Svitko pred Dakarom mesiace stanoval

V štvrtej etape Dakaru sa jazdci dostanú do nadmorských výšok až 3500 nad morom, čo už pri veľkej námahe môže spôsobovať komplikácie, duplom, keď ďalšie štyri etapy sú vedené v podobných výškach a námaha počas dňa sa tak sčítava so slabším oddychom v noci.

Svitko pred Dakarom mesiace stanoval

Vo vysokých výškach sa tvorí viac červených krviniek, preto niektorí športovci využívali a stále využívajú pobyt vo výškach k tomu, aby podali následne na preteku v nižšej nadmorskej výške lepší výkon aj preto, že majú viac krviniek a tým pádom lepšie okysličený organizmus, než tomu je u súperov, ktorí dajme tomu behali len po pláži.

Na vyššiu nadmorskú výšku (nižší tlak, menej kyslíka) sa môžete pripraviť postupným aklimatizovaním sa, teda dlhším pobytom vo výškach a nechať postupne organizmus prispôsobiť sa okolitým podmienkam. Lenže pripraviť sa prirodzene na výšku 3500 metrov je na Slovensku nereálne, keď náš najvyšší vrch – Gerlachovský štít má takmer o kilometer menej.

mch15249.jpg

Takéto jednoduché počty zvláda Števo aj ľudia okolo neho, no presťahovať sa do Álp na štvrtinu roka tiež nie je logisticky a finančne najjednoduchšie riešenie. Aby sa Pišta pripravil na Dakar a jeho výšky, spával doma. V stane. Nejde o obyčajný stan z Lidla, volá sa to Hypoxico – špeciálny stan s prístrojom, ktorý simuluje vyššiu nadmorskú výšku. Števo v ňom v rámci prípravy spával už tri mesiace pred Dakarom a jeho telo by tak malo byť teoreticky pripravené. Obrázky tejto „zázračej" vecičky sme našli len v podobe stanu pre dve osoby, ale či sa zlepšila kondícia aj manželke, to už nevieme :)
img0319.jpg

V každom prípade, Števovi držíme palce, nech mu to odsýpa na Dakare podľa plánov a hlavne bez zranení, aby sa celý a zdravý vrátil domov k rodine, trebárs aj na stanovačku.

zdroj foto: google, Marian Chytka


Buďte s nami v kontakte

Komentáre