Svet motocyklov apríl 2016

Aprílové vydanie časopisu SVET MOTOCYKLOV sa už nachádza na stánkoch. Prinášame vám náhľad toho, čo v ňom nájdete.

Svet motocyklov apríl 2016

Aprílové vydanie časopisu SVET MOTOCYKLOV sa už nachádza na stánkoch. Prinášame vám náhľad toho, čo v ňom nájdete.

KALENDÁR PODUJATÍ
AKTUALITY

PREDSTAVENIE: POLARIS SLINGSHOT
Novinkou medzi trojkolesovými strojmi je Polaris so svojim jedinečným modelom Slingshot, ktorý je dokonalým mixom motocykla a automobilu. V porovnaní s ostatnou trojkolesovou konkurenciou ponúka sedenie pre dvoch jazdcov vedľa seba a ovláda sa klasickým volantom takmer ako automobil. No rovnako ako motocykel má vzadu len jedno koleso a vďaka nakláňajúcej sa prednej náprave vám v zákrutách ponúka jedinečný jazdný zážitok.

TEST: KTM 1290 SUPER DUKE GT
Dve slová v nadpise môžu znieť ako dokonalý reklamný slogan na turistickú motorku. V tomto prípade je to však celkom inak. Tak po prvé - KTM napriek športovo-turistickým ambíciám novinky 1290 Super Duke GT dáva dôraz na slovíčko „športový". Čo je však podstatnejšie, všetko čo sa dočítate na nasledujúcich stranách, sa odohralo na malom ostrove. Bez ohľadu na to, že ráno svietilo slnko ako na juhu Európy, bolo celkom príjemných 12 stupňov a potom cez obed sa spustilo krupobitie, teplota atakovala hranicu 5 stupňov a nasledoval vytrvalý dážď... Aj na malom kúsku zeme sa počasie dokáže poriadne vybúriť a výsledkom je dojem, že ste prešli z juhu Európy až niekam ďaleko na sever...

MOTOCYKEL 2016
Aj keď sezóna v skutočnosti začne až prvým výjazdom – a je jedno, či hromadným, alebo úplne individuálnym, pre mnohých je symbolickým štartom do sezóny bratislavská výstava Motocykel.

NOVÉ PRILBY CMS
Ľahkosť, inovatívne materiály, prepracované odvetrávanie, komfort, moderný dizajn a technológie – to všetko charakterizuje prilby z produkcie známej portugalskej značky CMS. Slovenských zákazníkov však poteší aj výborný pomer medzi kvalitou a dobrou cenovou dostupnosťou jednotlivých modelov CMS.

EXKLUZÍVNY TEST: HONDA CB500F a CBR500R
Sú tomu už tri roky čo najväčší svetový výrobca motocyklov uviedol na trh trojicu úplne nových päťstoviek určených hlavne držiteľom vodičských oprávnení skupiny A2. Aby Honda ešte podporila ich komerčný úspech, druhá generácia naháča CB500F a športovej CBR500R prešla výraznou omladzujúcou kúrou. Aké zábavné dokážu byť päťstovky s výkonom 35 kW som sa mohol opäť presvedčiť na juhu Španielska, kde sme si s nimi zajazdili po cestách s nekonečným počtom zákrut.

BIKE EXIF: SR 500
Dnes sme sa v našej rubrike novodobých customov nechali znova inšpirovať najznámejším webom v brandži – bikeexif.com. Hlavnou témou našej dvojstrany tentokrát bude legendárna Yamaha SR 500. Prvá z dvojice vznikla za oceánom a je postavená v netradičnom štýle Urban Scrambler.

VYRUS 987 C3 4V
Nie je vírus ako Vyrus. Vírus všeobecne je niečo, čomu sa snažíme vyhnúť. Vyrus 987 C3 4V je prvá motorka zo série unikátnych a luxusných motocyklov, ktoré vám v najbližších číslach nášho časopisu predstavíme. Poďte s nami snívať. Taliani snívali tiež, a to tak intenzívne, že sa im po nekonečných nociach strávených na tomto projekte podarilo jednej noci v roku 2001 vytvoriť motorku. A keďže z nej boli doslova a do písmena chorí, pokrstili novozrodenú infekciu menom Vyrus.

TECHNIKA: VARIABILNÉ ČASOVANIE VENTILOV
Superšportové motocykle boli vždy akousi výkladnou skriňou pokroku a originálnych technických riešení. Po období určitého útlmu sa súboj o titul kráľa litrových superbikov opäť rozbieha naplno. Poďme sa pozrieť s čím novým prichádzajú v tomto roku inžinieri Suzuki.

TEST: KAWASAKI 1400 GTR
Veľký športovo turistický motocykel Kawasaki 1400 GTR predstavuje unikátne spojenie športového ducha, pohodlia a vytrvalosti, ktoré jej majiteľovi umožní brázdiť celé kontinenty. Minuloročná novinka okrem zlepšenej ochrany pred náporom vetra ponúka už v základe bohatú výbavu v ktorej nechýba kontrola trakcie, kombinované brzdy s ABS, či systém KIPASS.

MOTOCYKEL ROKA 2016
Ktorý výrobca pripravil najzaujímavejšiu dvojkolesovú novinku? Ktorá z nich dokáže zaujať natoľko, že vyniká medzi konkurenciou o niečo viac? Na takéto a podobné otázky dala odpoveď anketa Motocykel roka 2016.

KNIHA ŠTEFAN SVITKO A DAKAR POKRSTENÁ
O mnohých slávnych osobnostiach dejín sa písali knihy. Tak prečo by nemohlo byť dielo aj o Števovi Svitkovi a jeho účinkovaní vo svete rally súťaží? Nepochybne najväčšia osobnosť slovenského motoristického športu súčasnosti si to určite zaslúži!

TEST: KEEWAY CITYBLADE 125
Ako prvý skúter v tohtoročnom teste som dostal šancu vyskúšať minuloročnú novinku Keeway Cityblade 125 Sport. Tento skútrik môžu okrem 16 ročných teenagerov osedlať aj držitelia automobilových vodičákov.

MOTOTURISTIKA: KIRGIZSKO
Ako 25 ročnej sa ma Michal spýtal či by som sa chcela stať prvou Slovenkou čo na vlastnej motorke precestuje zo Slovenska až do Kirgizska. Okamžite som sa pre tento nápad nadchla! Keďže dovtedy som bola len „ľadvinkou", postup bol jasný. V auguste 2012 som si spravila vodičský preukaz, v marci 2013 kúpila svoju prvú motorku a v máji, keď sa počasie konečne umúdrilo, začala aj jazdiť...

PREDSTAVENIE: TRIUMPH TIGER EXPLORER
Triumph nás tento rok potešil svojimi novými modelmi Tiger 1200. Nové Explorery sa dočkali veľmi dôležitej modernizácie s obrovským množstvom elektronickej výbavy, pričom si môžete vybrať až 6 rôznych prevedení, ktoré sa líšia svojim terénnym nadaním a úrovňou výbavy.

POROVNÁVACÍ TEST: HARLEY-DAVIDSON SPORTSTER IRON 883 vs. YAMAHA XV950
Cenovo najdostupnejší model rodiny Sportster s povesťou „drsného biku očesaného až na kosť" je už pekných pár rokov považovaný za vstupenku do klubu priaznivcov americkej značka Harley-Davidson. Predajné úspechy modelu Iron 883 nenechávajú chladných ani veľkých japonských výrobcov a tak už tretiu sezónu mu šliape na päty Yamaha XV950. Poďte s nami vstúpiť do sveta, kde sa jazdci neopájajú šialenou rýchlosťou a ku šťastiu im stačí motorka s výkonom 50 koní.

NAJKRAJŠIE HOSTESKY NA VÝSTAVE MOTOCYKEL 2016
Na tohtoročnom Motocykli sa to už tradične hemžilo krásnymi hosteskami. A už tradične každý návštevník, ktorý mal čo len trošku väčší (fotoaparát), predstieral, že je profesionálnym fotografom. Vsadil som na tú istú taktiku a so svojim canónom vyrazil na poľovačku za tými najlepšími úlovkami Motocyklu 2016.

SYM CITYCOM 3OOi S
Citycom má síce v názve mesto, ale v popise práce má aj výjazdy mimo aglomerácie. Motor s objemom bezmála tristo kubíkov dodáva slušnú dynamiku a vozítko bez náznaku nevôle zvládne aj dlhšie „medzimestské" výlety, ba aj dovolenkové putovanie.

JAZDENÁ APRILIA CAPONORD 1000/1200
Na prelome tisícročí si začali čoraz väčšiu obľubu získavať veľké cestovné endurá - pohodlné stroje, ktoré si mali poradiť aj s ľahším terénom. Túto kategóriu si nemohol dovoliť prehliadať žiadny významnejší výrobca a talianska značka Aprilia nebola výnimkou. Novinku s názvom Caponord vypustila do sveta na sklonku roku 2000.

KAMPAŇ: BELASÝ MOTÝĽ
Týmto príspevkom chceme pripomenúť, že medzi nami žijú ľudia, ktorí neriešia aké nové modely prídu na trh, lebo dobre vedia, že kvôli svojej nevyliečiteľnej chorobe si už nikdy za riadidlá motocykla nesadnú. Pri stretnutí s nimi si človek uvedomí, akú nevyčísliteľnú hodnotu má naše zdravie a často prehodnotí svoje priority.

OFF ROAD SPECIAL

AKTUALITY OFF ROAD
PREDSTAVENIE: BLAKE GUTZEIT
Počas výstavy Motocykel sa v stánku Husqvarny usmieval aj mladý blonďáčik, ktorý je obrovským talentom vo svete extrémneho endura. Už vo veku 21 rokov patrí do top desiatky najlepších jazdcov v kategórii. Toto je budúci Graham Jarvis - Blake Gutzeit.

PREDSTAVENIE FILTRE FUNNELWEB
Pýtate sa, ako „zadusiť" výkon vášho stroja? Celkom jednoducho – stačí, ak mu nedoprajete dostatok vzduchu. Motor, aj keď nie je živý, potrebuje „k životu" vzduch...

TEST: CAN-AM OUTLANDER MAX 850 XT
Je veľký, no nie je najväčší. V skutočnosti je však rovnako veľký ako ten najväčší... Nielen čo sa vonkajších rozmerov týka, ale aj ponúkanými jazdnými vlastnosťami. Svojou veľkosťou vás dostane už na prvý pohľad. No až po zvezení vás presvedčí o tej naozajstnej, charakterovej veľkosti. Strácate sa v spleti úvodných VEĽKÝCH slov? Tak čítajte ďalej!

ROZHOVOR: RIADITEĽ GAS GAS - JUAN LOPEZ
Okolo značky Gas Gas bolo v poslednom období množstvo otáznikov a hrozil jej úplny zánik. Fabrika bola donútená ukončiť výrobu a zodpovední hľadali najvhodnejšie riešenia tejto situácie. Pri hľadaní investorov padli mená viacerých konkurečných fabrík, čo sa zamestnancom samozrejme nepáčilo a báli sa o svoju budúcnosť. Riešenie sa však našlo a nateraz sa zdá, že všetci môžu byť spokojní.

ŠKOLA JAZDY V TERÉNE
Akokoľvek to znie jednoducho, veľa jazdcov z toho má veľký rešpekt, ba až strach. Reč je o zjazde z kopca. Prudkého, ešte prudšieho, či dokonca spestreného rôznymi nástrahami...

STAVBA: JAGU
Znie to veľmi jednoducho, no určite to nie je sranda. Navrhnúť a postaviť motorku nejaký čas trvá a niečo stojí. Svoje by o tom vedeli rozprávať konštruktéri z tovární. Postaviť si však motorku doma „na kolene"? To už chce kus odvahy, zanietenia a predovšetkým technického kumštu. Šikovné ruky a zodpovedajúce technické vybavenie dielne je samozrejmosťou.

Buďte s nami v kontakte

Komentáre