Okruh Le Mans

Počas víkendu čaká jazdcov MotoGP pretek na francúzskom okruhu pri Le Mans. Pozrime sa naň a jeho bohatú históriu.

Okruh Le Mans

Le Mans je trať preslávená najmä najstarším vytrvalostným pretekom na svete – Le Mans 24. Koná sa od roku 1923 v blízkosti rovnomenného mesta vo Francúzsku. V časoch, keď bola Grand Prix dominantná forma motošportu v celej Európe, rozhodli sa organizátori Le Mans postaviť úplne iný pretek - zameraný na vytrvalosť. Snaha o zvládnutie takéhoto preteku videla k stavbe nie len rýchlych, ale aj spoľahlivých automobilov a vôbec prvýkrát sa začalo hrať aj na spotrebu, pretože menšia spotreba, logicky, znamenala menej zastávok v boxoch. Hon za nízkou spotrebou ešte pritvrdila v roku 1970 aj ropná kríza, kedy boli organizátori nútení obmedziť povolené množstvo paliva pre každé vozidlo. Z tohto limitu sa neskôr upustilo, no aj tak hrá spotreba paliva do dnešných dní dôležitú úlohu.

1923whlemans1928.jpg

Circuit de la Sarthe je názov pre okruh vytrvalostných pretekov. Pozostáva z uzavretých verejných komunikácií a od roku 1923 prešiel mnohými zmenami najmä s ohľadom na zvýšenie bezpečnosti. Dnes meria takmer štrnásť kilometrov. Posledné veľké zmeny sa udiali po roku 1988, keď si po trati so svojím autom WM P88-Peugeot prášil francúzsky jazdec Roger Dorchy rýchlosťou 405 km/h. Pribudli dve šikany a súčastí piloti ale aj diváci si už môžu vychutnávať rýchlosti „len" okolo 330 km/h.

wmp88peugeot2.jpg

Čiernym dňom pre Le Mans bol jedenásty jún 1955. Pierre Levegh havaroval so svojim Mercedes-Benz 300 SLR, preletel zábrany a automobil explodoval. Táto nehoda stála život jazdca, osemdesiatich divákov a viac ako sto ďalších bolo zranených.
2660280.jpg
79655519.jpg
3088202.jpg
3431080.jpg

Pretekársky okruh, ktorý bude dejiskom víkendového preteku MotoGP bol postavený až v roku 1965 a vo vytrvalostných pretekoch je len malou súčasťou veľkého okruhu. Grand Prix hostí od konca šesťdesiatych rokov s prestávkou po roku 1995, kedy počas tréningu havaroval jazdec Alberto Puig a na najbližších päť rokov bol okruh vyradený zo seriálu z dôvodu bezpečnosti. Le Mans je úzky okruh, kde prevláda v utiahnutých zákrutách jazda na prvom prevodovom stupni a kladie dôraz na neskoré brzdenie a prudkú akceleráciu.
54804e3e6cd606.jpg



Buďte s nami v kontakte

Komentáre