Časopis Svet motocyklov 03-2023

Jar pomaly prichádza a s ňou aj jarné vydanie časopisu Svet motocyklov. Teraz na 88 stranách nájdete predstavenie nových modelov Kawasaki ZX-4RR, Indian Sport Chief a CFMOTO 450SR, prvý test novej KTM 890 Adventure, BMW Motorrad magazín a veľa ďalšieho. Marcové vydanie časopisu SMC je v predaji už od 01.03.2023.

Časopis Svet motocyklov 03-2023

EDITORIAL

AKTUALITY

PREDSTAVENIE: CFMOTO 450SR

Značka CFMOTO pravidelne prináša odvážne pôsobiace koncepty a zvykli sme si už, že spravidla nejde o nejaké úlety, ale o základ budúceho modelu. Potešiteľné je, že výrobca v sériovom prevedení zachováva veľkú časť tvarov a riešení, ktoré sprvoti vyzerali príliš odvážne. Jedným z takýchto príkladov je malý-veľký superšport menom 450SR.

1011.jpg

NOVINKY HARLEY-DAVIDSON

Harley oslavuje 120 rokov od svojej prvej motorky v roku 1903. A to celkom slušnou nádielkou limitovaných modelov i návratom modelu Breakout. A aj s tempomatom a trakčnou kontrolou pre viac modelov v rade cruiserov Harley.

PRVÝ TEST: KTM 890 ADVENTURE

Rakúšania inovovali jedno z najlepších cendúr pod slnkom. Ak si na poriadne dobrodružstvo ešte nenabral odvahu, tak táto motorka je presne to, čo potrebuješ. Prevedie ťa za ruku vecami, z ktorých by si sa na hocijakej inej mašine... no pekne povedané, bolo by blato na ihrisku.

1617.jpg

PREDSTAVENIE: SUZUKI GSX-8S

Japonská Suzuki nepatrí medzi výrobcov, ktorí každý rok chrlia novinky. Preto príjemne prekvapila predstavením dvoch modelov s úplne novým radovým dvojvalcom. 24 rokov od predstavenia bestselleru SV 650 môžeme privítať na scéne jeho nástupcu. Športový naháč strednej triedy GSX-8S, chce osloviť široké spektrum jazdcov od začiatočníkov po ostrieľaných motorkárov.

2223.jpg

MOTOTURISTIKA MAĎARSKO

Neverím, že by sa v našich stredoeurópskych končinách našiel človek, ktorý by nikdy nepočul niečo o Vyšehrade. Veď existuje zoskupenie krajín tohto regiónu pod názvom Vyšehradská štvorka, skrátene V4. Slovensko, Maďarsko, Česko a Poľsko riešia vzájomnú spoluprácu, pomoc a všeličo iné. Toľko sa ten Vyšehrad, či Višegrád, spomína, až dozrel čas na jeho návštevu. Na motorke.

TEST: PIAGGIO MP3 530 EXCLUSIVE

Piaggio MP3 530 Exclusive je trocha iná trojkolka akú si pamätáme z detstva. Minuloročná novinka prináša do sveta maxiskútrov technológie, ktoré sme doteraz poznali len z automobilov. Pred časom by ma ani nenapadlo, že v ich sedle budem niekedy cúvať s nohami na stúpačkách a zatáčať podľa obrazu na displeji prístrojovky zo zadnej kamery.

2627.jpg

PREDSTAVENIE: BENELLI TRK 702 / TRK 702 X

V Benelli si naplno uvedomujú popularitu kategórie cestovných endúr a pripravujú doslova záplavu noviniek. Nadväzujú pritom na popularitu pollitrového TRK, no prichádzajú s vyššími ambíciami, čo sa týka zdvihového objemu. Už predvlani bola na výstave Eicma odhalená novinka s názvom TRK 802, o rok neskôr, v novembri 2022 potom prišiel súrodenec veľmi podobného razenia a s podobným názvom – TRK 702.

POROVNÁVACÍ TEST: HONDA CRF 1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS DCT VS. HONDA NT1100 DCT

Keď si niekto nevie vybrať medzi zdanlivo rovnakými produktami, môže si hodiť mincou a rozhodnutie nechať na to či padne „panna, alebo orol". Ak máte v hľadáčiku niektorý z dvojice turistických motocyklov Honda, ktoré sa stretli našom redakčnom teste, pokúsime sa nájsť presvedčivé argumenty, ktoré môžu zavážiť pri ich výbere. Zákazník sa však často rozhoduje podľa osobných sympatií, či emócií, ktoré prežíva pri jazde a tak sa s vami podelíme o naše skúsenosti.

3031.jpg

TEST MOTO GUZZI V7 STONE

Hipster je chlapec alebo aj dievča – hipsterka, ktorých na ulici ľahko rozoznáte podľa ich štýlu oblečenia – väčšinou majú na sebe nahádzané nejaké staro vyzerajúce handry. No hipsterčina je aj štýl myslenia, kreatívneho prejavu, vychutnávanie jednoduchých radostí života ako je napríklad kapučínko s čískejkom. A Moto Guzzi V7 je z tohto pohľadu jedna dokonalá talianska hipsterčina.

4849.jpg

DAKAR 2023

Dakar má za sebou svoj 45. ročník, po štvrtýkrát sa sa konal v Saudskej Arábii. Organizátori už pred štartom avizovali, že rally bude zasa o niečo náročnejšia. Už od prvých etáp sme zaznamenávali odstúpenia jazdcov vrátane mnohých favoritov. Tí, ktorí došli až do cieľa tak môžu oslavovať svoje malé víťazstvo. Aj keď pravým víťazom je samozrejme len jeden – Kevin Benavides.

LEGENDA OPÄŤ NESKLAMALA - ŠTEFAN SVITKO

Ani na 45. ročníku Dakaru opäť nechýbal náš najúspešnejší rally jazdec Štefan Svitko. Bola to pre neho už štrnásta účasť. Právom mu patrí označenie „dakarská legenda". Ešte nedávno sme hovorili štýlom „Svitko sa už stal neoddeliteľnou súčasťou svetovej špičky", dnes už konštatujeme, že „Svitko ešte stále drží krok so svetovou špičkou", hoci patrí k tým starším...

7475.jpg

PO MOTORKÁROCH AJ ŠTVORKOLKÁR - JURAJ VARGA

Slovensko už malo na Dakare viacero účastníkov, tí si vyskúšali trate v pôvodnej Afrike, následne v Južnej Amerike a naposledy aj v Saudskej Arábii. V kategórii štvorkoliek sme však mali svoje želiezko v ohni po prvýkrát.

PREDSTAVENIE: KAWASAKI ZX-4RR

Naše sny sa stali skutočnosťou. Kawasaki konečne predstavila pre Európu svoj nadupaný superšport s extrémne zavíjajúcim štvorvalcom, ktorý točí viac ako 15.000 otáčok! A to rovno v troch verziách.

7879.jpg

OKRUHÁRI NA SLOVAKIA RINGU AJ V TOMTO ROKU

Dokonalý športový zážitok nehľadajte na bežných cestách, je to príliš riskantné. Ohroziť môžete nielen seba, ale aj ďalších účastníkov premávky. Ale kam teda vyraziť, ak chcete poriadne prevetrať svoju motorku?

PREDSTAVENIE: INDIAN SPORT CHIEF

Rodina indiánskych náčelníkov sa rozrástla o ďalšieho člena. K už tak pestrej ponuke criuserov Chief, štýlových modelov Chief Bobber a turisticky ladenej verzie Super Chief pribudne tento rok novinka Sport Chief s najvyššou úrovňou výbavy. Na prvý pohľad je zrejmé, že tento kus amerického železa dokáže sprostredkovať výnimočný zážitok z jazdy.

8283.jpg

LEGENDY MOTOŠPORTU - MARCO MELANDRI

Tento taliansky motocyklový pretekár nevysokého vzrastu má za sebou bohatú a úspešnú kariéru. Veď iba málo jazdcov sa môže pochváliť titulom majstra sveta v kategórii 250 ccm, piatimi prvenstvami v pretekoch MotoGP a dvadsiatimi dvoma v kategórii superbike. Spomeniete si ešte na tento obrovský talent motocyklových okruhov?

Ročné predplatné časopisu Svet motocyklov si môžete objednať TU: ročné predplatné časopisu Svet motocyklov v hodnote 35 Eur a získať tak aj tričko limitovanej edície ZDARMA. Samostatný Katalóg motocyklov 2023 si môžete objednať TU.

Buďte s nami v kontakte

Komentáre