Martin Vaculík aj v roku 2024 vo FIM Speedway GP!

V sobotu 19.8.2023, sa na plochodrážnom štadióne v meste Gislaved vo Švédsku uskutočnilo pre naše farby veľmi úspešné finále kvalifikácie MS Speedway GP 202, tzv. Challenge. Martin Vaculík si svojim druhým miestom potvrdil účasť i v budúcoročnom seriáli Majstrovstiev sveta FIM Ypeeedway GP. GRATULUJEME!.

Martin Vaculík aj v roku 2024 vo FIM Speedway GP!

Víťazom švédskeho finále kvalifikácie SGP 2024 sa stalo austrálske eso Jason Doyle, na druhom mieste skončil náš Martin Vaculík. V kvalifikačnom súboji sa obaja umiestnili na čele bodového rebríčka so ziskom 13 bodov. Tretie miesto si vybojoval poľský pretekár Szymon Wozniak, ktrý si tým zabezpečil svoju prvú účasť, ako permanentný jazdec, v seriáli FIM Speedway Grand Prix 2024.

Víťaz súťaže FIM GP Challenge Doyle je rád, že si týmto poistil štart v seriáli i na budúci rok. Potešený Doyle, ktorý je momentálne na štvrtom mieste v SGP, za našim Martinom Vaculíkom povedal: „Cítim sa veľmi poctený, že som v Grand Prix i na bbudúci rok a viem, aký pocit má Szymon v tejto chvíli, keď sa prvýkrát dostal do seriálu Grand Prix. Momentálne som tento rok v SGP štvrtý, takže sa cítim dobre. Ale toto víťazstvo znižuje tlak, pretože viem, že sa vrátim i na budúci rok. Čakajú nás ešte tri GP. Občas mám pocit, že jazdím dobre, ale nie vždy. O titul bojuje 16 najlepších jazdcov sveta. Nie je to vždy ľahké. Viem, že je to ťažká cesta, ale budeme pokračovať."

03.jpg

Druhý Martin Vaculik bol s umiestnením veľmi spokojný a po pretekoch povedal, že po zvyšok roka 2023 bude pretekať bez väčšieho tlaku a môže sa zamerať hlavne na boj o medailu z tohtoročného svetového šampionátu.

Martin Vaculík: „Som veľmi šťastný. Takýto výsledok chutí veľmi dobre. Som veľmi rád, že sa to dnes stalo. Teraz sa môžem sústrediť na zostávajúce podujatia SGP tejto sezóny a boj o medialu. Teraz môžeme bojovať s úplne čistou hlavou, to je hlavná vec. Teraz sa tlak uvoľní na 100 percent. Každý má v hlave tieto myšlienky – budem na Grand Prix alebo nie? Mne sa tieto otázky dnes podarilo vyriešiť. S mojím tímom chcem ísť čo najvyššie. Teraz sme v skutočne vo skvelej forme. Naše motory idú na sto percent, preto by som sa chcel poďakovať pánovi (Ryszardovi) Kowalskému a celému jeho tímu. Odviedli skvelú prácu, takže je to všetko v mojich rukách."

Bývalý poľský šampión Szymon Wozniak po podujatí povedal, že pre neho prišli Vianoce príliš skoro, nakoľko sa mu splnil detský sen stať sa jazdcom SGP. Bez ohľadu na výsledok je odhodlaný užiť si každý okamih ako jazdec tohto prestížneho seriálu MS.

Ak by si Doyle alebo Vaculik udržali svoje miesta v prvej šestke majstrovstiev sveta Speedway GP 2023, Robert Lambert, ktorý bol v sobotu v FIM GP Challenge štvrtý a momentálne je ôsmy v hodnotení Speedway GP, bude mať isté miesto v SGP 2024 – aj keď nedosiahne tohtoročnú prvú šestku Speedway GP. Ak dvaja z týchto troch jazdcov skončia v automatickej kvalifikácii, Jan Kvech, ktorý bol v Gislaved piaty, sa stane prvým jazdcom Českej republiky na plný úväzok v SGP od roku 2008, kedy tu pretekal Lukáš Dryml. A ak sa Doyle, Vaculik a Lambert tento rok umiestnia v prvej šestke Speedway GP, Poliak Przemyslaw Pawlicki sa po sobotňajšom šiestom mieste vráti do seriálu prvýkrát od roku 2018.

Výsledky FIM GP CHALLENGE: 1.Jason Doyle (Austrália) 13+3, 2. Martin Vaculík (Slovensko) 13+2, 3. Szymon Wozniak (Poľsko), 12, 4. Robert Lambert (Veľká Británia) 10, 5. Jan Kvech (Česká republika) 10, 6. Przemyslaw Pawlicki (Poľsko) 9, 7. Andzejs Lebedevs (Lotyšsko) 9, 8. Luke Becker (USA) 9, 9. Jacob Thorssell (Švéd.) 7, 10. Dimitri Berge (Francúzsko) 6, 11. Piotr Pawlicki (Poľ.) 6, 12. Michael Jepsen Jensen (Dánsko) 4, 13. Frederik Jakobsen (Dánsko) 4, 14. Martin Smolinski (Nemecko) 2, 15. Oliver Berntzon (Švéd.) 2, 16. Paco Castagna (Taliansko) 2, 17. Nicolas Covatti (18. Taliansko) 2.

02.jpg

Zdroj: fimspeedway.com
Foto: FB-Vaculik Racing team, Plochá dráha Žarnovica

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre