ŠTVORKOLKY PRAKTICKEJŠIE A UŽITOČNEJŠIE

Samotní výrobcovia štvorkoliek, ale hlavne špecializované firmy zaoberajúce sa výrobou príslušenstva postupom rokov vyvinuli nespočetné množstvo doplnkov, nadstavieb a najrôznejšieho pracovného príslušenstva pre štvorkolky a side by side. Vďaka týmto produktom sa z nich môže stať ešte užitočnejší pomocník, ktorý vám poslúži v priebehu celého roka.

ŠTVORKOLKY PRAKTICKEJŠIE A UŽITOČNEJŠIE

Najrôznejšie príslušenstvo

Samotní výrobcovia štvorkoliek, ale hlavne špecializované firmy zaoberajúce sa výrobou príslušenstva postupom rokov vyvinuli nespočetné množstvo doplnkov, nadstavieb a najrôznejšieho pracovného príslušenstva. Prehľad toho najpoužívanejšieho nájdete na ďalších stranách. Vďaka týmto produktom sa z vašej štvorkolky, či side by side môže stať ešte užitočnejší pomocník, ktorý vám poslúži v priebehu celého roka. No okrem samotnej práce vám takto vybavené vozidlá poskytnú aj poriadnu porciu zábavy.

foto-uvod-2.jpg

Štvorkolka celoročne

Už len vďaka tomu, že tieto vozidlá ponúkajú stabilitu štyroch kolies, sú v porovnaní s motorkami použiteľné po celý rok. Nielen stabilita, ale aj trakcia všetkých štyroch kolies sa hodí aj v teréne a štvorkolky zvládnu naozaj extrémne kúsky. Stroje side by side sú spravidla širšie ako bežné štvorkolky. Výhodou v tomto smere je, že sú ešte stabilnejšie, poskytujú viac komfortu pre posádku, ktorá pri niektorých modeloch môže byť až šesťčlenná a konštrukcia kabíny poskytuje väčšiu mieru bezpečnosti. Ďalšou z výhod takýchto strojov je, že kabína sa na drvivej väčšine modelov dá kompletne uzavrieť a komfort je tak neporovnateľne vyšší za akéhokoľvek počasia, teda aj v zime.

SNEŽNÝ ŠPECIÁL V MALOM

Zo zimných radovánok, ale aj zimných prác okolo domu nemusíte vynechať ani vaše ratolesti. Práve naopak, môžu sa aktívne zapojiť so svojou štvorkolkou Kayo 110. Značku Kayo na našom trhu zastupuje spoločnosť Journeyman. V ponuke originálneho príslušenstva nedávno pribudla sada pásov a lyží určená pre spomínaný model Kayo 110. V kompletnej sade samozrejme nechýba všetko, čo k montáži potrebujete.

Cena: 321,50 eur

https://eshop.journeyman.cz/produkt/snezne-pasy-kayo-110/

3-kayo-pasy.jpg
3-kayo-lyze.jpg
3-kayo-pasy-b.jpg

KABÍNY PRE STROJE CAN-AM

Značka Can-Am má nielen široké spektrum strojov, ale aj rozsiahlu ponuku originálnehopríslušenstva. Čo sa týka vozidiel side by side, k najpraktickejším a najobľúbenejším doplnkomurčite patria kabíny. V tomto smere máte veľa možností. Základom sú jednoduchšie, tzv.„mäkké" kabíny, kde veľkú časť uzavretia tvoria textilné panely. Populárne sú aj pevné kabíny,zväčša z kombinácie plastov, priehľadného polykarbonátu a skla. Nechýba možnosť inštalácie vykurovania, ale aj rozfukovania teplého vzduchu. Komfort v chladnom počasí, či za dažďa je tak dokonalý. O tepelnú pohodu v horúcich letných dňoch sa zasa stará prepracovaný systém vetrania – odsúvacie panely na bočných oknách, takisto odsúvateľné časti zadného panelu, ale hlavne vyklápacie čelné sklo, ktoré sa dá zaistiť aj pootvorené. Potešia aj také užitočné detaily, ako sú stierače, dokonca ostrekovací mechanizmus, vnútorné čalúnenie strechy s možnosťou montáže osvetlenia, či reproduktorov, ale aj uzamykanie dverí a ďalšie.

www.brp-world.com


ŠIROKÝ SORTIMENT KABÍN ZNAČKY DFK

Predajca Quadmoto v Krakovanoch pri Piešťanoch má v ponuke množstvo značiek a množstvo konkrétnych modelov side by side vozidiel. Nechýba ani pestrý výber uzavretých kabín aj na ďalšie značky side by side. Spomenúť môžeme Can-Am, Polaris, CFMOTO, Linhai, Arctic Cat, Segway, Kawasaki, Yamaha, Honda... Kabíny na všetky tieto stroje pochádzajú z produkcie renomovanej českej značky DFK. Na výber máte buď čiastočné, alebo kompletné uzavretie kabíny. Nechýba ani možnosť inštalácie vykurovania. Zaujímavá je tiež ponuka príslušenstva pre nákladné korby pracovných špeciálov. Aj v tomto prípade je možností viacero – buď jednoduché veko, alebo kompletná vysoká nadstavba.

https://eshop.quadmotocentrum.sk/kategoria/prislusenstvo-ochrana-posadky-kabiny


KABÍNA AJ PRE ŠTVORKOLKU

S veľmi šikovným riešením prišla spoločnosť Journeyman. V spolupráci so značkou DFK ponúkajú komfort uzavretej kabíny aj pre štvorkolky. Toto riešenie prináša skvelú ochranu pred nástrahami počasia – dažďom, vetrom, blatom, snehom aj pre tých, ktorých štvorkolesovým pomocníkom je klasická štvorkolka. Pre dobrý výhľad je čelné sklo vybavené stieračom, ale aj vyhrievaním. Rozmery kabíny umožňujú aj inštaláciu zadného boxu, do ktorého je dobrý prístup vďaka vyklápaciemu zadnému panelu. K dispozícii sú kabíny pre viacero modelov CFMOTO, na fotke vidíte vlajkovú loď – model Gladiator X1000.

https://eshop.journeyman.cz/produkt/x1000-x850-kabina/


ODOLNÉ OBLEČENIE FINNTRAIL

Hlavne pokiaľ používate štvorkolku, či side by side bez uzavretej kabíny, musíte myslieť na ochranu pred počasím. V tomto smere je špecialistom značka Finntrail, ktorá ponúka oblečenie do tých najnáročnejších podmienok. Sortiment je veľmi pestrý a k dispozícii je viacero modelových radov s rôznou úrovňou ochrany. Nechýbajú ani extra odolné nohavice spojené s čižmami, ktoré sú kompletne nepremokavé. Na fotke však vidíte jednoduchší a cenovo dostupnejší komplet Finntrail Light Suit v cene 160 eur. Viacvrstvová tkanina s membránou Hard-Tex je na povrchu ošetrená tefĺónovou vrstvou, takže poskytuje vysokú mieru nepremokavosti a zároveň je priedušná.

www.aspgroup.cz/finntrail

https://www.aspshop.cz/finntrail-obleceni-337


RADLICE SHARK

Často dokupovaným príslušenstvom sú ohŕňacie radlice. Hlavne pre menšie a ľahšie štvorkolky sú skvelou voľbou plastové radlice. Značka Shark má v ponuke dve šírky – 132 a 152 cm, vo viacerých farbách (žltá, oranžová, modrá, čierna). Plastová konštrukcia radlice je ľahká a pritom dostatočne pevná. K výhodám plastu patrí aj to, že nehrdzavie a je pružný, takže sa do rámu štvorkolky neprenášajú silné nárazy. Na výrobu radlíc je použitý plast, ktorý si zachováva flexibilitu aj pri nízkych teplotách, takže nepraská a zostáva pružný. Samozrejmosťou je možnosť nastavenia sklonu do oboch strán. Výška sa nastavuje pomocou navijáku štvorkolky. K montáži je potrebné zakúpiť univerzálny adaptér. Shark má okrem plastových v ponuke aj kovové radlice.

Cena: od 265 eur

www.aspgroup.cz

https://www.aspshop.cz/shark-snow-plow-60-black-15...

https://www.aspshop.cz/shark-snow-plow-59-steel-grey-150-cm

8-shark.jpg
sharkplowsteel152cmgray01web.jpg


RADLICE RIVAL QUICK 2

Zaujímavou voľbou sú aj kovové radlice značky Rival vybavené systém "quick click", ktorý zabezpečuje ich jednoduché a rýchle nasadenie. Radlica má v základnej výbave adaptér pre univerzálnu inštaláciu rýchloupínacieho systému. ATV, či UTV a takisto ľahko sa i odpojí. Radlice Rival Quick 2 sú dostupné v šírkach 137 alebo 150 cm, majú natáčanie smeru a okrem snehu sa samozrejme dajú použiť aj na ďalšie sypké materiály – štrk, piesok, drevená štiepka a podobne. V tomto prípade máte v cene kompletný systém, teda radlicu, univerzálny adaptér a montážny materiál.

Cena: od 579 eur

https://eshop.quadmotocentrum.sk/produkt/ocelova-radlica-quick-2-137cm


RADLICE RIVAL SUPREME 2

Značka RIVAL má v ponuke aj modelový rad s označením Supreme 2. Radlice sú v tomto prípade dostupné vo väčších šírkach 150 a 180 cm. To ich predurčuje pre použitie hlavne na side by side vozidlách. Ich prednosťou je mechanizmus, ktorý je takisto rýchloupínací, no adaptér je naviac vybavený kĺbovým systémom. Ten umožňuje vyššie zdvihnutie radlice a jej lepšie prispôsobenie sa nerovnostiam terénu. Samozrejme nechýba natáčanie do strán a výškové ovládanie zabezpečuje naviják stroja. Prepracovaný systém uchytenia je v tomto prípade náročnejší a aj drahší. Nenechajte sa pomýliť cenou, ktorá je uvedená len za samotnú radlicu, adaptér aj montážnu platňu je potrebné kúpiť samostatne.

Cena: od 303 eur (montážny adaptér: 313 eur, montážna platňa: 122 eur)

https://eshop.journeyman.cz/produkt/radlice-supreme-2-pluh-150cm-stribrna/


RADLICE IRON BALTIC

Iron Baltic ponúka dve základné možnosti uchytenia radlice. K dispozícii sú adaptéry na radlice s čelným uchytením, alebo so spodným uchytením, ktoré sa montuje v podvozkovej časti vozidla. Obe majú svoje výhody, aj slabiny. Rámy s čelnou montážou poskytujú väčšiu výšku zdvihnutia radlice, tie so spodnou montážou sú zasa robustnejšie a odolnejšie. Na tieto adaptéry, ktoré sú dostupné pre väčšinu značiek štvorkoliek, potom môžete namontovať radlice so šírkou 128, 150 alebo 180 cm. V ponuke je aj predĺžený rám, ktorý poslúži na vozidle jazdiacom so snežnými pásmi. Nechýbajú ani komponenty na rozšírenie radlice, či bočné steny radlíc a iné doplnky.

Cena: od 280 eur za samostatnú radlicu. (cena rámu: od 260 eur).

www.gorex.sk

https://www.gorex.cz/katalog/vybava-stroje/pracovni-prislusenstvi/zima/snehove-radlice/snehova-radlice-iron-baltic-150-cm-04-300

11-gorex-predne.jpg

RADLICE CAN-AM PROMOUNT

Can-Am ponúka kompletný systém radlíc. K špičkovým verziám patrí modelový rad Promount. Ide o oceľové radlice, ktoré vďaka svojej robustnosti zvládnu ohrnúť nielen sneh, ale poradia si aj s materiálmi ako štrk, zemina a podobne. Okrem samotných radlíc sú k dispozícii upevňovacie systémy na konkrétne typy vozidiel Can-Am – štvorkolky aj side by side. Poteší prepracovaný rýchloupínací systém. Nechýbajú rôzne doplnky ako vymeniteľné čepele z rôznych materiálov, elektrické natáčacie systémy, prídavné rozširovacie nástavce, či uzavretia bočných strán radlice. V ponuke originálneho príslušenstva Can-Am nájdete aj radlice Flex 2 z húževnatého plastu.

Viac na www.brp-world.com

PNEUMATIKY BULLDOG TIRES

Dobré pneumatiky sú základ, väčšinu roka totiž budete drať práve tie. Výber dezénu záleží od účelupoužitia, pokiaľ často jazdíte na spevnených povrchoch, siahnite po hustejšom dezéne a tvrdšej zmesi pneu. To zabezpečí väčšiu životnosť plášťa. Jazdenie po blate si zasa vyžaduje redší dezén, ktorý ponúka lepšie samočistiace schopnosti, jednoducho povedané, pneumatiky sa vám nezanesú lepkavým blatom a poskytujú dobrý záber aj na mäkšom povrchu. K stáliciam na našom trhu patrí značka Bulldog Tires. Jedným z veľmi obľúbených dezénov je B350, ktorý rovnako dobre znáša pevný asfalt, ako aj blato, piesok, či sneh. Šesťplátnová konštrukcia zabezpečuje vysokú odolnosť voči poškodeniu v teréne.

Cena: od 79,90 eur

www.aspshop.sk/bulldog-tires

REŤAZE HLAVNE NA ZIMU

Trakciu veľmi dobre zvyšujú aj obyčajné reťaze na kolesá, podobne ako ich poznáme zo sveta automobilov. Sú neoceniteľným pomocníkom nielen na snehu, ale vhod môžu prísť aj v blate. Montáž

je jednoduchá, oplatí sa mať ich v kufríku celoročne. Doslova vás dokážu vytiahnuť z problémov... Ak sú oká reťazí vybavené hrotmi, o to lepšie. Pri výbere toho správneho modelu si nezabudnite pozrieť veľkosť pneumatík vašej štvorkolky, reťaze totiž musia na kolesách dobre „sedieť", aby plnili svoju funkciu. Sadu tvoria reťaze pre dve kolesá, uložené sú v praktickom kufríku.

Cena: od 87,90 eur

www.bbmoto.sk

https://www.bbmoto.sk/snehove-retaze-pre-stvorkolky-atv-utv

HROTY DO SNEHU A ĽADU

V zimnom období sú dobrou voľbou pre zvýšenie trakcie štvorkolky aj oceľové hroty zavŕtané v dezéne pneumatík. Telo skrutky a jeho závit sú dostatočne široké na to, aby v pneumatike dobre držali a nevytrhávali sa. Trčiaca hlava je zasa tvarovaná tak, aby sa jej hrany bezpečne „zahryzli" aj do zľadovateného povrchu. Vďaka tvrdenej oceli majú hroty dobrú životnosť. Skrutkymajú dĺžku 15,9 mm, v balení je ich 250 kusov.

Cena: 37,90 eur

www.bbmoto.sk

https://www.bbmoto.sk/hroty-do-kolies

PÁSY CAMSO

Aj keď štvorkolka s náhonom na všetky kolesá toho v teréne zvládne naozaj veľa, neporovnateľne lepšiu trakciu v hlbokom snehu poskytnú špeciálne pásy, ktoré sa montujú namiesto kolies. Značka Camso ponúka niekoľko verzií. Začína to pri modeli ATV R4S, ktorý je určený pre menšie, ľahšie stroje s objemom menej ako 500 ccm. Tieto pásy sú užšie a nekladú motoru príliš veľký odpor. Strednú triedu reprezentujú modely X4S ATV a X4S UTV. Tie sú vhodné pre všetky väčšie štvorkolky a v prevedení UTV pre strednú kubatúru strojov side by side. Najrobustnejšie sú potom pásy Camso 4S1, ktoré zvládnu nasadenie aj na extra výkonných side by side.

Cena: R4S – 3.399 eur, X4S – 4.799 eur, 4S1 – 5.999 eur

www.camso.sk


PÁSY APACHE PRE STROJE CAN-AM

Značka Can-Am má vo svojej ponuke originálneho príslušenstva aj pásy Apache, ktoré toho zvládajú naozaj veľa a nie sú určené vyslovene len do snehu. Poradia si aj s hlbokým pieskom, rašelinou, hlinou, bahnom, ale aj s kameňmi a nestratia sa ani na asfalte. Nemusíte sa teda báť, že na pevnom povrchu ich rýchlo zničíte. K dispozícii sú verzie pre štvorkolky, potom univerzálne modely pre ATV a UTV a nechýbajú ani extra rozmerné Apache Backcountry LT pre veľké športové aj pracovné side by side. Niektoré sú dokonca prispôsobené tak, aby zväčšili svetlú výsku stroja a jeho prejazdnosť terénom. V prípade každého modelu máte istotu, že pásový systém je dokonale prispôsobený vášmu stroju Can-Am. Výsledkom je nielen jednoduchá montáž, ale aj správne nastavené prevody a v neposlednom rade správne fungujúce elektronické systémy a ostatné dôležité „detaily".

www.brp-world.com


PRÍVESNÝ VOZÍK IRON BALTIC IB 500

Veľmi užitočným spoločníkom štvorkolky je prívesný vozík, ktorý dokáže prepraviť aj ťažší, či rozmernejší náklad. Iron Baltic ponúka vyklápací vozík s kovovou korbou a nosnosťou 500 kg. Obe čelá vozíka sú odnímateľné, takže nie je problém ani s prevozom dlhších predmetov, ako napríklad polien s dĺžkou až 2,7 metra. K vozíku je možné dokúpiť viacero doplnkov, spomenúť môžeme nadstavce na zvýšenie bočníc, piestnicu na uľahčenie vyklápania, oporné koliesko, či PVC kryciu plachtu.

Cena: 939 eur

www.gorex.sk


https://www.gorex.sk/katalog/vybava-stroja/pracovne-prislusenstvo/les-a-zahrada/voziky/vozik-za-ctyrkolku-ib-offroad-500-89-1000

VYVÁŽAČKA IRON BALTIC IB 1200

Toto špeciálne prípojné vozidlo poslúži pri zvážaní dreva. S nosnosťou až 1200 kg zvládne poriadnu porciu polien. Masívna konštrukcia je pozinkovaná a ošetrená práškovým lakovaním. Tandemové nápravy zabezpečujú dobrú stabilitu. Vozík je možné doplniť o pohyblivé rameno s bočnými vzperami a prípadne aj elektrickým navijákom. Nakladanie ťažkých polien potom bude doslova hračkou. Je tu tiež možnosť dokúpiť korbu, vďaka ktorej potom odveziete aj sypký náklad, pokosenú trávu, či naštiepané drevo.

Cena: 1.750 eur

www.gorex.sk

https://www.gorex.sk/katalog/vybava-stroja/pracovne-prislusenstvo/les-a-zahrada/vyvazecky/vyvazecka-klad-za-ctyrkolku-ib-1200-86-1000

861010s03timberbolstersib1200ironbaltic0.jpg

MULTIFUNKČNÝ DRŽIAK NÁRADIA

Značka Iron Baltic myslí aj na záhradkárov a poľnohospodárov a pripravila novinku v podobe multifunkčného držiaku pracovného náradia. Na výber máte z dvoch základných verzií – cenovo dostupnejšie manuálne ovládanie (obrázok vpravo), alebo hydraulické zdvíhanie (obrázok vľavo). Oba držiaky potom môžete doplniť o nespočetné množstvo príslušenstva – rôzne druhy pluhov, hrable, brány, kartáč, radlicu a podobne.

cena: 395 eur (manuálne zdvíhanie), 999 eur (hydraulické zdvíhanie)

www.gorex.sk

https://www.gorex.sk/katalog/vybava-stroja/pracovne-prislusenstvo/agro/priprava-pody

84105007receivermountsystemelectrohydraulicironbaltic.jpg
84200002discharrowreceivermountsystemironbaltic.jpg

POSÝPAČE SHARK

K zvláštnym druhom prípojných vozíkov patria rozmetadlá sypkých materiálov. Uplatnenie nájdu v lete aj v zime, použiť ich môžete na osivá a umelé hnojivá, ale aj na zimný posyp kamenivom, či cestárskou soľou. Značka Shark ponúka dvojicu modelov. Menší, jednoduchší a cenovo dostupnejší je Shark Spreader 60 s objemom nádoby 60 litrov (foto vľavo). Rýchlosť posypu je nastaviteľná. Robustnejší a objemnejší je Shark Spreader 160 (foto vpravo). V jeho 160 litrovom zásobníku je zabudované aj miešacie ústrojenstvo, ktoré zabezpečuje plynulejšie dávkovanie zmesi.

Cena: 272 eur (Spreader 60), 719 eur (Spreader 160)

www.aspgroup.sk

https://www.aspshop.cz/shark-spreader-160kg

60kgspreadershark.jpg
8000043sharkspreader160kg01.jpg

ZAMETACÍ KARTÁČ SHARK

Značka Shark má v ponuke aj profesionálny zametací kartáč určený pre štvorkolky, ako aj UTV. Vybavený je samostatným benzínovým motorom Honda s výkonom 6,5 hp a poradí si aj so zametaním veľkých plôch – chodníkov, parkovísk a podobne. Pri používaní tohto príslušenstva oceníte ľahkú a jednoduchú montáž a demontáž bez použitia náradia. Výhodou je takisto jednoduché

ovládanie priamo z miesta vodiča, pričom kartáč môžete natáčať smerom doľava aj doprava. Pracovný záber kefy je 1300 mm, jej otáčky môžete nastaviť v závislosti od rýchlosti jazdy. Robustná konštrukcia zaručuje dlhú životnosť. Ako príslušenstvo je možné dokúpiť aj zbernú nádobu, náhradnú zametaciu kefu, či adaptéry na montáž na rôzne modely štvorkoliek a UTV.

Cena: 2.199 eur

www.aspgroup.sk

https://www.aspshop.cz/zametace


POSTREKOVACIE RAMENO

Pri poľnohospodárskych prácach sa môže hodiť aj postrekovacie rameno, vďaka ktorému ľahko a rýchlo pohnojíte, alebo pred škodcami ochránite aj veľkú plochu rastlín. Postrekovacie rameno od značky Moose Racing má šírku až 254 cm, pre jednoduchšiu prepravu je však skladacie. Pripája sa na viacero druhov postrekovačov, rýchlospojky pre pripojenie sú v balení. Tekutinu rozstrekuje prostredníctvom piatich trysiek.

Cena: 289 eur

www.bbmoto.sk

https://www.bbmoto.sk/postrekovacie-rameno-254cm

postrekovac.jpg

NESENÝ KÔŠ

Veľmi jednoduchým a pritom veľmi účelným pomocníkom je nesený kôš od spoločnosti Journeyman. V priebehu pár sekúnd ho vymeníte za ťažné zariadenie a môžete prevážať aj objemnejšie náklady bez toho, aby ste museli mať prívesný vozík. Bedničky so sadenicami, či s ovocím, veľké vedrá, sudy a iné nádoby, nadstavky včelích úľov a všeličo iné. Čokoľvek, čo sa nezmestí na originálne nosiče štvorkolky. Kôš je pritom rozmerovo kompaktný, ľahký, takže nezavadzia ani pokiaľ ho zrovna nepoužívate a manipulácia s ním je veľmi jednoduchá. Nosnosť je až 80 kg.

Cena: 183 eur

https://eshop.journeyman.cz/produkt/neseny-kos-atv/

wsmetq1054x1054419b88214bd5f706.jpg

NOSIČ LYŽÍ

Nielen lyže, ale aj snowboardy a pokojne napríklad aj pracovné náradie ako hrable, lopaty a iné dlhšie predmety môžete bezpečne prevážať aj pomocou originálneho nosiča. Nosič je vyrobený z ušľachtilých kovov a dobre odoláva vode, snehu i soli. Na ATV sa pripína namiesto ťažného zariadenia. Lyže, či snowboardy sú počas jazdy pevne ukotvené a dokonca aj uzamknuté.

Cena: 714 eur

https://eshop.journeyman.cz/produkt/nosic-lyzi-atv-utv/

13837flaqwy700x700bf9c28aaee53a205.jpg

KUFRE SHARK

Pevné plastové kufre a boxy sú pravdepodobne najviac nakupovaným príslušenstvom štvorkoliek. Množstvo drobností, výbavy, či náradia by ste ťažko upevňovali na nosiče vozidla, o ich bezpečný prevoz sa postará uzavretý kufor. Robustná plastová konštrukcia znamená vysokú pevnosť a dlhú trvácnosť. Kufre sú spravidla dobre utesnené voči vode a nečistotám a uzamykateľné. Veľmi široký sortiment takýchto boxov má značka Shark. Od menších, ktoré sa spravidla upevňujú na predné nosiče, až po extra objemné kúsky určené na zadný nosič stroja. Na fotke vidíte novinku Shark AX120 s objemom 120 litrov.

Cena: 268 eur

www.aspgroup.cz

https://www.aspshop.cz/boxy-a-tasky-67?producer[0]=20669&page=1#products

ax120.jpg

KUFRE DOPLNENÉ O KANISTRE

Široký sortiment praktických plastových kufrov má aj spoločnosť Gorex. Nechýbajú menšie, či väčšie modely, kufre určené dopredu, aj dozadu. Šikovným riešením sú prídavné kanistre, ktoré sa upevňujú

z vonkajšej strany kufrov. Kanistre sú navrhnuté tak, aby neprekážali a nenarúšali tvary kufrov a celkové tvary štvorkolky. Rezervná zásoba paliva sa hlavne v odľahlom teréne vždy hodí a výhodou takéhoto riešenia je, že kanister s palivom nezaberá batožinový priestor vo vnútri kufra.

www.gorex.sk

https://www.gorex.sk/katalog/vybava-stroja/vybava-stroja/boxy-a-brasne/pro-ctyrkolky/zadne-plastove-boxy

https://www.gorex.sk/katalog/vybava-stroja/vybava-...

produkt4boxy.jpg

VYHRIEVANIE RÔZNYCH ČASTÍ TELA

Zvlášť teraz počas chladných jesenných a zimných dní oceníte príjemné teplo, ktoré vám zabezpečia rôzne vyhrievané komponenty. Najčastejšie sa stretávame s vyhrievanými rukoväťami, ale nechýbajú ani vyhrievacie panely montované pod poťah sedadla, vesty, či vložky do topánok. Veľmi dobrým základom je systém Symtec s prívlastkom Quad Zone. Ako názov napovedá, súčasťou balenia je štvorzónový ovládač. Ovládate ním nielen vyhrievanie rukovätí a vyhrievanie plynovej páčky, ale pripojiť do ovládania môžete ďalšie dva komponenty – napríklad výhrev sedadla a vyhrievanú vestu. Všetky štyri komponenty tak ovládate nezávisle na sebe v piatich úrovniach, alezároveň prehľadne na jednom mieste.

Cena: 200 eur

www.aspgroup.sk

https://www.aspshop.cz/vyhrivani?producer[0]=16309&page=1#products

215048quadzoneobal.jpg

ELEKTRICKÝ ZÁCHRANCA SHARK JUMP STARTER EPS-400

Pod označením Jump Starter sa ukrýva maličký, ale veľmi užitočný pomocník, ktorého oceníte v nečakaných núdzových situáciách. Predovšetkým funguje ako záložný zdroj – powerbanka s kapacitou až 12.000 mAh. Napájať teda môžete rôzne spotrebiče – notebook, mobil, ale aj iné. Veľká kapacita umožňuje dokonca núdzové naštartovanie vozidla s vybitým akumulátorom. V neposlednom rade môže prísť vhod aj zabudované svetlo. Takáto užitočná vecička by vám vo výbave rozhodne nemala chýbať.

Cena: 88 eur

www.aspgroup.sk

https://www.aspshop.cz/shark-jump-starter-eps-400

sharkjumpstartereps400.jpg

OSRAM CUBE VX70-WD

Prídavné svetlomety môžu mať rôzne veľkosti a tvary. Šikovnými, praktickými pomocníkmi sú napríklad aj malé svetielka, ktoré môžete ľahko natáčať do potrebného smeru. Počas jazdy tak môžu osvetľovať kraj cesty, či kríky pri lesných cestičkách, aby ste včas zbadali nástrahy terénu, či napríklad aj prebiehajúcu lesnú zver. Keď vozidlo stojí, svetlomety poslúžia ako pracovné – posvietite si s nimi na miesta, ktoré potrebujete. Každý z dvojice svetlometov je vybavený 5 LED, ktoré poskytujú svetelný tok 550 lumenov a dosvit až 43 metrov. Samozrejmosťou je odolnosť voči vode, prachu, blatu, mrazu, ale aj voči otrasom.

Cena: 64 eur (pár)

www.gorex.sk

https://www.gorex.sk/katalog/vybava-stroja/vybava-stroja/led-pracovne-svetla

osram-gorex.jpg

OSRAM LEDRIVING LIGHTBAR VX250-CB

Úzke svetelné rampy sa hodia napríklad na spodnú stranu nosičov batožiny. Vďaka svojim kompaktným rozmerom vôbec neprekážajú. Model VX250-CB má šírku približne 30 cm a vo svojich útrobách namontovaných 24 ks vysokovýkonných LED od značky Osram. Vďaka nim má dosvit až 170 metrov a ponúka vodičovi perfektnú viditeľnosť na ceste aj v teréne. S teplotou chromatickosti 6.000 Kelvinov vytvára podmienky podobné dennému svetlu. Produkuje svetelný tok 2100 lúmenov. Výrobca sľubuje životnosť až 5 000 hodín. Samozrejmosťou je odolnosť voči vplyvom vonkajšieho prostredia.

Cena: 119 eur

https://eshop.quadmotocentrum.sk/produkt/svetelna-rampa-osram-ledriving-lightbar-vx250-cb-leddl117-cb-1224v-30w


SHARK LED LIGHT BAR

Aj značka Shark má v ponuke veľké množstvo prídavných svetlometov a svetelných rámp. Nechýbajú ani novinky využívajúce technológiu od výrobcu Osram, ktorá je doslova „oslňujúca" svojou účinnosťou. Výber je naozaj pestrý - od jednoduchých, maličkých a nenápadných svetlometov až po extra široké rampy, ktoré nájdu uplatnenie hlavne na strechách veľkých side by side vozidiel. Takéto extra veľké a extra výkonné reflektory doslova urobia z noci deň a bezpečne vám posvietia na cestu aj v temnom lese. Zobrazený model Shark LED Light Bar 22" má šírku takmer 60 cm, 36 modulov Osram

CSHP, výkon 108 W.

cena: 184 eur

www.aspgroup.sk

https://www.aspshop.cz/shark-led-light-bar-curved-20-120w-r-560-mm-5d

led-shark.jpg

OCHRANNÉ KRYTY PODVOZKU RIVAL

Pokiaľ to s jazdením mimo ciest myslíte vážne a vyrážate do náročnejšieho terénu, mali by ste zvážiť ochranné kryty podvozku vašej štvorkolky, či side by side. Značka RIVAL má v ponuke nespočetne veľa produktov pre rôzne značky a rôzne modely štvorkoliek. Spravidla sa takéto kryty vyrábajú z niekoľko milimetrov hrubého hliníkového plechu. Výnimkou však nie sú ani kryty z odolného, húževnatého plastu. Na fotke napríklad vidíte sadu pre CFMOTO Gladiator X1000/X850. Jednotlivé komponenty krytovania chránia nielen hlavný rám, ale aj ramená zavesenia kolies a samozrejme aj také chúlostivé diely ako brzdové hadice. Nechýbajú otvory na základné servisné úkony – hlavne na vypúšťanie oleja.

Cena: 517 eur

www.bbmoto.sk

https://www.bbmoto.sk/ochranny-kryt-podvozku-gladiator-x1000-x850-riva

244468841.jpg

NÁVLEKY NA TLMIČE

Prvky pruženia a tlmenia sú pomerne citlivé komponenty, ktoré sú chúlostivé hlavne na nečistoty, ktoré by sa mohli dostať do ich vnútra. Zároveň sú tieto komponenty veľmi dôležité pre jazdné vlastnosti štvorkolky nielen na cestách, ale predovšetkým v teréne – starajú sa o dobrý kontakt kolies s povrchom a dostatočnú trakciu. Určite stojí za zváženie chrániť ich pred nečistotami jednoduchými návlekmi. Detail, ktorý veľa nestojí, montáž je extra jednoduchá, ale výsledok stojí za to.

Cena: od 30 eur

www.max-moto.sk

https://www.max-moto.sk/vyhladavanie/?string=N%C3%A1vleky+tlmi%C4%8Dov

navlekytlmicov.jpg

EXKLUZÍVNE VÝFUKY PRE ŠTVORKOLKY

Predajňa Maxmoto v Čadci má vo svojom sortimente aj špičkové výfuky od švédskej značky RJWC. K dispozícii sú viaceré modely pre rôzne značky štvorkoliek a side by side. Siahnuť môžete po viacerých verziách a prevedeniach presne podľa vašich potrieb. Spoločným znakom výfukov RJWC je kvalitné prevedenie z tých najlepších materiálov - prevažuje nehrdzavejúca oceľ. Pochopiteľne, pracovná štvorkolka by nemala byť hlučná, práve naopak. Výfuky RJWC sú navrhnuté tak, aby mali stroje tichší, hlbší zvuk, ale zároveň voľný odtok spalín a dobré chladenie.

www.rjwc.sk


KRYCIA PLACHTA

Keď už máte po práci a odkladáte štvorkolku na zaslúžený odpočinok, oceníte kryciu plachtu. Hodí sa hlavne v prípadoch, kedy parkujete vonku. Prevedenie XXL spoľahlivo prikryje aj extra veľké štvorkolky, naviac vybavené aj predným a zadným boxom. Plachta ochráni jednak pred slnečným žiarením, ale aj pred prachom, či pred dažďom a vlhkosťou. Využitie teda nájde počas celého roka. V predajni Maxmoto máte na výber z viacerých farieb - striebornej, čiernej, či atraktívnej maskáčovej kamufláže. K dispozícii je aj väčšie prevedenie určené pre UTV-čka.

Cena: od 32 eur

www.max-moto.sk

https://www.max-moto.sk/doplnky-ostatne/krycia-plachta-na-stvorkolku-atv--xxxl-230--130--130cm/

krycia-plachta-maxmoto.jpg

SYNTETICKÉ LANO NAVIJÁKU

V základe sú navijáky väčšinou vybavené oceľovým lanom, no za zváženie stojí jeho výmena za syntetické lano. Zdanlivo vyzerá ako obyčajné špagát, ale netreba mať obavy o jeho pevnosť. Práve naopak, syntetika ponúka množstvo výhod. Je oveľa poddajnejšia ako oceľ a tvarovo sa lepšie prispôsobí cievke navijáku. Takéto lano je tiež podstatne ľahšie, čo na relatívne kompaktnom stroji tiež dosť znamená. V neposlednom rade je s ním lepšia manipulácia hlavne pri odvíjaní a nehrozí poranenie o rozstrapkané trčiace drôty. Veľmi dôležitým bonusom je aj možnosť jednoduchej núdzovej opravy v prípade pretrhnutia lana, kedy si pomôžete obyčajným uzlom.

Cena: od 39 eur

www.max-moto.sk

https://www.max-moto.sk/navijaky-a-prislusenstvo/synteticke-lano-k-navijakom-atv--utv-15m--5mm/

syntetickelano.jpg

KANISTER NA PALIVO

Pri výpravách na štvorkolke do neznámeho terénu sa rezervná zásoba vždy hodí, čerpaciu stanicu totiž po ceste tak ľahko nenájdete... Malé, ľahké a pritom robustné plastové kanistre s rýchloupínacími úchytmi sú na tento účel ako stvorené. Zvolíte si extra kompaktný 3 litrový kanister, či väčšiu verziu s objemom 5 litrov?

Cena: od 50 eur

www.max-moto.sk

https://www.max-moto.sk/doplnky-pre-atv--utv/kanister-pre-stvorkolky-case-3l--5l-uchyt--akcia/

kanister.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre