ADRENALÍN NA MORI

Kanadská spoločnosti BRP si ako miesto predstavenia svojich noviniek pre rok 2018 vybrala ostrov Cyprus. Okrem rekreačno-úžitkových vozidiel Can-Am to boli vodné skútre Sea –Doo, ktoré oslavujú 50. výročie založenia značky. Vďaka pozvaniu spoločnosti IMIDJEX som si mohol vyskúšať ako chutí jazda na rozbúrenom mori s tými najvýkonnejšími modelmi.

ADRENALÍN NA MORI

Podobne ako motorky, aj vodné skútre sú v našich klimatických podmienkach sezónnou záležitosťou. Sú ale oblasti, kde majú celoročné využitie. Takým miestom je aj ostrov Cyprus, ktorý si kanadská spoločnosť BRP vybrala ako miesto prezentácie modelov pre rok 2018. Akcia s názvom BRP Club Cyprus, na ktorej sme si spolu s distribútormi z celej Európy mohli vyskúšať nové modely vodných skútrov Sea-Doo, sa konala v krásnom prostredí letoviska Coral Beach. Z letiska Larnaka, ktoré je na opačnom konci ostrova, cesta do hotela Paphos trvala dve hodiny a tak som sa ubytoval krátko po polnoci. Keď ráno zazvonil budík, zdalo sa mi, že som si pred chvíľou ľahol. Program bol nabitý a tak rýchlo na raňajky, zaregistrovať sa a už sedím v konferenčnej miestnosti na prezentácii noviniek značky Sea-Doo. Hneď na úvod treba pripomenúť, že kanadský výrobca nie je žiadny nováčik na trhu, veď svoje prvé vodné skútre začal vyrábať už v roku 1968. Tak ako v minulosti, aj nový modelový rad, predstavený pri príležitosti 50. výročia založenia značky, má za cieľ sprostredkovať ešte intenzívnejší zážitok z jazdy na vodnej hladine.

img9119up.jpg

Ako si upevniť vedúce postavenie?
Medzi hlavné inovácie pre rok 2018 patrí použitie úplne novej platformy, s ktorou prichádzajú tie najvýkonnejšie modely RXT-X 300, RXT 230, WAKE PRO 230 a samozrejme najluxusnejšie vodné skútre v ponuke GTX LIMITED 230 a 300. Nový trup ST3 sa vyznačuje výbornou stabilitou už pri nastupovaní. Ako sme sa mohli presvedčiť, jeho nový tvar s profilom hlbokého „V" zlepšuje aj ovládateľnosť pri rýchlej jazde na rozbúrenom mori a dynamické vlastnosti skútra. Podľa údajov výrobcu športový model RXT-X 300 s nim dokáže zrýchliť z 50 na 100 km/h za 2,5 s. Súčasťou novej platformy je aj upevňovací systém LinQ, ktorý umožňuje rýchlu a jednoduchú montáž voliteľných prvkov výbavy, ako je chladnička, box na batožinu s objemom 15 l, alebo prídavná nádrž na benzín. Na veľkoryso riešenej zadnej palube je dokonca otvor pre rýchlu montáž teleskopického stĺpika na ťahanie vodných lyžiarov, či wakeboarding. Pre tých, ktorí sa chcú naplno venovať vodným športom, má značka Sea-Doo v ponuke špeciálny modely WAKE PRO 230 a WAKE 155, s ľahkým a veľmi odolným trupom z materiálu Polytec. Čas strávený pri aktivitách na vode dokáže spríjemniť aj audiosystém BRP Premium so 100 wattovými reproduktormi, ktorý je súčasťou štandardnej výbavy luxusných modelov GTX LIMITED 230 a 300. Vďaka konektivite Bluetooth sa môže ľahko spárovať napríklad s mobilom uloženým vo vodotesnej priehradke zdokonaleného úložného priestoru s objemom 119 l.

img9184up.jpg

Pre výnimočný zážitok z jazdy
Po krátkej prednáške sa presúvame na mólo pred hotelom, kde je na testovacie jazdy pripravený celý modelový rad Sea-Doo pre rok 2018. Som plný očakávania, veď človek nemá každý deň možnosť preháňať sa po hladine na skútri s výkonom 300 koní. Adrenalín stúpa aj preto, že testovanie prebieha na rozbúrenom mori s poriadnymi vlnami. Hneď na úvod si beriem jeden z najvýkonnejších modelov RXT-X 300. Ako je zrejmé z označenia, trojvalec Rotax 1630 ACE preplňovaný turbodúchadlom, dokáže zmobilizovať slušné stádo 300 koní. Preto skôr ako v skupine vyrazíme na otvorené more, treba veľmi citlivo narábať s plynom. Našťastie nové modely 2018 sa môžu pochváliť výbornou ovládateľnosťou. S vylepšenou reverznou klapkou iBR tretej generácie sa skúter presne riadi pri brzdení aj cúvaní. Je čas vyskúšať ako sa skúter ovláda vo vyšších rýchlostiach. Musím uznať, že nový tvar trupu v kombinácii so zníženým ťažiskom celého plavidla, budí veľkú dôveru. Plavidlo je neuveriteľne stabilné aj na rozbúrenom mori a tak sa už po chvíli preháňam po dvojmetrových vlnách. S pocitom dôvery v jeho schopnosti skúšam stále dlhšie skoky, lebo dopad na hladinu je celkom mäkký bez nepríjemných rázov. Človek pritom úplne stráca pojem o čase. Našťastie inštruktor, ktorý nás sprevádza, včas zavelí na cestu do prístavu, aby sme si chvíľu oddýchli. Ako sa hovorí „s jedlom rastie chuť" a tak na ďalšiu jazdu si beriem najluxusnejší model GTX LIMITED 300. Na palube tohto skútra mám pocit, že systém Ergolock bol dotiahnutý k dokonalosti. Nielen komfortné sedadlo, ale aj nášľapné plošiny a široké riadidlá prispievajú k maximálnemu splynutiu jazdca so strojom. U tak výkonného skútra to veľmi uľahčuje ovládanie. S modelom GTX LIMITED by sa dal zažiť úžasný výlet vo dvojici po ostrovoch roztrúsených v mori. Zážitok z jazdy by určite dokázala spríjemniť už spomínaná doplnková výbava.

spark-trixx.jpg

Veľa zábavy za málo peňazí
Podobne ako motocykle, aj skútre môžeme rozdeliť do rôznych kategórií. Okrem veľkých luxusných modelov sa tešia veľkej obľube aj cenovo dostupnejšie stroje, ktoré hlavne vďaka svojej výnimočnej ovládateľnosti dokážu sprostredkovať veľkú porciu zábavy na vode. V ponuke značky Sea-Doo túto kategóriu zastupuje nový model TRIXX 3UP s predĺženou zadnou plošinou, ktorý uvezie až troch pasažierov. Ľahký skúter poháňa radový trojvalec Rotax 900 HO ACE s výkonom 90 k, ktorý patrí medzi najúspornejšie motory vo svojej triede. Vďaka elektronicky ovládanej škrtiacej klapke sa dá prepnúť do športového, alebo turistického režimu. Balíček výbavy zahrňuje hliníkové riadidlá s nastaviteľnou výškou a zadné stupačky, ktoré pomáhajú aktívne využívať nohy pri manévrovaní so skútrom. Obratný TRIXX 3UP má okrem reverznej klapky iBR, systém variabilného vyváženia (VTS), ktorý nastavuje uhol trysky a tým mení správanie skútra. Vďaka nemu môžete zdvihnúť nos plavidla do výšky, alebo ho ponoriť do vody a tak skúšať rôzne triky. Silne návyková je i jazda v stoji na stúpačkách. Čas vyhradený na testovanie vodných skútrov som využil naplno a tak spokojný, ale poriadne zmorený odchádzam na izbu, aby som si trocha oddýchol. Bola to úžasná skúsenosť a moje poďakovanie patrí všetkým organizátorom akcie BRP Club Cyprus.

SEA-DOO GTX LIMITED 300
01
Nová platforma ST3 s výbornou stabilitou
02
Upevňovací systém LinQ pre montáž voliteľnej výbavy
03
Zdokonalený úložný priestor s objemom 119 l
04
Radový trojvalec Rotax 1630 ACE s výkonom 300 k
05
Tri režimy motora Touring, Sport a ECO
06
Inovatívny systém Ergolock
07
Reverzná klapka iBR tretej generácie

gtx-155piknik.jpg
img9184up.jpg
rotax-1500.jpg
spark-trixx.jpg
img9119up.jpg
gtx300kufor.jpg
wake-pro-230.jpg

Text: M. Masničák, Foto: Sea-Doo

Buďte s nami v kontakte

Komentáre