Česká Praga ohúrila celý svet

Česká značka Praga sa vo svojej novodobej histórii venuje skutočne luxusným veciam. Po superaute Bohema teraz predstavili limitovanú edíciu ich prvého motocykla ZS 800. Stáť bude viac ako 100.000 eur.

Česká Praga ohúrila celý svet

Trošku histórie značky Praga

História českej značky Praga siaha do dávnych dôb - veď kto by si nepamätal legendárny Vojenský Trojnápravový Speciál alebo jednoducho vetriesku Praga V3S. Tí, čo sa vyznajú o trošku viac tiež vedia, že Praga sa venovala výrobe osobných automobilov už od roku 1910 a dokonca mali vo svojom výrobnom programe aj motocykle. Predovšetkým jedem - rovnako legendárny stroj s označením BD 500, ktorý vyrábali v rokoch 1927 - 1933. S tým sa značka poriadne zapísala aj do motocyklovej histórie, toto bol jednoznačne najlepší československý stroj dvadsiatych rokov a aj ako veterán patrí medzi najhodnotnejšie kúsky z našej histórie. Vyrobených bolo len približne 1800 kusov a práve tento motocykel bol vzorom pre najnovšiu kreáciu z dielne novodobej značky Praga.

praga-zs-800-1.jpg
praga-zs-800-17.jpg

Novodobá Praga

Samozrejme, potom prišiel veľký pád a z továrne Praga zostal len prach. No na oživenú značku Praga môže byť aktuálne hrdý každý Čech. Okrem motokárových špeciálov, lietadiel Alfa sa aktuálne venujú hlavne okruhovým automobilom R1. A na jeseň v minulom roku svet padol do kolien pri predstavení ich superauta Bohema, z ktorého bude vyrobený len limitovaný počet 89 kusov. Na stvorení tohto doslova umeleckého automobilového diela sa na našu slovensku hrdosť podieľal aj dizajnér a koštruktér Juraj Mitro - známy aj z konštrukcie slovenkého superauta K-1 Attack. Celý svet však teraz híka nadšením nad ich najnovším motocyklovým výtvorom. Anglické motocyklové web spránky, americké stránky, Instagram - všetci skladajú oslavné básne na novú Pragu ZS 800.

praga-zs-800-9.jpg
praga-zs-800-14.jpg
praga-zs-800-10.jpg
praga-zs-800-13.jpg

praga-zs-800-7.jpg

praga-zs-800-12.jpg
praga-zs-800-15.jpg
praga-zs-800-11.jpg
praga-zs-800-20.jpg

Žiadna sériovka, ale poctivá ručná práca

Hlavným tvorcom motocykla Praga ZS 800 bol Honza Žuži, ktorý sa rovnako spolupodieľal aj na automobile Bohema. Hneď ako prvé vás musí zaujať jedinečný rám s ešte jedinečnejším 5-osým zavesením predného kolesa sa jedinečnej kyvnej vidlici. Krásna kvapkovitá nádrž je nosnou časťou rámu, čo znamená, že konštruktéri šetrili na kilách kde sa len dalo (suchá hmotnosť stroja je 142 kg). Naopak, na drahých materiáloch sa tu v žiadnom prípde nešetrilo, pretože všade nájdete množstvo titánu a úplnou čerešničkou na torte sú neskutočné karbónové kolesá vlastnej výroby s integrovanými bubnovými brzdami! Toto je jeden neskutočný dizajnérsky kulinársky zážitok! Ako pohon slúži dvojvalec Kawasaki W800 s relatívne štandardným výkonom 39 kW (53 koní), čo už nie je až také výnimočné. No pre účely takejto dizajnovej chuťovky je to určite dobrá voľba hlavne vďaka krásnemu ventilovému rozvodu OHC s vystaveným pochrómovaným hriadeľom na pravej strane motocykla. Vzhľadom na ručnú výrobu, netradičné riešenia, množstvo drahých materiálov a exkluzívnych komponetov sa cena tejto limitovanej edície vyšplhala do neskutočných výšin. Praga ZS 800 bude vyrobená len v malinkej sérii 28 kusov a každý z nich by mal stáť 104.000 eur!

praga-zs-800-5.jpg
praga-zs-800-2.jpg
praga-zs-800-6.jpg
praga-zs-800-3.jpg

praga-zs-800-16.jpg

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre