Časopis Svet motocyklov - august/september 2024

Vonku sú aktuálne veľké teploty, tak si treba sadnúť na terasu a v kľude prečítať najnovšie vydanie časopisu Svet motocyklov. A čo v ňom nájdete?

Časopis Svet motocyklov - august/september 2024

AKTUALITY

PREDSTAVENIE DUCATI PANIGALE V4

Vlajková loď superbikov talianskej značky pravidelne prechádzala inováciami, až prišiel čas na väčšiu revolúciu a novú generáciu. Nová Panigale je o niečo výkonnejšia, ľahšia a vo všeobecnosti rýchlejšia pre všetky kategórie jazdcov.

TEST: SUZUKI GSX-8R

Keď Suzuki predstavila naháč GSX-8S s novým radovým dvojvalcom, bolo viac-menej jasné, že na podobnom základe príde v budúcnosti ďalší model. Prešiel iba rok a ponuku obohatil superšport strednej triedy GSX-8R, ktorý chce pekným dizajnoma všestranným využitím osloviť široké spektrum

1415.jpg
jazdcov.

TEST YAMAHA TÉNÉRÉ 7OO EXTREME

Ténéré do každej rodiny! To je predajné heslo Yamahy, ktorá za posledné 4 roky vytvorila toľko špeciálnych verzíí svojho modelu Ténéré, ako žiaden iný výrobca cestovných enduro motoriek. Štandardná, Exoplore, World Raid, World Rally, Rally Edition a teraz úplne najnovšie toto s vysokými zdvihmi pruženia a vysokým predným blatníkom. Vraj Extreme. Ale je skutočne taká extrémna?

1819.jpg

TEST CFMOTO 450MT

Dvojvalcové štyristopäťdesiatky má značka CFMOTO v ponuke už nejaký čas. Konkrétne športovo ladený naháč NK a ešte športovejšie celokapotované SR. Ani jeden z týchto modelov však nezaznamenal toľko záujmu a nevzbudil také očakávania, ako čerstvý prírastok s označením MT. Cestovné enduro je dlho očakávaným modelom, zvlášť keď si uvedomíme, že prakticky nemá konkurenciu a je v triede jediné.

2223.jpg

TEST TRIUMPH SCRAMBLER 1200 X

Najsilnejší, najkrajší a určite aj najvyšší scrambler na svete vyrábajú Angličania v továrni Triumph. Skoro by som zabudol, určite je to aj najdrahší scrambler, aký viete zohnať! Tento rok však Triumph postavil nižšiu a lacnejšiu, takže celkovo dostupnejšiu verziu s označením X. A presne tá skončila v mojich testovacích rukaviciach.

TEST DUCATI DIAVEL V4

Ducati Diavel prišiel na trh v roku 2010. Verejnosť zostala v šoku, keď motor menom Testastretta, s objemom 1.194,4 kubických centimetrov, prevzatý zo superbiku, zaburácal v niečom tak pekelnom a svalnatom. Druhá generácia nás prekvapila v roku 2015.

3031.jpg

CUSTOM YAMAHA RD400 STREET TRACKER

Mám slabosť na značku Yamaha. A rovnako silnú slabosť mám aj na prerábky v štýle Scrambler a Street Tracker. A na dnešnej customovej dvojstránke sa spojili obidve moje úchylky v motorke, ktorá presne vystihuje to, čo sa mi páči už dlhé roky. Jednoduchý čistý dizajn, tradičné športové farby Yamaha a jednoduchý vzduchom chladený motor pod nádržou. Tentokrát však netradične dvojtaktný.

3435.jpg

TEST SYM JET14 EVO

Instantné jedlá nikdy nebudú dostávať mišelinské hviezdičky, ale z času na čas prídu vhod. Zasýtia, zahrejú, posilnia a nič moc k tomu nepotrebujete. Ani instantná káva baristom a labužníkom nič nehovorí, ale v čase núdze poteší a povzbudí. Recept je v oboch prípadoch jednoduchý. Nasypať, zaliať, zamiešať a hotovo...

3637.jpg

TEST: ROYAL ENFIELD SHOTGUN 650

Nový Royal Enfield Shotgun 650 je ďalším prírastkom do rodiny šesťstopäťdesiatkových dvojvalcov indického výrobcu. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je to iba Super Meteor očesaný až na kosť. Jednoduchý strojček, ktorý je vhodný ako základ pre individuálnu prestavbu. Vďaka radikálne zmenenej geometrii a jazdnej pozícii ponúka ešte zábavnejší zážitok z jazdy.

4041.jpg

TEST HONDA PCX

Keby sa v krížovkách objavoval výraz „skúter na tri písmená", asi každý by automaticky vypĺňal „PCX". Od uvedenia na trh v roku 2010 láme rekordy v predajnosti. Pravidelne patrí k najpredávanejším modelom nielen čo sa týka značky Honda, ale aj celkovo. Na začiatku svojej kariéry lákalo PCX aj cenovkou – vtedy to bolo 2.250 eur. Dnes už je takmer o tisícku drahšie, no stále rovnako populárne.

4445.jpg

REPORTÁŽ - WORLD DUCATI WEEK 2024

World Ducati Week 2024 bol už 12. ročníkom tohto podujatia organizovaného na svetovom okruhu v Misane. Tisíce fanúšikov namaľovalo Riviera Romagnola na červeno a zmenili niekoľko prímorských miest ako Rimini, Riccione či Pesaro až po San Marino na údolie Ducati motorov. Naša redakcia sa za plného utajenia zúčastnila akcie už deň vopred, kde nám pod rúškom tajomstva bola predstavená siedma generácia superšportovej Ducati Panigale V4, ktorá má viac prinášať odkaz na model 916...

TEST: KTM 390 ADVENTURE SW

Dobrodružstvá nemusia byť veľké, aby ste z nich mali radosť. Dôležitejšie je to, že ich zažívate už v tomto živote a nečakáte na budúcnosť. Kým budete mať veľký vodičák, kým našetríte na veľkú motorku, kým naberiete dostatok jazdeckých skúseností. Tu a teraz! Toto je najrýchlejšia cesta k vašim každodenným dobrodružným výletom - KTM 390 Adventure vo verzii SW s vypletanými kolesami.

5253.jpg

TEST CAN-AM SPYDER F3 LIMITED SPECIAL SERIES

Modelový rad F3 hrá v rodinke trojkoliek Spyder úlohu „menšieho", jednoduchšieho a hlavne športovejšieho vozidla. Platí to predovšetkým o základných verziách. No potom je tu F3 s prívlastkom Limited a tu sa všetko mení. Na vrchole stojí verzia Limited s ďalším prívlastkom – Special Series. To už je slušne vybavený stroj, ktorý okrem športového zvezenia poskytne komfort aj na dlhších cestách.

5657.jpg

TEST GOES TERROX 5OO-A

Goes Terrox je na našom trhu novinkou, no v skutočnosti máme dočinenia so starou známou technikou, ktorá spoľahlivo funguje už takmer desaťročie a osvedčila sa v populárnych štvorkolkách CFMOTO Gladiator. Ako je to možné?

ROZHOVOR JAKUB JANEKA

Na strednom Považí má terénny motocyklový šport silnú tradíciu. Púchovská dolina nie je výnimkou a názvy Vieska, Zbora, Záriečie, či Vydrná enduráci a trialisti dobre poznajú. Práve vo Vydrnej sa nedávno objavil mladý talent menom Jakub Janeka. Minulý rok ešte len začal s aktívnym pretekaním a tento rok už jazdí „majstrák". Je nám cťou, že svoju prvú sezónu v najvyššej kategórii MMSR jazdí vo farbách Svet motocyklov / Motofan.sk...

6667.jpg

TEST VESPA GTV 300

Vespa GTV 300, ktorá vzdáva hold najväčším pretekárskym úspechom talianskej značky, je športovo ladenou sestrou top modelu GTS 300. Skúter s najvýkonnejším motorom v ponuke kombinuje tradičný retro dizajn s modernými technológiami.

6869.jpg

TEST QJMOTOR SRV 700

Prémiová značka QJMotor, ktorá tento rok vstupuje na slovenský trh, má vo svojej ponuke pestrú paletu cruiserov s objemom od 125 do 700 ccm. Počas testovacích dní na juhu Španielska nás najviac zaujal model SRV 700, ktorý na prvý pohľad upúta originálnym dizajnom. Ázijský výrobca chce osloviť potenciálnych zákazníkov osvedčenou technikou a bohatou výbavou, ale taktiež atraktívnou cenou.

7071.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre