​MotoGP 2016 – VC Británie

Pretek na okruhu Silverstone zažil drámu ako z čias druhej svetovej vojny, keď slúžil ešte ako letisko pre nálety na Európu. Červené vlajky prerušili vzostup Viňalesa. Ten ho po reštarte zopakoval.

​MotoGP 2016 – VC Británie

Mokrá kvalifikácia sedela Crutchlowi a ten ju na domácej trati premenil na polepositon. Druhý najrýchlejší v kvalifikácii bol Rossi a tretí Viňales. Pretek na 20 kôl odštartoval pod sivou oblohou s teplotou dráhy aj vzduchu zhodne po 18 stupňov najlepšie Rossi. V prvej pravej zvíril zvyšky pušného pachu sledovaný Crutchlowom. Potom došlo k nebezpečným a nepríjemným pádom Pola Espargara a Baza, ktorý zostal ležať na dráhe. Vlhkým vzduchom stihol pred červenými vlajkami preletieť na prvé Viňales a pretek bol prerušený.

gp4230egalleryfulltopfullscreen.jpg

Do konca prenosu sme sa nedozvedeli, ako na tom zdravotne Baz je, ale pri nakladaní do sanitky zamával rukou a situácia sa aspoň trošku ukľudnila. Preteky sa odštartovali znovu, teraz na 19 kôl. Valentino stačil na druhé miesto medzi prvým Crutchlow-om a tretím Viňalesom, za ktorým sa zoradili aj továrne Hondy – štvrtá s Marcom a piata poháňaná Pedrosom. Maveric už v prvom štarte ukázal, že so svojou Suzuki má pre dnešok iné plány než sa voziť v splodinách Hondy a ešte počas prvého kola presvišťal do vedenia.
25vinalesmaverickgp68762galleryfulltopfullscreen.jpg

Pri „normálnom" preteku by prišiel riadok o tom, že Viňales naďalej údaval tempo, ale skutočnosť bola iná. Jeho tempu nestíhal nik, svet ho už nechytil a priepasť medzi ním a druhým jazdcom sa neustále zväčšovala na konečných takmer 5 sekúnd. Zaujímavejšie to bolo v skupine, kde nebolo nič isté. Tú chvíľku viedol Crutchlow, za chrbtom sa mu hnali Rossi, Marquez, Pedrosa a pridal sa tiež Iannone. Marquez sa dokázal dostať na druhé miesto v poradí no tempu Suzuki dnes nestačil. Tri kolá po štarte viedol stále Viňales, Lorenzo sa trápil so svojou Yamahou na ôsmom mieste a jeho kontakt so šancou na stupne víťazov strácal každým metrom.
gp4383egalleryfulltopfullscreen.jpg

Dramatické situácie nastávali v skupine na šiestej hodine za Viňalesom. Štvrtý Rossi dostal M1tku na druhé cez Cala aj Marca, pár sekúnd to vyzeralo, že začne stíhať aj Viňalesa, ale bolo to len zdanie. Miesto toho sa spoza horizontu priblížil šialenou rýchlosťou Iannone, chvíľku sledoval jazdnú súpravu a následne hltal všetkých ako lentilky. Prvého dal za seba Pedrosu, potom Marqueza, ďalší neustál tlak Crutchlow a v boji padol aj Rossi.
gp4589egalleryfulltopfullscreen.jpg

Šesť kôl pred koncom začal tvrdiť muziku Crutchlow. Vymenil si poradie s Marquezom, obehol Rossiho a Iannone sa chudáčisko päť kôl pred koncom upratal z cesty sám. Nasledovali súboje a kontakty medzi Marquezom a Rossim, ako za starých čias, keď sa nerozprávali. Marc dva krát vyšiel mimo trať a len vďaka asfaltovým plochám miesto štrku dokázal priviezť svoju Hondu späť do bojov. Po šachovnicou prešiel nakoniec až štvrtý no v celkovom poradí stratil z ozrutného náskoku iba štyri body.
gp0254egalleryfulltopfullscreen.jpg

Prvým mužom preteku sa stal Viňales, po striebro prišiel Crutchlow a možno je na začiatku šnúry úspechov, ktoré sme čakali už minulú sezónu. Tretí pristál pod šachovnicou Rossi, čo v celkovom poradí neznamená veľký postup na prvého Marqueza, ale už slušný 14 bodový odstup na tretieho Lorenza.
gp4289egalleryfulltopfullscreen-1.jpg
gp0254egalleryfulltopfullscreen.jpg
gp4230egalleryfulltopfullscreen.jpg
gp4328egalleryfulltopfullscreen.jpg
gp4487egalleryfulltopfullscreen.jpg
gp4589egalleryfulltopfullscreen.jpg
gp4662egalleryfulltopfullscreen.jpg
gp4383egalleryfulltopfullscreen.jpg
gp4980egalleryfulltopfullscreen.jpg
gp4781e1galleryfulltopfullscreen.jpg
gp5136egalleryfulltopfullscreen.jpg
gp4126egalleryfulltopfullscreen.jpg

foto: motogp.com



Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

MotoGP 2016 - VC Malajzie

MotoGP 2016 - VC Malajzie

30.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 VC Austrálie

MotoGP 2016 VC Austrálie

23.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC Japonska

MotoGP 2016 - VC Japonska

16.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC Aragon

MotoGP 2016 - VC Aragon

26.9.2016
Autor: Beal

Komentáre