Svet motocyklov - máj 2020

V predaji už májové vydanie časopisu Svet motocyklov a čo v ňom nájdete?

Svet motocyklov - máj 2020

EDITORIAL

AKTUALITY

LEGENDA NA BONNEVILLE POKRAČUJE

V posledných troch rokoch sa v súvislosti s americkou značkou Indian Motorcycle a motoristickým športom hovorí iba o flat tracku a trošku sa zabúda na iné, oveľa extrémnejšie odvetvie motocyklového športu, v ktorom bol americký Indian vždy jednotka. Na boje o svetové rýchlostné rekordy na soľnom jazere v Bonneville, do ktorých sa značka vrátila v roku 2013.

DOBYTIE AMERIKY - NOVÉ BMW R 18

Je majestátne a vyzerá dobre so širokými aj vysokými riadidlami, ako cruiser, aj ako bobber. Na svete je úplne nové BMW R 18 s najväčším boxer motorom v histórii. Nová ikona z Nemecka chce dobyť Ameriku. Nás na Slovensku si už získala pri prvom pohľade.

1617.jpg

MOTOBIKER NAŽIVO AJ CEZ WEB

Predajňa MOTOBIKER v Krakovanoch neďaleko Piešťan už nejakú tú sezónu zásobuje motocyklami a všetkým okolo toho nielen región dolného Považia, ale aj širšie okolie. V súčasnosti sa pole pôsobenia ďalej rozširuje, pribudol totiž nový e-shop. A to sa skvele hodí nielen v období súčasných protivírusových opatrení.

TEST: KAWASAKI Z900

Modelový rad „Z" má vo výrobnom programe Kawasaki významné miesto, o čom svedčí množstvo nových modelov uvádzaných na trh. Dnes má rodina športovo ladených naháčov veľmi pestré zastúpenie, od ľahkonohej 125-ky, až po najnovší prírastok ZH2 s preplňovaným motorom. Niekde uprostred je novinka Z900, ktorá vďaka veľmi priaznivému pomeru ceny a výkonu patrí v mnohých krajinách medzi najpredávanejšie modely. Poďme sa pozrieť ako jej prospeli úpravy, ktorými prešla.

2021.jpg

TEST: TRIUMPH TIGER 900 RALLY PRO

S cendurom sa dá ísť bombovačku ako kedysi so superšportom. Je komfortné ako veľký cesťák a stále zvládne aký-taký offroad. Práve preto je to dnes mainstream. To, že žiadna značka neurobí fuck-up pri motore, podvozku, či brzdách je také samozrejmé. Kritériá, podľa ktorých súdime dnešné motorky sú prísnejšie. Niekedy až choré.

NOVÝ STYX V BRATISLAVE

Bratislavská predajňa Styx sa na konci minulého roka presťahovala do nových priestorov. A okrem obrovského množstva príslušenstva a predaja motocyklov Suzuki už majú Styx v Bratislave aj krásny Yamaha showroom a dokonca po novom predávajú aj motocykle Royal Enfield.

TEST: GARMIN ZUMO XT

Garmin po niekolkoročnej odmlke tesne pred sezónou predstavil novú generáciu motonavigátorov zumo XT. Trvalo to síce dlhšie, ale navigačný líder si pre nás pripravil celkom slušnú nálož technológie, ktorú sme nedočkavo podrobili dôkladnej previerke. Tentokrát to bolo trocha iné, pretože nové zumo okrem cesty naviguje aj v teréne a prináša nové, zaujímavé funkcie.

TEST: MV AGUSTA BRUTALE 1000 RR

Myslel som si, že vrcholom tohto roka by mohlo byť zvezenie na Ducati Streetfighter V4. Ako veľmi som sa mýlil! Do rúk sa mi nečakane dostala ešte väčšia exkluzivita spomedzi talianskych naháčov – MV Agusta Brutale 1000 RR. Brutálna krásavica s výkonom 208 koní a cenou takmer 30.000 eur.

3637.jpg

MOTOTURISTIKA: SLOVENSKÁ HITPARÁDA CIEST

V ďalšej časti seriálu „Slovenská hitparáda ciest" vám chceme predstaviť obľúbenú testovaciu trasu, ktorú niektorí z vás už absolvovali počas čitateľských testov nových modelov takých značiek ako je Honda, alebo KTM. Vyrazte s nami na úžasné horské cesty plné zákrut, ktoré okrem krásnych výhľadov ponúknu aj to pravé adrenalínové vyžitie.

POŽIČOVŇA MOTORIEK

Požičanie motocykla je dnes už bežnou záležitosťou. Vyskúšajte aj vy motocyklovú požičovňu www.pozicajsimoto.sk, kde okrem obľúbených motocyklov Yamaha za dostupné ceny nájdete aj exkluzívnejšie stroje BMW Motorrad.

TEST BMW S 1000 XR

Superbike sú zábavné, sú adrenalínové, ale len „na chvíľu". Zajazdiť si na okruhu je úžasná vec, ale keď sa na to pozriete z praktického hľadiska, je to nesmierne náročné a pokiaľ nemáte okruh v bezprostrednej blízkosti, už len cesta na dráhu je prvou komplikáciou. Ak však vaša športová nátura túži po svojej dávke adrenalínu, máte našťastie aj ďalšie možnosti. Stačí napríklad na superbikový základ namontovať pruženie s vyššími zdvihmi, jemne zväčšiť celkovú výšku motorky, podstatne vyššie umiestniť riadidlá a razom si žijete „na vysokej nohe"...

4647.jpg

MOTO DIEVČA JANKA NA CB500F

Dnes sme v rubrike motorkárskych dievčat pokecali s Jankou, ktorá už pár sezón jazdí na Honde CB500F. No jedného dňa by rada presedlala na nejaký superšport.

TGB BLADE 600 A 1000 LTX

Modelový rad Blade je základom sortimentu štvorkoliek značky TGB. Najčerstvejším prírastkom sú verzie s označením LTX, ktoré od ostatných spoznáte na prvý pohľad vďaka úplne novej prednej maske s LED svetlometmi. Zdanlivo malá inovácia modelu veľmi prospela, dvojičky Blade 600 a Blade 1000 sú teraz ešte atraktívnejšie.

5051.jpg

TEST: KTM 1290 SUPER DUKE R

Ako dieťa som veril tomu, že príšery a beštie žijú pod posteľou. Preto som sa pod posteľ bál pozrieť. Teraz sa pre zmenu bojím vkročiť do garáže. Mám tam zaparkovanú úplne novú KTM 1290 Super Duke R. Oranžovú beštiu tretej generácie s výkonom 177 koní. Toto bude jedna poriadne rýchla a zbesilá jazda!

5455.jpg

MX PROJEKT NASTAVENIE PODVOZKU - SAG

Čo je to „Sag"? V skratke je to ponorenie zadného tlmiča pri zaťažením jazdcom, ktoré sa výrazne prejavuje na geometrii motorky a jej ovládateľnosti. Takže nastavenie ponoru zadného tlmiča alebo po anglicky Sag Setup je jednou z najdôležitejších častí nastavenia podvozku motokrosového bajku.

NORDKAPP CESTA DO NÓRSKA 2/2

Janka na Honde XL700V Transalp a Wiktor na Yamahe Ténéré 660 si naplánovali krásny výlet do Nórska. V prvej časti ich cestopisu prešli zo Slovenska až na najsevernejší bod Európy, ktorý je dostupný na motorke – Nordkapp. V druhej časti pokračuje ich cestovanie Nórskom a jeho krásnou prírodou.

5859.jpg

PROTOTYP HONDA CB1000R

Honda CB900F Bol d'Or ožíva! Honda stvorila nádherný koncept svojej CB1000R v dizajne originálnej Bol d'Or z osemdesiatych rokov. Táto dokonalá pocta CB900F by si určite zaslúžila uzrieť svetlo sveta. Chceme ju aj v sériovej výrobe!

TEST: INDIAN SCOUT BOBBER TWENTY

Osemdesiate a deväťdesiate roky sú dávno za nami. Čopre sú OUT ako Bon Jovi a Guns'n Roses. No toto nie je čoper! A toto nie sú osemdesiate. Indian Scout Bobber Twenty je dokonale moderné stvárnenie klasickej bobberovskej témy. Vyskúšal som najnovšieho Scouta a nechcel ho vrátiť späť

6465.jpg

KIDS MX

Asi rovnako veľkú radosť ako pri kúpe mini motorky som zažíval pri kúpe mini motokrosového oblečenia. Aj keď zohnať takéto najmenšie veľkosti u nás je stále celkom výzva. Predovšetkým v obľúbenej dievčenskej ružovej farbe.

TEST CFMOTO GLADIATOR Z1000 SPORT

Značka CFMOTO sa už definitívne usídlila aj v prémiovom litrovom segmente štvorkoliek a side by side. Bola to práve športová bugina Z1000, ktorá prišla na sklonku roku 2016 ako prvý model poháňaný litrovým dvojvalcom. Predáva sa dodnes a na trhu už je aj štvorkolka X1000 a pracovné side by side s označením UTV1000. Dva roky po predstavení modelu Z1000 sme na výstave Eicma v novembri 2018 vzhliadli radikálny koncept Z10. Dnes už jazdí...

Časopis si môžete kúpiť aj z pohodlia domova na https://www.rajknih.sk/index.php?bk=104227, alebo predplatné TU


Buďte s nami v kontakte

Komentáre