Kráľ extrémnych terénov

Maverick je pojem. Ultimatívny side ba side od Can-Am má jediný cieľ. Zvládnuť akýkoľvek terén intergalaktickým tempom. Každá koncepcia má svoje limity a Maverick narazil na tie svoje. Kráľ zomrel, nech žije kráľ.

Kráľ extrémnych terénov

Can-Am pracoval na vývoji nového Maverick R celých 5 rokov. Preto, že je to od podlahy nový stroj. Spoznáte ho na prvý pohľad, pretože vyzerá úplne inak ako predchodca. Najokatejším rozdielom je záves predného kolesa. Čap vrchného ramena sa presunul až nad koleso. V rámci tuhosti závesu je to bezpochyby výhoda. Vzdialenosť medzi spodným a vrchným čapom takisto ovplyvňuje to, ako ďaleko je ťažisko od pozdĺžnej osi náklonu vozidla. Keď pozornosť upriamime na záves zadného kolesa, nájdeme podobné riešenie. Vpredu musí byť vrchný čap zároveň v osi natočenia kolesa. Výsledok vidíme na obrázku. Nie je to najvkusnejšie, ale je tu jedno veľké ALE. Je to dôkaz toho, že jazdné vlastnosti tohto čerta neustúpia ničomu. Sú tu na prvom mieste. Zvyšok dizajnu vsádza na istotu. Čakáte len na moment, kedy sa pri jednom zo skokov rozbalí transformer a Maverick R sa zmení na stíhačku, alebo iný bojový stroj. Myslím, že tento „robotický" dizajn môžeme všetci a dizajnéri nemajú čo pokaziť. Keď si spomeniem na Polaris RZR X Pro nie som si predošlou vetou úplne istý... Každopádne, Maverick R je fešák. Ešte väčší bude na veľkých kolesách. Štandardom sú 32-ky na 16-kach diskoch. Dostali sme informáciu, že záves je schopný „pojať" maximálne 35-ky, ale podľa mňa bude potrebné použitie diskov s iným ofsetom, lebo miesta je tam naozaj poskromne. Ale možno sa mýlim a zmestí sa to tam o chlp.

1u9a1677.jpg

V interiéri je tak isto všetko nové. Pôsobí upratanejším dojmom. Dominuje mu nastaviteľný volant a dvojica displejov. Konečne! Maverick R a XR S prichádza s plne farebným 10,25" TFT. Nie, že by to kvôli nemu jazdilo lepšie, ale za tie prachy v roku 2023 chceme mať konektivitu, navigáciu aj hudbičku. BRP GO! aplikácia je k dispozícií pre android aj iOS. Skúsil som to spárovať a vyšlo to na prvý pokus. Podrobné í-té okienko ohľadom stability a detailov systémurád urobím ak Maverick dostaneme do redakcie aspoň na pár dní. Počas „first ride" testu som sa venoval skôr prehľadnosti a praktickosti užívania nového rozhrania. Bomba je, že na displej môžeme klikať. Je dotykový a nemá problém ani s rukavicami. To sa dá, keď vozidlo stojí. Počas jazdy môžete podstatné nastavenia urobiť tlačidlami na volante. Nastavujete režim motora, prevodovky a pokiaľ nemáte hlboko do vrecka, aj podvozok. Zvolený režim sa zobrazí na pravej strane displeja v červenom štvorčeku. Problém je v tom, že režim motora, ako aj režim podvozku majú označenie Sport a Sport+. Počas jazdy som mal niekedy guláš v tom či klikám nastavenia motora (zobrazí sa v štvorčeku E), alebo klikám nastavenie podvozku (zobrazí sa S). Mohlo to byť aspoň farebne rozlíšené. Uvidíme, možno príde software update. Tak isto si môžete nastavovať aj prácu prevodovky. Displej je inak vynikajúco čitateľný aj za vysokej svetlosti okolia. Oceňujem aj veľkosť a font číselných údajov.

orvssvmy24mavrxrssascarbonblackneoyellowlifestyledm1a0089rgb.jpg

V rámci komfortu vnímam pozitívne umiestnenie a tvar voliča prevodovky. Naopak tlačidlá na zmenu režimu L/Ha režimu Manual/Automat mohli byť vyššie. Samozrejme, po týždni nebudete nič riešiť a nájdete ich aj poslepiačky. Na konci testu som objavil fičurku. Ak podržím obe pádielka pod volantom sekundu, zmení sa režim prevodovky z automatu do manuálu. Škoda, že som na to prišiel až na konci. Prostredníctvom tlačidiel na volante si teda môžete nastaviť motor, podvozok, prevodovku, posilňovač riadenia, pohon (2x4, 4x4, 4x4 lock) a nemusíte pohnúť ruku z volantu. To sa mi páči.

Poďme však k podstatnému hardvéru. Trojvalcový Rotax posiela cez prevodovku 240 koní. To bol aj dôvod na radikálny krok - nahradiť variátor prevodovkou. Maverick R má k dispozícií 7 stupňovú dvojspojkovú prevodovku. Mal som zmiešané pocity a čakal som, že jazda bude riadne „ukopaná". V režime Normal radí prevodovka pri cca 4500 otáčkach a prekvapivo jemne. Naopak v Sport+(aj s príslušnými nastaveniami motora, pohonu, podvozku) je stroj až nepríjemne agresívny. Výkon je citeľný hlavne vo vyššom tempe. V rýchlostiach okolo 50 km/h je prakticky nemožné ho účinne preniesť. Maverick R nezrýchľuje, ale vystrelí. Trojvalec preplňovaný turbínou má vždy viac sily ako jazdec odvahy. V tomto nemá eRko konkurenciu.

Podvozok má na starosti, ako inak, líška. Príplatkový je elektronicky nastaviteľný podvozok Smart Shox FOX Gen3 Live Valve Technology. Semiaktívne tlmiče prispôsobujú svoju charakteristiku v reálnom čase podmienkam, ktoré nastávajú. Ich vlastnosti môžete doladiť klikaním v už spomenutých režimoch. V spojení s revolučným závesom kolies je podvozok neuveriteľná žehlička. Zdvihy sú presne 635 mm. Samozrejme, aj podvozok potrebuje svoje tempo. Vtedy je Maverick R vznášadlo, ktoré žerie offroadové kilometre naozaj vražednou rýchlosťou. Spomalenie majú na starosť posilnené brzdy. Do 256 mm kotúčov vpredu hryzú trojpiestikové strmene. Vzadu máme o 1 cm menší priemer a o jeden piestik menej.

orvssvmy24mavrxrssascarbonblackneoyellowlifestyledm1a0113.jpg
orvssvmy24mavrxrssascarbonblackneoyellowlifestyledm1b0182.jpg

A ako sa v Mavericku R vlastne jazdí? To nám chcelo BRP ukázať pôvodne v Jordánsku. Vzhľadom na prebiehajúci vojnový konflikt v danej oblasti bolo všetko neisté. Nakoniec BRP v spolupráci s portugalským pretekárskym teamom Milfa Racing a zároveň dílerom zorganizovalo akciu v okolí Porta. Patrí im veľká vďaka a obdiv, že to nevzdali a pripravili podujatie na vysokej úrovni. Všetko okolo bolo zorganizované tak, ako má byť a z hotela som padol na zadok. Veľkým sklamaním pre mňa však boli jazdy. Koncepčne to malo hlavu a pätu. Mali sme k dispozícii aj „normálne" Mavericky, aj nové eRká, s elektronickým podvozkom, aj bez neho. Pol dňa sme jazdili na jednom a pol dňa na druhom tak, aby sme si ich vedeli porovnať. Problém bolo tempo jazdy. Uvedomujem si riziká spojené s jazdou na strojoch takéhoto kalibru, ale 35 km/h je zlý vtip. Nehovoriac o tom, že v uvedenom tempe sú rozdiely medzi modelmi síce znateľné, ale minimálne. Stroje všetko zvládali s využitím 10% svojho potenciálu. Viem, že je to pre sprievodcov najhoršia vec, je to drzé a nevychované, ale naschvál som si vytvoril odstup, aby som sa mohol aspoň na 2 -3 zákruty dostať do tempa. Nepodarilo sa, pretože organizátori, ktorí nás sprevádzali na štvorkolkách, boli v sekunde predo mnou. Jednoduchým gestom mi dali najavo, že toto tolerovať nebudú a ešte viac ma spomalili. V čase, keď som sedel za volantom Maverick R X RS som nedostal príležitosť ochutnať ovocie tvrdej práce konštruktérov. Náplasťou na moje zlomené srdce bola jazda s Luisom Cidade. Tento chlapík je jazdcom spomínaného pretekárskeho tímu a na budúci rok má vo výhľade Dakar. Mohol som aspoň z miesta spolujazdca skúsiť potenciál Mavericka R.Ten brutál prajem zažiť každému. Táto strojovňa dokáže ísť také bomby, že si musíte meniť spodné prádlo. Jedna vec je akcelerácia, ktorá končí až pokynom jazdca. Stroj na cestách takého charakteru, ako sme mali k dispozícii, strop jednoducho nemá. Jeden moment svietilo na displeji 147 km/h! Už som sa tam viac nepozeral. Maverick je neuveriteľne presne smerovo ovládateľný plynom. Pre zákrutou sme samozrejme brzdili, ale niekedy to bolo len preto, aby sa na predné kolesá dostal prítlak. V tom momente Luis zatočil a naplno stlačil plyn. Maverick preletel zákrutu bokom a nasledovala opäť nekončiaca akcelerácia. Občas mali nerovnosti na „ceste" hĺbku odhadom 70 cm a podvozok to pobral bez akéhokoľvek frflania. Je až nereálne, čo dokáže zvládnuť sériový stroj. Za tento zážitok som naozaj vďačný aj preto, že sám by som Mavericka takto neprevetral. Nový Can-Am Maverick R posadil latku komfortu, rýchlosti a technológií tak vysoko, že sa bude musieť o pár rokov asi zase prekonať sám. Novinku máme prisľúbenú aj na klasický redakčný test, už teraz sa tešíme!

orvssvmy24maverickrx-kopie.jpg

Technické údaje

Can-Am Maverick R X RS DCT SAS

Typ motora: kvapalinou chladený štvortaktný trojvalec Rotax 999T DCT, preplňovaný turbom, zdvihový objem: 999 ccm, výkon: 179 kW (240 k), príprava zmesi: elektronické vstrekovanie, zapaľovanie: elektronické, štartér: elektrický, prevodovka: sedemstupňová dvojspojková automatická, s redukciou a s možnosťou manuálneho radenia, spojka: automatická odstredivá, sekundárny prevod: kĺbové hriadele.

Rám: oceľový rúrkový, odpruženie: všetky kolesá nezávisle zavesené, semiaktívne tlmiče Fox Podium, zdvih vpredu: 63,5 cm, vzadu: 66 cm, brzdy: kotúčové, hydraulické, vpredu: dva kotúče s priemerom 265 mm, trojpiestikové strmene, vzadu: dva kotúče s priemerom 255 mm, dvojpiestikové strmene, kolesá: zliatinové, pneumatiky: 32x10-16". Rázvor: 2.743 mm, objem palivovej nádrže: 50 l, suchá hmotnosť: 1.020 kg, cena: 52.990 eur

text: M. Jariabka, foto: Can-Am

Buďte s nami v kontakte

Komentáre