Slovenský šprintérsky šampionát 2024

Najšialenejšia motoristická disciplína, najväčšia koncentrácia konských síl na meter štvorcový a 20-ročná tradícia v usporiadaní kvalitných, adrenalínom presiaknutých podujatí. To je seriál Power fest, bez ktorého si motoristickú sezónu nevie predstaviť žiadny opravdový petrolhead našich končín.

Slovenský šprintérsky šampionát 2024

Ohlušujúce drag mašiny s krčivými balónmi na poháňaných nápravách, najrýchlejšie pouličné rakety republiky, upravené superšporty, nenápadné mestské autíčka s výkonmi luxusných kupé a motorkári, ktorí na svojich mašinách s výkonmi až do 600 koní doslova popierajú zákony fyziky... To je proste aj u nás obľúbený fenomén s názvom drag racing.

01.jpg
dsc5474.jpg

Nadšencov šprintérskych duelov čaká v roku 2024 päť majstrovských kôl. Pretekári si sily zmerajú tradične v troch základných kategóriách - Autá Profi, Autá Sport a Motocykle, ktoré sa následne delia na triedy podľa objemu, pohonu či preplňovania. Jubilejný 20-ty ročník slovenského šprintérskeho šampionátu odštartuje 13.apríla spoločným maďarsko-slovenským majstrákom na letisku Kiskunlacháza, situovanom južne od Budapešti, kde sa na špeciálne penetrovanej trati porovná technika v rámci „Drag Wars HU vs. SK".

dsc1139-web.jpg
dsc5815.jpg

Druhou zastávkou seriálu bude 1.mája Slovakia Ring, kde sa môžu milovníci nabúchaných vozidiel tešiť v rámci tradičného „Drag, Drift & Tuning majálesu" okrem šprintov na 304,8m (1000stôp) aj na závody v driftingu, stunt show a výstavu jedinečných áut v paddocku, spojenú s meraním dB audio a výfukov. Prvomájový Power fest bude navyše i domovom tretieho majstrovského kola maďarského šampionátu dragracing.hu. Nasledovať bude 25.mája Power fest s doplnkovým názvom „US & Retro cars meeting". Okrem tradičného zrazu Mustangov a amerických áut si tak prídu na svoje všetci milovníci starších vozidiel, vrátane dobovej vojenskej techniky, ktorej statická aj dynamická prehliadka mala vlani na trenčianskom letisku tiež obrovský úspech.

dsc5583.jpg
img5438.jpg

Po letnej prestávke sa dragbanditi stretnú opäť 21.septembra v novej lokalite žilinského letiska, kde sa pretekári môžu ukázať na 402-metrovej rovinke a fanúšikovia japonských rýchlikov tešiť aj na medzinárodný zraz Nissanov GT-R / Skyline. Ročník 2024 vyvrcholí 12.októbra návratom scény na Slovakia Ring, aby si diváci Power festu s doplnkovým názvom "Drag, Slalom a Tuning day" prišli na svoje pohľadom na priamočiaru jazdu šprintérov na cieľovej rovinke aj umenie slalomárov točiť volantom v rámci okruhového variantu trate č.3. Nuda ani v paddocku nebude – konať sa bude výstava garážových klenotov, show & shine, meranie decibelov a na svoju každoročnú stretávku sa pripravujú i majitelia áut značky Subaru.

KALENDÁR PRETEKOV 2024:

13. apríl - letisko Kiskunlacháza: DRAG WARS HU vs.SK

1. máj – Slovakia Ring:POWER FEST - Drag, Drift & Tuning majáles

25. máj – letisko Trenčín:POWER FEST & US+Retro Cars meeting

21. september -letisko Žilina:POWER FEST & GT-R / Skyline meeting

12. október – Slovakia Ring:POWER FEST - Drag, Slalom & Tuning day

Viac info: www.dragracing.sk

text & foto: Slovenská šprintérska asociácia

Buďte s nami v kontakte

Komentáre