Svet motocyklov - apríl 2020

V stánkoch už nájdete aprílové vydanie časopisu Svet motocyklov, tak ho nepremeškajte...

Svet motocyklov - apríl 2020

AKTUALITY

PREDSTAVENIE: GARMIN ZUMO XT

Garmin má celkom slušnú históriu moto navigácií, ale je to už zopár rokov, čo nepriniesol žiadnu novinku. A teraz z čista jasna, ešte pred sezónou dorazila na Slovensko novinka zumo XT. Škoda, že nepredbehla aj coronavírus, chceli sme vám ju totiž ukázať na výstave Motocykel, ktorá bola zrušená. Prečo by vás mala nová navigácia zaujímať? Pretože má plynulú podporu navigácie na ceste aj mimo nej. Predtým, ako vám pripravíme podrobnejší test, je tu malé predstavenie.

TEST: DUCATI SCRAMBLER 800 ICON

Väčšina z výrobcov má vo svojom katalógu jeden - dva scramblery. Je to dnes predsa v móde, takže to celkom dáva zmysel. No Ducati si povedala, že ponúkne zákazníkom oveľa väčšiu možnosť výberu - tri objemové prevedenia a celkovo až osem rôznych dizajnov. Vyskúšal som si obľúbenú osemstovku v základnom prevedení Icon.

1415.jpg

TEST: YAMAHA TRACER 700

Niektoré motorky majú od začiatku dané, že sa stanú niečím viac, ako len ďalšou mašinou. Sú to tie, ktoré dokážu urobiť hlbší zárez do duše motorkára, alebo naznačiť nový smer v motocyklovej evolúcii. A Yamahácky bestseller Tracer 700 je určite jednou z nich.

1819.jpg

AKO JAZDIŤ V OBDOBÍ COVID-19

Na základe situácie v čase uzávierky aprílového vydania časopisu vám prinášame niekoľko odporučení na jazdenie počas obdobia výskytu nového Corona vírusu COVID-19. V aktuálnej situácii existuje niekoľko obmedzení a odporúčaní, no to najdôležitejšie je riadiť sa zdravým rozumom, zbytočne neriskovať, no na druhej strane určite treba dopriať duši aj trošku radosti z jazdy.

TEST: CAN-AM SPYDER RT LIMITED

Pestrú ponuku trojkolesových vozidiel Can-Am tento rok obohatil luxusný turistický model Spyder RT. Kanadská spoločnosť BRP sa pri jeho návrhu zamerala hlavne na maximálny komfort posádky pri cestovaní na dlhé vzdialenosti. Nový Spyder RT vo verzii Limited vás vďaka tomu bude rozmaznávať od prvej chvíle čo sa naň posadíte.

2829.jpg

DAINESE AGV & SHOEI V POVAŽSKEJ

Nová sezóna, nové oblečenie Dainese, nové prilby Shoei a AGV. V predajni motocyklov Yamaha &Kawasaki Jakuba Valla v Považskej Bystrici nájdete aj obrovskú ponuku oblečenia - nielen od týchto troch exkluzívnych značiek.

KEEWAY E-Zi PLUS

Elektrický pohon patrí dnes v motorizme k najčastejšieskloňovaným témam. Zatiaľ čo v prípade áutje obmedzený dojazd stále značnou prekážkou, v prípade skútrikov a iných mestských približovadiel sú prednosti takéhoto riešenia nesporné a dajú sa skvele využiť.

PREDSTAVENIE: KAWASAKI Z H2

Kompresorové šialenstvo Kawasaki pokračuje! Zelení znova rozšíril rad svojich neskutočne silných motocyklov s kompresorom preplňovaným litrovým motorom. Ak vaše srdce rovnako ako to naše piští po hromade konských síl, privítajte s nami supernaháč Z H2.

3637.jpg

TEST: TRIUMPH THRUXTON 1200 RS

Briti musia zostať súčasťou únie! Minimálne anglický agent menom Thruxton. Thruxton RS. Môj najobľúbenejší Angličan je v roku 2020 ešte ostrejší ako kedykoľvek predtým. Do rúk sa mi dostal Triumph Thruxton v novej najostrejšej verzii RS.

3839.jpg

NEXT LEVEL BABETTA CUSTOM

Moped Babetta 50 sa po rokoch pomaly stáva historickou legendou, no ako základ na customovú stavbu by sme si ho asi nevybrali. Peter bol úplne iného názoru a postavil si takýto netradičný custom – Babettu úplne iného levelu.

4243.jpg

BARRY SHEENE A JEHO SUZUKI

Barry Sheene patril medzi najväčšie legendy britskej motocyklovej scény a v Británii sa každoročne konajú preteky na jeho počesť - festival klasických pretekárskych motocyklov. Jeho najväčšie úspechy sú spojené práve so značkou Suzuki a tieto tri krásavice budú tento rok vystavené práve na festivale Barry Sheene Classic 2020 v júli tohto roku.

TEST: BMW F 900 XR & F 900 R

BMW a boxer, to je notoricky známe spojenie. No dnes už v ponuke samozrejme nechýbajú ani iné pohonné jednotky. Napríklad také paralelné dvojvalce strednej triedy, ktoré poznáme už vo viacerých verziách a našli uplatnenie vo viacerých typoch motoriek. Fabrika uvádza, že práve „stredná trieda" patrí k mimoriadne dôležitým v ich biznise. Najnovšie pribudla dvojica nových modelov, v ktorých je dobre známy agregát podstatne prepracovaný a modernizovaný. No ako sme sa mohli na juhu Španielska v okolí Almerie presvedčiť, nie je to len o samotnom motore...

4445.jpg

MOTO DIEVČA: VANESA

Na cestách stretávame čoraz viac dievčat na motorkách. A nemyslíme tým ľadvinky sediace na sedadle spolujazdca. Jedným z motodievčat je aj Vanesa, ktorá momentálne jazdí na svojej zelenej Kawasaki Ninja 650.

TEST: HONDA FORZA 125

Informácia o tom, že naša legislatíva umožňujúcu držiteľom vodičských oprávnení skupiny B presedlať zo svojich limuzín na skútre s objemom 125 ccm už asi nikoho neprekvapí. Pre náročných zákazníkov, ktorí chcú tú najluxusnejšiu výbavu, maximálny komfort a výborné jazdné vlastnosti má Honda v ponuke model Forza 125.

5455.jpg

MOTOTURISTIKA: NÓRSKO

Prečo práve Nórsko? Je tam krásne, nie sú potrebné víza, nehrozia vysoké teploty a je to pomerne pekná kilometrová nálož. V pláne máme dostať sa cez Fínsko až na Nordkapp a následne pokračovať celým Nórskom späť na mojej Honde XL700V Transalp a Wiktorovej Yamahe Ténéré 660.

5657.jpg

MV AGUSTA TURISMO VELOCE LUSSO SCS RC

Svet veľkých cestovných endúr je lákavý, teší sa záujmu zákazníkov a to pochopiteľne vyvoláva aj záujem výrobcov. No dobre, v prípade MV Agusta Turismo Veloce je trúfalosť hovoriť o endure. S nejakým terénom nemá nič spoločné. Ale nie všetci mototuristi túžia navštevovať terén. Niektorí naopak uvítajú, že okrem neodmysliteľného komfortu dostanú aj poriadne športové zvezenie a v neposlednom rade úžasný dizajn a charakter.

TEST: KTM 790 ADVENTURE

Miro Laki Sloboda je známy slovenský okruhový pretekár - jeden z mála Slovákov, ktorý odjazdil legendárne preteky na ostrove Isle of Man. Tentokrát si však Laki vyskúšal iné zákruty - tie alpské v sedle KTM 790 Adventure. Ako sa mu páčila táto pre neho dosť netradičná motorka?

6061.jpg

MX PROJECT MINI

V dobe Facebooku a Instagramu chce byť každý jedinečný. Mať motorku s vlastným dizajnom, s custom polepmi. Štvorročná Eli ešte našťastie ani netuší, čo sú to sociálne siete, no Scrub Designz si od nej vyslúžili jeden obrovský Facebook Like a jedno Instagramové srdce za nové polepy na jej Yamahe PW 50.

DVOJTAKT VERSUS ŠTVORTAKT V ENDURE

Nesmejte sa deťom, keď veria rozprávkam. Na svete žijú mnohí dospelí ľudia, ktorí veria tomu, že štvortakt je lepší ako dvojtakt. A práve preto som sa rozhodol po čase pozrieť na to, kto aktuálne vyhráva vo večnom súboji názorov enduro jazdcov na tému, či je ten jediný najlepší motocykel dvojtakt alebo práve naopak štvortakt.

7071.jpg

Časopis si môžete kúpiť aj z pohodlia domova na https://www.rajknih.sk/index.php?bk=104227


Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre