​MotoGP 2016 v Argentíne prinieslo infaktové stavy.

Tohtoročný už druhý pretek Majstrovstiev sveta cestných motocyklov hostila Argentína. V centre pozornosti bol opäť výhradný dodávateľ pneumatík - Michelin.

​MotoGP 2016 v Argentíne prinieslo infaktové stavy.

Vstup do sveta rýchlych motoriek im určite nevychádza podľa plánu, otočiť niektoré situácie vo svoj prospech a prezentáciu značky by nedokázal ani taký obracač ako Procházka. Spomeňme si na predsezónny test v Malajzii, keď sa zadná pneumatika na motocykli Lorisa Baza porúčala z ničoho nič na cieľovej rovinke v rýchlosti 290km/h.

Horúce chvíle a pekný výprask nadelila rovnako zadná guma počas kvalifikácie aj Scottovi Redingovi v Argentíne, keď sa vrchný plášť rozhodol, že byť mohol v živote robiť aj zaujímavejšie veci ako sa len kotúľať, a pustil sa zvyšku pneumatiky. Z obáv, že by takýchto zradcov mohlo byť viac, bolo rozhodnuté, že táto zmes bude z preteku stiahnutá a jazdci dostanú jednotnú a hlavne inú pneumatiku. Malo to však háčik. Zatiaľ ju nik „nevidel" a „omakať" si ju jazdci nemohli ani počas zahrievacej jazdy, pretože ako na truc pršalo. Čo bolo dôvodom zrady pneumatiky počas kvalifikácie sa zistiť nepodarilo a tak sa našlo druhé riešenie, zmes zostane v ponuke na pretek, ale jazdci budú musieť vymeniť motorky medzi 9. až 11. kolom. Nič také sa v MotoGP zatiaľ nikdy neudialo, no ako sa hovorí, všetko je raz prvýkrát.

V preteku z prvého roštu – Marquez, Rossi, Lorenzo najlepšie odfrčal Lorenzo, dobre sa chytil aj Marquez a potom z ďalších radov Pedrosa aj Dovizioso. V očakávaní, že to hádam ešte nebolo všetko, čakali diváci na prvú pravú zákrutu, kde došlo k strkanici, Iannone vypustil, došlo ku kontaktu s Marquezom a čo robiť mal aj Dani Pedrosa, ktorý musel ísť úplne mimo stopu. Na prvých pár chvíľ bolo poradie Lorenzo, Dovizioso, Marquez a Rossi no to sa veľmi rýchlo prehádzalo a kým sa „vláčik" uložil bol Lorenzo štvrtý a v druhom kole preteku až šiesty.

Po dvoch kolách razil vzduch prvý Dovizioso potom Rossi, Marquez, fantastický Viňales a Iannone. To už zapol všetky motory aj Marc Marquez, obehol Rossiho a za pár zákrut mal na konte aj Doviho. Prekvapenie počas reklamného brejku pripravil divákom Lorenzo, keď sa po páde na predné skĺzol mimo hru. Možno aj jemu blyslo hlavou, že gestá po minulom preteku v štýle „zavrel som vám huby" bolo možno trochu predčasné, veď karma je zdarma.

Pretek teda pokračoval bez Lorenza, Marquez uháňal naťukávaný Rossim k výmene motocyklov a tú zvládol už tradične na výbornú. Pri výjazde na dráhu sa medzi nich zaradil Rabat a to bol koniec súbojov o prvú pozíciu. Marquez ťahal za plyn a jeho náskok na Valentina rástol každou sekundou.

Sedem kôl pre koncom preteku sa k Rossimu začal blížiť Viňales sledovaný dvoma Ducatkami. Napätie narastalo. Každou zákrutou bol Maveric bližšie k chvostu M1tky. Už už sa zdalo, že si vyšliapne na Rossiho, no tri kolá pred koncom položil motorku a Suzuki sa tak v Argentíne zošuchla tesne popri stupni víťazov.


Preteku stále nebol koniec, užiť pohodu z jazdy si mohol len Marc Marquez s náskokom na druhého už cez sedem sekúnd. Po páde Maverica mal Rossi za sebou hneď dve Ducati. Len dve kolá pred koncom preteku sa obe červené stroje natlačili pred modrú ladičku a zatrúbili na útek. Dovizioso hneď odskočil, Iannone to z tretieho miesta nešiel predýchať a Rossi sa nestíhal ani čudovať, nie to ešte stíhať Ducatkám. Všetko je rozhodnuté, zdá sa. Réžia ponúka divákom prejazd cieľom víťazného Marca Marqueza a hneď potom dve Ducati, ktoré sa váľajú v štrku tesne pred cieľom. Iannone sa pokúšal natlačiť na druhé miesto cez tímového kolegu, neustál to a cestou zobral aj Doviho. Druhé miesto tak padlo z neba Rossimu, tretie Danimu Pedrosovi.

Po dvoch kolách vedie celkové poradie Marc Marquez pred druhým Valentinom Rossim tretí je Dani Pedrosa a štvrtý úradujúci majster sveta Jorge Lorenzo.
foto: motogp.com a nova sport

3galleryfulltopfullscreen.jpg
gp2943galleryfulltopfullscreen.jpg
gp22082galleryfulltopfullscreen.jpg
gp3118galleryfulltopfullscreen.jpg
scott.jpg
ducati.jpg



Buďte s nami v kontakte

Komentáre