25 ROKOV SUZUKI GSX-R 1300 HAYABUSA

Mám pocit, že o tejto motorke je už škoda niečo hovoriť. Hayabusa je tak notoricky známa, že vás žiadnou novou informáciou neprekvapím, ale pokúsim sa. V tomto roku oslavuje neskutočných 25 rokov od svojho zrodenia s modelovou generáciou 1999.

25 ROKOV SUZUKI GSX-R 1300 HAYABUSA

Prvých 300 km/h v roku 1999

Niektorí jej meno čítajú ako Hayabusa, ale vraj je to v Japončine skôr Hayabuša – snáď najviac legendárny superbike, aký kedy vznikol. A pri aktuálnom trende znižovania emisií a elektrifikácie motocyklov tým najviac legendárnym benzínovým motocyklom určite aj zostane. Aj keď prvenstvo za dosiahnutie rýchlosti približujúcej sa 300 km/h patrí Honde CBR1100XX Blackbird, Hayabusa sa vďaka svojmu jedinečnému dizajnu zapísala do histórie oveľa výraznejšie. A samozrejme aj vďaka tomu, že ako prvá prekročila magickú hranicu 300 km/h a dosiahla rýchlosť približne 303 km/h. A titul najrýchlejšej motorky sveta jej neskôr už nikto nemohol ukradnúť, pretože vďaka regulačným opatreniam museli byť tieto hyperšporty limitované na maximálne 186 míľ za hodinu, čo je približne 299-303 km/h v závislosti od prepočtovej metódy. A neskoršie modely Hayabusa už by síce boli schopné dosahovať aj vyššie rýchlosti, ale vďaka tomuto pravidlu museli byť elektronicky obmedzované.

3-detaily-dole-vedla-seba-3.jpg

25 rokov raketovej rýchlosti

Odvtedy už však ubehlo neskutočných 25 rokov a Suzuki Hayabusa už dávno nepatrí medzi prvú voľbu športových jazdcov. A v žiadnom prípade už nie je najsilnejším ani najrýchlejším strojom na trhu, pretože ľahučké superšporty s výkonom nad 200 koní dosiahnu limit 300 km/h oveľa rýchlejšie ako Hayabusa s jej 190 koníkmi a hmotnosťou až 264 kg. Hayabusa však vďaka najnovšej generačnej zmene z roku 2021stále zostáva kultovým strojom. A Suzuki pri príležitosti jej štvrťstoročnice pripravila špeciálnu edíciu v oranžovo čiernej farebnej úprave s logom 25th Anniversary na nádrži. Výročné logo je rovnako vygravírované aj na obidvoch výfukových koncovkách. V štandardnej výbave tento rok dostanete aj prekrytovanie zadného sedadla a pár špeciálnych anodizovaných zlatých detailov.

3-detaily-dole-vedla-seba-2.jpg
3-detaily-dole-vedla-seba-1.jpg

TEXT: MASSIMO, FOTO: AUTOR

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre