklov! A čo v ňom nájdete?

Svet motocyklov - december 2020

AKTUALITY

SVITKOV DVANÁSTY DAKAR

Na Dakar 2021 smeruje netradične až štvorica slovenských jazdcov. Nebude chýbať ani doteraz najúspešnejší Slovák, ktorý má na konte striebornú priečku – Štefan Svitko v neodmysliteľných farbách Slovnaft Rally Teamu. Okrem neho sa na túto rally chystajú Ivan Jakeš, Martin Benko a Erik Vlčák.

TEST HUSQVARNA VITPILEN 701

Dizajnová motorečka, ktorá je poháňaná najsilnejším jednovalcom na svete na osem písmen? Jednoznačne VITPILEN. Sedemstojednotka Husqvarna sa u nás v redakcii tentokrát ukázala v krásnom modrobielom farebnom prevedení.

1213.jpg

NOVINKY 2021

TEST JAWA 300 CL

Všetko čo nesie hrdé označenie Jawa sa v našich končinách stretáva s mimoriadnym záujmom. Nič na tom nemení ani fakt, že časy najväčšej slávy má táto značka už dávno za sebou. Medzi jej najúspešnejšie modely patrí legendárna kývačka z 50. rokov, ktorá sa vďaka indickému gigantu Mahindra vracia v celej svojej kráse. Použitá technika je samozrejme moderná, ale zážitok z jazdy s touto replikou je autentický.

2223.jpg

PREDSTAVENIE BMW S 1000 R

Dočkali sme sa! Po dvoch rokoch od predstavenia novej generácie superbajku S 1000 RR je tu konečne aj nová generácia najšportovejšieho naked biku z produkcie BMW Motorrad. Úplne nová S 1000 R sľubuje rovnaký počet koní, no podstatne menej kíl, väčšiu elektronickú výbavu a samozrejme aj viac štýlu.

2627.jpg

PRVÝ TEST HONDA FORZA 750
Rodinu prémiových skútrov Honda tento rok rozšíril top model Forza 750. Všestranné vozidlo s atraktívnym dizajnom síce pripomína maxiskúter s veľkými kolesami, ale znalci si hneď všimnú absenciu variátora. Tu sa ku slovu hlási výkonný dvojvalec s automatickou dvojspojkovou prevodovkou DCT v kombinácii s ľahko ovládateľným podvozkom, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani športový naháč strednej triedy.

2829.jpg

TEST BENELLI 752S

Jedna z najstarších talianskych značiek Benelli, pod ochrannými krídlami skupiny Qianjiang Group, zažíva veľký rozmach. Po mimoriadne úspešných modeloch poháňaných moderným pollitrom, rozširuje svoju ponuku o motocykle s väčším objemom. Ako prvý sme mali možnosť otestovať športový naháč s nezameniteľným talianskym dizajnom.

3031.jpg

LIMITKA DIAVEL 1260 LAMBORGHINI

Takto to vyzerá, keď sa spoja dve luxusné športové značky! Ducati sa spojila s Lambom a postavili jeden neskutočne krásny kus mašinérie – predstavujeme vám limitovanú edíciu Ducati Diavel Lamborghini.

3435.jpg

TEST INDIAN SPRINGFIELD DARK HORSE

Podľa oficiálnej internetovej Necyklopédie je kôň zviera, ktoré na svojom chrbte nosieva chlapov s krivými nohami a bolestivým výrazom alebo ženy s roztiahnutými nohami a spokojnosťou v tvári. Na tomto temnom tátošovi je to ale trošku inak – aj chlapi s krivými nohami majú pri jazde určite blažený výraz v tvári.

3637.jpg

MOTODŽÍNSY NA KAŽDÚ PRÍLEŽITOSŤ

Klasické, „obyčajné" džínsy sa stali z pôvodných pracovných nohavíc doslova módnym hitom, obľúbeným kúskom oblečenia a rozšírili sa po celom svete a medzi všetkými generáciami. Niet sa čo čudovať, že sa veľkej obľube tešia aj medzi motorkármi. Tu však majú svoje miesto špeciálne motodžínsy, ktoré sú nielen štýlové a pohodlné, ale zabezpečia aj potrebnú mieru ochrany pred nástrahami počasia, ale aj ochrany v prípade pádu. Štýl je dôležitý, ale bezpečnosť je prvoradá!

4041.jpg

TEST TRIUMPH TRIDENT 660

Ani si nepamätám, koho to bol slogan - Generation Next. K Tridentu 660 mi pasuje ako maslo na biely rožok. Triumph mieri medzi začínajúcich motorkárov. Ruky sa mu netrasú, nemá ani zvýšený tep. S chladnokrvnou vypočítavosťou zamiešal všetky argumenty, ktoré pri kúpe zvažujete a postavil presne takú motorku, akú dnešná generácia chce.

4243.jpg

RED BULL ROMANIACS 2020

Tohtoročný, už sedemnásty ročník extrémneho endura Red Bull Romaniacs sa konal v náhradnom a pomerne netradičnom termíne. Podobne ako množstvo iných akcií ho poznačila všadeprítomná pandémia. Jesenný termín však nič nezobral z atraktivity tohto podujatia, možno práve naopak.

TEST HONDA CB500X

Séria dvojvalcov od Hondy ťahá svoju úspešnú šnúru už takmer 2 dekády. Neoblečená CB500F, nabrúsená CBR500R a dobrodružná CB500X sú postavené okolo toho istého motora s výkonom 35 kW. My sme počas testu osedlali od minulého roka vynovenú adventure verziu. Tá sa určite ocitne hlavne v hľadáčiku majiteľov vodičáku A2 ale aj skúsenejších jazdcov, ktorí hľadajú ekonomickejšiu a obratnejšiu alternatívu k veľkým cestným endurám.

5051.jpg

RENOVÁCIA MANET TATRAN 125

Zima je dlhá a život taký krátky! Myslel som, že sa do tohto projektu pustím až v päťdesiatke, no túto zimu ma prepadlo mladícke nadšenie a rozhodol som sa spojazdniť svoju prvú veľkú motorku. Skúter Manet Tatran 125, ktorý som dostal od otca, tuším na svoje pätnáste narodeniny.

TEST CAN-AM OUTLANDER MAX 1000 DPS

Nenápadné šedo-čierne sfarbenie, v akom je model Outlander MAX 1000 DPS ponúkaný, môže vzbudzovať dojem „sivej myšky". Nenechajte sa však pomýliť, tisícka v takejto predĺženej forme s prívlastkom MAX je vlajkovou loďou ponuky štvorkoliek značky Can-Am, ale aj prémiovým strojom, ktorý sa nezľakne žiadnej konkurencie, ani skutočne náročného terénu.

5657.jpg

ZAZIMUJTE TROCHU INAK

Poklesom teplôt väčšinou svoje motorky, či štvorkolky odstavujeme. No zaliezť do vykúrenej garáže, stroj vyumývať, zakonzervovať, napichnúť na nabíjačku a prikryť nemusí byť jediným riešením. Koncern BRP vo svojom rozsiahlom sortimente originálneho príslušenstva myslí aj na to, aby ich štvorkolky a side by side stroje boli plnohodnotnými spoločníkmi, ale aj pomocníkmi úplne celoročne, aj v extrémnych zimných podmienkach.

SEZÓNA SNOV PRE SUZUKI - MOTOGP 2020

Pre japonského výrobcu motocyklov je tento rok obzvlášť významný, veď oslavuje 100. výročie založenia spoločnosti Suzuki Motor Company a 60 rokov pretekania. Nielen pre značku, ale aj všetkých jej priaznivcov to bol úžasný pocit, keď Joan Mir vybojoval titul majstra sveta v kráľovskej kubatúre MotoGP a Suzuki ECSTAR zvíťazil v súťaži tímov. Lepšie sa to ani načasovať nedalo. Za zmienku určite stojí aj ďalšie víťazstvo Suzuki Endurance Racing v seriáli vytrvalostných pretekov FIM EWC.

TEST KTM 890 DUKE R & TRIUMPH STREET TRIPLE RS

Na tieto dve kočky som sa v roku 2020 tešil najviac zo všetkého! Triump Street Triple v najostrejšej verzii RS a oranžová KTM 890 Duke R. Obidve som si v priebehu roka vyskúšal už aj samostatne, no dve krásavice v ten istý deň na jednom mieste – toto nemohlo dopadnúť inak ako maximálne zábavnou jazdou!

6465.jpg

OBLEČENIE S VLASTNÝM ŠTÝLOM

Regále obchodov sú plné motooblečenia všetkých možných farieb a strihov a nie je problém vybrať si. Dnes už dokonca nemusíte ani nikam chodiť a všetko nakúpite pohodlne „cez net". No ak vaša fantázia pracuje na plné obrátky a túžite po väčšom individualizme, je tu ešte jedna možnosť...

TEST GASGAS 2021

Červená a biela značke GasGas prischli už pred rokmi, no teraz je tu zmena. Červená má nový odtieň, ale to je zanedbateľné. Celá značka má nového majiteľa a celkom nové ambície. Nateraz zostáva hlavne v teréne, ale naznačuje aj smelé plány s „útokom" na asfalt. My sme si odskočili do Rakúska vyskúšať novinky vo svete endura a trialu, teda také, kde bol GasGas „doma" aj v uplynulých rokoch.

7071.jpg

Predplatné časopisu Svet motocyklov na rok 2021 si môžete objednať TU: http://www.motofan.sk/c/predplatne-casopisu/svet-m...

Teraz k predplatnému získate tričko zdarma!
0607.jpg


Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre