Časopis Svet motocyklov - marec 2024

Jar pomaly prichádza a s ňou aj jarné vydanie časopisu Svet motocyklov. Teraz až na 88 stranách nájdete testy noviniek Yamaha MT09, Harley-Davidson Street Glide a Road Glide a obľúbenej Hondy Africa Twin. Tiež tu nájdete predstavenie nových modelov CFMOTO 450CL-C, Indian FTR X 100% R Carbon. trojkolky Vanderhall a mnoho ďalšieho.

Časopis Svet motocyklov - marec  2024

Aktuality

Extra príloha: BMW Magazín 2024

Predstavenie: CFMOTO 450CL-C

Radový dvojvalec s objemom 450 kubíkov mal premiéru vlani v športových dvojičkách 450SR a 450NK. Pre rok 2024prichádza v útrobách ďalších súrodencov. Nemenej športový, aj keď viac do terénu ako na cestu, je ladený model 450MT. A pokiaľ po športe až tak netúžite a uprednostňujete „pohodičku", nech sa páči, 450CL-C...

1213.jpg

Exkluzívny test: YAMAHA MT-09

Už je to viac ako 10 rokov odkedy Yamaha urobila nevídanú vec. Pustila do sveta MT-09. Všetci sme híkali. Ako to, že má trojvalec? A čo to vlastne je? Naháč? Supermoto? Tento stroj vytvoril kultúru. Trošku undergroundovú s nádychom temnoty, ale aj veľmi praktickú a dostupnú. Vytvoril Dark Side Of Japan. A tu je jeho štvrtá generácia.

1415.jpg

Predstavenie: Trojkolka VANDERHALL

Tak to je niečo! Všetko, len nie motorka, hovoríte si... A máte pravdu. No čo sa týka vozenia sa a jazdenia, my v redakcii sme za každú srandu a keď nás spoločnosť APC oslovila s novinkou vo svojej ponuke, nemohli sme odolať. A pevne veríme, že si to aj naživo vyskúšame. Zatiaľ teda len drobná ochutnávka - čo to vlastne je?

2021.jpg

TEST: ROYAL ENFIELD SUPER METEOR 650

Už je to šesť rokov čo Royal Enfield predstavil svoje prvé dvojvalcové šesťsto päťdesiatky. Klasické naháče Interceptor a Continental GT ihneď katapultovali indickú značku medzi lídrov v produkcii motocyklov strednej triedy. Ešte väčší komerčný úspech priniesla minuloročná novinka Super Meteor 650. Jednoduchý stroj s krásnymi klasickými líniami je prvým dvojvalcovým modelom Royal Enfield v segmente customov.

2223.jpg

PREDSTAVENIE: SUZUKI GSX-S 1000 GX

Možno sa vám na prvý pohľad zdá zbytočné, že v Suzuki vymysleli ďalšie cestovné enduro, keď je tu už poriadne početná rodinka modelov V-Strom. No novinka menom GSX-S 1000GX nie je obyčajným cestovným endurom, jasne to naznačuje už názov a legendárna trojica písmen GSX.

2627.jpg

PREDSTAVENIE: INDIAN FTR X 100% R CARBON

Modelom FTR najstarší americký výrobca motocyklov pred pár rokmi jasne naznačil, že chce omladiť a občerstviť svoju klientelu. Prerastené krížniky ciest ligotajúce sa chrómom sú síce krásne, ale mnohí ľudia chcú skôr niečo svižnejšie, obratnejšie, športovejšie. Niečo ako FTR...

EXKLUZÍVNY TEST: HARLEY-DAVIDSON STREET GLIDE A ROAD GLIDE

Luxusné CVO verzie turistických motocyklov Harley-Davidson, predstavené minulý rok pri oslavách 120. výročia značky, predznamenali akým smerom sa budú uberať dva základné modely kategórie Grand American Touring. Nezodpovedaná zostala už len otázka, aký motor bude poháňať nové touringy Street Glide a Road Glide. Aby sme zistili ako sa všetky inovácie podpísali na ich jazdných vlastnostiach, vydali sme sa na juh Francúzska.

3233.jpg

PREDSTAVENIE: SWM SUPERDUAL T

V dnešnej pretechnizovanej dobe, keď máme záplavu moderných technológií, elektronických systémov a najrôznejších funkcií vo všetkých kategóriach motoriek, je príjemným spestrením, keď sa na trhu objaví niečo zo starých dobrých čias.

PREDSTAVENIE: BENELLI TRK 702 / TRK 702 X

Cestovným endurám už pekných pár rokov ide karta a tešia sa veľkej popularite. Je potom logické, že takmer každý výrobca motoriek chce v tejto kategórii zabojovať o zákazníka. Značka Benelli nie je výnimkou a jej pollitrové TRK 502 sa stalo vôbec najpredávanejším motocyklom v Taliansku niekoľko rokov po sebe. Popularite sa teší aj u nás, ale zákazníci chcú stále viac...

4041.jpg

TEST: HONDA CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS 2024

Africa Twin je extrémne obľúbená motorka a s príchodom verzie Adventure Sports sa snažila ihneď odlíšiť od štandardnej verzie. Kým na začiatku adventura smerovala do terénu s veľkou nádržou, vysokánskym podvozkom a sedlom, dnes to Honda smeruje celkom opačne. Vypočula názory zákazníkov a novú Adventure pre rok 2024 spravila vyslovene zameranú na turistiku, pohodlie a lepšie asfaltové cestovanie.

4243.jpg

TEST: MV AGUSTA SUPERVELOCE S

Starý zlatý Eros, strašne sme ho všetci žrali. Baby aj my chlapi. Je späť! Táto MV Agusta je hotové stelesnenie starej dobrej talianskej muzičky. Ramazzotti, Pavartotti, Bocelli a ešte niečo oveľa viac. Toto je veľký návrat starej dobrej Italo Disco!

4849.jpg

POROVNÁVACÍ TEST: KTM 890 ADVENTURE R VS. DUCATI DESERTX

Značky KTM a Ducati patria k najvýznamnejším európskym výrobcom motoriek. Majú k sebe blízko z viacerých pohľadov. Z toho geografického sídlia v susedných štátoch. Z toho športového ich spája to, že svoje stroje orientujú hlavne akčne, adrenalínovo, pripravené na naozaj ostré nasadenie. Ešte pred nejakými dvoma dekádami to však vyzeralo, že tam tá podoba končí. Prakticky nebolo „bojisko", kde by sa mohli stretnúť a merať sily. Na asfalte a hlavne na okruhoch hrala prím Ducati, zatiaľ čo terén bol doménou KTM. To je však minulosťou...

5455.jpg

DAKAR 2024

Juraj Varga: Vraj najnáročnejšia rally na svete čoskoro oslávi polstoročnicu, v januári sa konal už 46. ročník. Organizátori si dávajú na povesti záležať a snažia sa túto súťaž urobiť čoraz náročnejšou. To sa im darí a tento ročník nebol výnimkou. Slovensko malo na štarte, ale aj v cieli zástupcov v kategóriach motoriek aj štvorkoliek.

Je to už poriadne dávno, čo legendárna dakarská rally zlákala aj Štefana Svitka. Mladého Oraváka vtedy inšpiroval okrem iných aj Jaro Katriňák, ktorý bol v roku 1998 prvým Slovákom, ktorý na Dakare štartoval.

CUSTOM DUCATI 749

Zobrať do ruky tak kultový motocykel, akým je superbike Ducati a pokúsiť sa postaviť originálnu, jedinečnú a v prvom rade ešte kultovejšiu stavbu – to už je celkom výzva. Chlapci z estónskej dielne Kalapea Garage sa tejto úlohy však zhostili s hrdosťou a výsledok jednoznačne stojí za to. Nie náhodou sa táto stavba stala jednou z 10 naj customov na prestížnom webe bikeexif.com za rok 2024.

8081.jpg

TEST: MOTO MORINI SEIEMMEZZO SCR

Krátko po cestovnom endure X-Cape sme mohli z dielne značky Moto Morini vyskúšať aj jeden z dvojice modelov Seiemmezzo, konkrétne verziu SCR, čo je skratka pre scrambler. Stroj, ktorý nezaprie rukopis talianskych dizajnérov, ponúka bohatú výbavu za rozumnú cenu.

8283.jpg

Ročné predplatné časopisu Svet motocyklov si môžete objednať TU: ročné predplatné časopisu Svet motocyklov v hodnote 35 Eur a získať tak aj tričko limitovanej edície ZDARMA. Samostatný Katalóg motocyklov 2024 si môžete objednať TU.



.

Buďte s nami v kontakte

Komentáre