MotoGP 2016 – VC Francúzska

V Le Mans dostal body každý, kto dokázal prísť do cieľa. Úloha to nebola ľahká, pádov vo Francúzsku bolo viac ako utečencov.

MotoGP 2016 – VC Francúzska

Pole position získal v kvalafikácii Jorge Lorenzo. V preteku odštartoval výborne, zaradil sa na prvú pozíciu, súperom odskočil a po zvyšok preteku si krúžil nikým nerušený. Našťastie oveľa zaujímavejšie to bolo v bojoch za ním. Marc Marquez sa po štarte prepadol až na piate miesto, Rossi dokefril už kvalifikáciu a tak sa nikam prepadávať nemusel, bohate stačil štart zo siedmeho miesta. Výborne sa zaradili Ducati, druhý Dovizioso tretí Iannone a v boxoch začala svitať maličká nádej, že Ducati by snáď mohla v Le Mans aj vyhrať, čo sa jej zatiaľ nikdy nepodarilo.

Nasledujúce kolá boli o prenasledovaní Lorenza i šplhaní Rossiho vpred. Zo siedmej pozície sa behom troch kôl pretlačil na piatu za Marca. Menej šťastný deň mal Dani Pedrosa, ktorý stále blúdil až na jedenástom mieste. Iannone predbehol svojho tímového kolegu Doviho, vydal sa stíhať prvého Lorenza. Žiaľ, odhodlanie mu vydržalo len jedno kolo a potom si ustlal. Rossi začal jazdiť dobré časy a behom dvoch kôl bol nalepený na Mraquezovi.

99jorgelorenzoespgp99010galleryfulltopfullscreen.jpg

V tretine preteku ľahli Hernadez, Rabat, porúčal sa tiež Crutchlow. Valentino sa priblížil na dostrel k Marquezovi, Marquez k Dovimu a začala zaujímavá bitka o druhé miesto. Rossi zahájil útok, tribúny zhíkli, ľudstvo zabudlo na utečencov, Ficovi sa rozbúchalo choré srdce a Marquez bol razom štvrtý. Kolo neskôr poslal Rossi za chrbát aj Doviho a sen o prvom mieste pre Ducati sa rozplynul ako para nad hrncom. Len čo si stihli novinári zapísať poznámku o týchto momentoch, padli vedno na podlahu Dovi aj s Marquezom. Stalo sa to na rovnakom mieste, bez kontaktu. Na dráhe bolo vidieť štvorec asfaltu, ktorý bol novší ako zvyšok okruhu a pravdepodobne bola na ňom menšia priľnavosť. Holt, možno opravu vysúťažili cestári zo Slovenska.
46valentinorossiitagp2843galleryfulltopfullscreen.jpg

Po páde druhej Ducati aj Marqueza sa poradie ustálilo. Prvý bol pre Rossiho už v nedohľadne za ohybom zemegule Lorenzo, na tretie poskočil Viňales so Suzuki. Jedenásť kôl pred koncom padá s výkrikom Je Suis Le Mans aj Miller. Fíha. Diváci sotva stihli požuť jedného slimáka kým padol aj Smith. Z pôvodných 21 pretekárov na štarte sedem kôl pred koncom krúžilo na trati len trinásť a aj z nich bol jeden Marquez, ktorý dostal kolo a pokračoval s rozbitou motorkou.
93marcmarquezespgp3025galleryfulltopfullscreen.jpg

Cieľom po preteku pádov prešiel napokon prvý Lorenzo, druhý Rossi, tretí Viňales – jeho prvá bedňa v MotoGP a po šiestich rokoch návrat na stupne víťazov aj pre Suzuki. Štvrtý cieľovou čiarou prešiel z nenazdajky Dani Pedrosa, ktorého sme celý pretek prakticky ani nevideli. V celkovom poradí Marquez padá na druhú pozíciu za Lorenza, tretí je stále Valentino.

foto: motogp.com

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

MotoGP 2016 - VC Malajzie

MotoGP 2016 - VC Malajzie

30.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 VC Austrálie

MotoGP 2016 VC Austrálie

23.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC Japonska

MotoGP 2016 - VC Japonska

16.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC Aragon

MotoGP 2016 - VC Aragon

26.9.2016
Autor: Beal

Komentáre