MotoGP 2016 - Amerika

Vo Veľkej cene Emeriky miešali karty hlavne pády. Smolu si vybralo množstvo jazdcov, pri kĺzaní Hondy híkali aj v Yamahe.

MotoGP 2016 - Amerika

Prvý rošt v kvalifikácii patril najrýchlejšiemu Marcovi, druhý bol Lorenzo a tretí od semaforu stál Rossi. Za zmienku stojí aj potrestanie Iannoneho, ktorý v minulom preteku zmietol tímového kolegu Doviziosa dve zákruty pred cieľom, a teraz sa musel posunúť na štarte o tri priečky ďalej.

Štart preteku sa výborne podaril Marquezovi, pár krát sa prehodilo poradie a po troch zákrutách sledovali Hondu dve Yamahy z nich tú rýchlejšiu popoháňal Lorenzo. Po dvoch kolách začala svoju (už tradičnú) silu ukazovať Ducati, keď Dovi v prvej zákrute okruhu na pár stotín uchmatol vedie Marcovi.
Druhý muž rýchlosti nestíhal v tomto preteku Ducati ani kolegovej Yamahe, obehol ho tiež Espargaro aj Pedrosa. Nič na tom nezmenili ani krídelká na kapotáži, ktoré v preteku nasadil premiérovo a to zďaleka nebolo všetko. Došlo k dvom predbehnutiam, Rossi prešiel na piate cez Pedrosu, ten mu to vrátil a potom sa už M1tka v tomto preteku zmohla len na došmýkanie do štrku po páde na predné.

Marquez stále vo vedení s čoraz vyšším náskokom, Lorenzo sa pretlačil na druhé cez Doviziosa a obaja sledovaný Pedrosom uháňajú k cieľu. V siedmom kole opäť dokázal svoj zmysel pre férovosť Dani, hoci miesto i čas by si na toľkú šľachetnosť vybral určite iné. Po cieľovej rovinke sa mu na brzdách rozhádzala jeho repsolka a Dani išiel k zemi. To bol však len začiatok tejto tragédie, pretože cestou zobral zo strieborného stupienka aj Doviziosa a jeho Ducati tak rovnako ako v minulom preteku nemohla okúsiť chuť šampanského. Napriek všetkému klobúk dolu, Pedrosa nebežal zachraňovať motorku, ale miesto toho zostal pri Andreovi a neskôr sa išiel ospravedlniť aj priamo do boxu Ducati.
Tým bolo súperenie o prvé pozície ukončené. Marquez udržiaval obrovský náskok pred druhým Lorenzom až do cieľa a aj jemu sa po páde Pedrosu a Doviziosa dýchalo oveľa ľahšie, keď tretí Iannone bol za ním s okrídlenou Ducati o jeden svetelný rok.

Amerika tak videla hlavne množstvo pádov, napínavý pretek trval len šesť hamburgerov a zvyšok krúženia si už mohli diváci nerušene pochutnávať na slanine s diétnou Colou. Zmeny sa diali v celkovom poradí, kde pošplhal na druhú priečku Lorenzo, prvú stále drží Marc Marquez na Honde. Absolútnym víťazom tejto ceny je Španiel Dani Pedrosa, ktorý ukázal ľudskú tvár športu, v ktorom si od záveru minulej sezóny už víťazi ledva podávajú ruky. Ozaj, a majú v Španielsku nejakú ropu?

93marcmarquezesp1000scotamotogppitlanescottjonesmarcmarquezgalleryfulltopfullscreen.jpg
99jorgelorenzoespgp9861galleryfulltopfullscreen.jpg
26danipedrosaespgp1110galleryfulltopfullscreen.jpg
46valentinorossiitagp9829galleryfulltopfullscreen.jpg
04andreadoviziosoitagp7042galleryfulltopfullscreen.jpg
93marcmarquezespgp9087galleryfulltopfullscreen.jpg

foto: motogp.com

Buďte s nami v kontakte

Komentáre