Adrenalínová šou v glóbuse smrti

Program devätnásteho ročníka Motozrazu Sveta motocyklov na Zemplínskej šírave je nabitý rôznymi atrakciami, nebudú chýbať ani adrenalínové kaskadérske vystúpenia.

Adrenalínová šou v glóbuse smrti

Na brehu Zemplínskej šíravy sa v dňoch 18. až 21. augusta opäť stretnú tisícky motorkárov z celej Európy. V nabitom programe nebudú chýbať ani vystúpenia kaskadérov na motorkách. Medzi nich sa tentokrát zaradí aj popredný maďarský jazdec Attila Gomos, ktorého špecialitkou je krúženie v glóbuse smrti. Ide o žáner s dlhou históriou, ktorý je stále jednou z najvzrušujúcejších a najnebezpečnejších foriem motorkárskych kaskadérskych šou.

ag3.jpg
ag2.jpg
ag4.jpg
Po početných tragédiách bol vo viacerých krajinách zakázaný. Klietka v tvare gule, v ktorej motorky jazdia, má priemer zvyčajne medzi 3,5 až 4,5 metra aby boli fyzikálne sily pôsobiace na jazdca znesiteľné. Guľa, v ktorej bude jazdiť Attila má však priemer až 5,1 metra. Pre svoju veľkosť si vyžaduje agresívnejší štýl s vyššou rýchlosťou, čo je pre jazdca ešte náročnejšie. Pri horizontálnej jazde rýchlosťou 65 - 72 km/h je gravitačné preťaženie 5 až 6 G a to sa dá vydržať len krátkodobo. Drasticky sa zníži prísun kyslíka do mozgu, pri silných bolestiach sa zúži zorné pole a výrazne sú otupené aj ostatné zmyslové orgány. V extrémnych prípadoch môže dôjsť k strate vedomia, čo môže spôsobiť, že tento kúsok bude smrteľný. V hornom bode na chvíľu nastáva stav beztiaže, teda 0 G, no potom pri páde do dolného bodu telo dostane záťaž 9 - 10 G, čo je extrém hlavne pre chrbticu, ale aj pre dýchanie. 54 ročný Attila Gombos je momentálne najstarším aktívnym jazdcom Globe of Death na svete! Jeho vystúpenia už boli ocenené na prestížnych podujatiach v mnohých krajinách. Na Motozraz Sveta motocyklov prijal pozvanie s veľkou radosťou, pretože podujatia sa zúčastnil už v minulosti a opäť sa teší na skvelú atmosféru. Svoju šou Attila predvedie v piatok aj v sobotu večer.
ag5.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre