5 najlepších motocyklových trás v Európe

Jazda na motorke je silný zážitok a tí, ktorí si to niekedy vyskúšali, sa toho už nevedia vzdať. Takmer všetci motorkári sa zhodnú na pocite slobody a dobrodružstva, ktorý pri jazdení zažívajú. Tieto pocity sa dajú ešte umocniť, a to výberom správnej cesty. Trasa, pri ktorej si môžete vychutnať krajinu navôkol, a ktorá zároveň poriadne prevetrá vašu jazdecké schopnosti. Route 66 nie je jediná kultová trasa na svete. Mnoho skvelých ciest sa nájde aj v Európe.

5 najlepších motocyklových trás v Európe

Transfagarašská magistrála, Rumunsko

Slávna cesta vedúca pohorím Fagaraš je mekkou mnohých motocyklových nadšencov. Má označenie DN7C a bola postavená na začiatku sedemdesiatych rokov ako vojensky strategická cesta, ktorá spájala dva historické regióny – Transylvániu a Valašsko. A spájala ich dosť odvážnym spôsobom – priamo cez Fagarašské hory, najvyššie pohorie v Rumunsku, prezývané aj Transylvánske Alpy. Celá magistrála má 90 kilometrov a na najvyššom úseku prekračuje výšku 2000 m n. m. Je plná stoosemdesiat stupňových zákrut a strmého klesania, je na nej 5 tunelov a množstvo viaduktov. Zvyčajne býva od októbra až do júna uzatvorená, a aj v lete na nej môžete naraziť na sneh. Vôbec neprekvapuje, že je veľmi obľúbená medzi turistami, cyklistami, alebo automobilovými či motocyklovými nadšencami. Jeremy Clarkson sa o Transfagarašskej magistrále vyjadril ako o „najlepšej ceste na svete". A to už je nejaká referencia.

rumunsko-transfagarasan.jpg

Cat and Fiddle, Anglicko

Najnebezpečnejšia cesta v Anglicku dostala svoj názov podľa hostinca Cat and Fiddle (Mačka a husle), ktorý sa nachádza na jej trase. Úsek nie je dlhý, má len 11 kilometrov, ale aj to postačí na to, aby sa vám poriadne zakrútila hlava. Napriek zníženiu maximálnej rýchlosti na 80 km za hodinu je stále lákadlom pre mnohých adrenalínových nadšencov. Cesta je pomerne vyťažená, prechádzajú po nej nákladiaky aj turisti a cyklisti z blízkeho národného parku. Jej náročnosť, ostré zákruty, strmé stúpania alebo klesania a skvelé výhľady z nej robia jednu z najvzrušujúcejších ciest pre motocykle vôbec. Bohužiaľ, štatistiky ukazujú, že pri označovaní cesty za nebezpečnú úrady vôbec nepreháňajú. Práve motocyklisti tvoria asi 70 % obetí všetkých smrteľných nehôd na tejto trase. Neschopnosť udržať motocykel pod kontrolou, prekračovanie rýchlostného limitu alebo neodhadnutie rýchlosti a správania sa iných vozidiel, to sú najčastejšie príčiny smrteľných nehôd. Práve preto by sa na túto cestu mali vydať len skúsení motorkári dodržujúci platné pravidlá. Cestovné a havarijné poistenie by malo byť samozrejmosťou.

anglicko-cat-and-fiddle.jpg

Priesmyk Furka, Švajčiarsko

Horský priesmyk v švajčiarskych Alpách stúpajúci až do výšky 2.429 metrov nenechá žiadneho nadšenca poriadnej prevetrávacej motocyklovej jazdy chladným. A to doslova. V obklopení skvelých výhľadov a alpských ľadovcov bude lepšie navliecť sa do poriadnej kombinézy. Keďže vo výške 2.100 metrov prechádza tunel, vyššie položené úseky už nie sú využívané pre bežnú dopravu, preto sú ako stvorené pre adrenalínovú jazdu. Priesmyk je súčasťou sústavy horských prechodov sústredených na relatívne malej ploche. Ide o priesmyky Furka, Grimsel, Oberalp, Nufenen, Gotthard a Susten. Cesta vedie okolo Rhônskeho ľadovca, ktorý je primárnym zdrojom vody v rieke Rhôna a nakrúcala sa tu aj bondovka Goldfinger. O kvalite ciest sa asi netreba veľmi rozpisovať. Jednoducho, srdce každého motocyklového milovníka musí vo švajčiarskych horských priesmykov poskočiť.

svajciarsko-furka-pass.jpg

Capo de Gata – Granada, Španielsko

Približne 200 kilometrová cesta medzi Granadou a prírodným parkom Capo de Gata v juhovýchodnom výbežku Španielska patrí medzi poklady motoristického sveta. Ak začnete v Capo de Gata, prechádzať budete najprv pomedzi zaujímavé útvary vulkanického pôvodu, vychutnáte si nádherné romantické polia, prekvapí vás neočakávaná púštna oblasť (nakrúcal sa tu spaghetti western Dobrý, zlý a škaredý) a korunu všetkému nasadia zasnežené štíty pohoria Sierra Nevada. Na 200 kilometrový úsek celkom rôznorodé, čo poviete?

spanielsko.jpg

A2, Antrimská pobrežná cesta, Severné Írsko

Pobrežná cesta v Severnom Írsku má mnoho fanúšikov nielen medzi domácimi, ale aj zahraničnými milovníkmi poriadnej jazdy. Antrimská pobrežná cesta je súčasťou magistrály A2. Názov dostala podľa grófstva Antrim, ktorým prechádza. „Advojka" s dĺžkou takmer 400 kilometrov kopíruje väčšinu pobrežia Severného Írska od mesta Newry po Derry. A Antrimská pobrežná cesta je jej najzaujímavejším úsekom. Ponúka nádherné scenérie a dostatok zimomriavok pre tých, ktorí majú radi trošku adrenalínu. Značná časť cesty vedie vysoko nad morom tesne vedľa hrozivo pôsobiacich útesov. Okrem toho sa v jej blízkosti nachádza mnoho historických a turistických atrakcií. Pokojne si na jej prejazd vyhraďte celý deň, nudiť sa určite nebudete.

severne-irsko.jpg


Buďte s nami v kontakte

Komentáre