World Ducati Week 2024

World Ducati Week 2024 bol už 12. ročníkom tohto podujatia organizovaného na svetovom okruhu v Misane. Tisíce fanúšikov namaľovalo Riviera Romagnola na červeno a zmenili niekoľko prímorských miest ako Rimini, Riccione či Pesaro až po San Marino na údolie Ducati motorov. Naša redakcia sa za plného utajenia zúčastnila akcie už deň vopred, kde nám pod rúškom tajomstva bola predstavená siedma generácia superšportovej Ducati Panigale V4, ktorá má viac prinášať odkaz na model 916...

World Ducati Week 2024
Utajovaná premiéra

Nie veľa novinárov bolo pozvaných na veľkú premiéru a nik v silne červenej stanovej miestnosti netušil, čo nám bude odhalené. Za emotívnych zvukov a svetelnej šou sa na pódiu objavila nová Panigale V4S. Nasledovalo detailné predstavenie celým tímom konštruktérov, ako aj ladičov, či testovacích pilotov. Celé to uviedol sám CEO Claudio Domenicali. Povedzme si úprimne, kde teraz Ducati je, môže vďačiť práve jemu, osobe ktorá už 33 rokov pracuje pre túto značku. Na pódiu sa vystriedal celý zástup zvučných mien a nechýbal ani majster sveta Francesco „Pecco" Bagnaia. Nová Panigale je úplne iná ako model 2024 a 90% častí je nových. Toto 216 koňové zvieratko váži len 187 kg! V duchu predstavenia novej Panigale sa zviezol aj program WDW a nechýbali ani preteky na tomto motocykli. O tom však neskôr. Čakala nás spoločná večera priamo na dráhe, za účasti hviezd Ducati a motocyklov Panigale V4S vo farbách všetkých pretekárov Ducati MotoGP a SBK.

20240725192035.jpg
img2613.JPG

Deň č. 1

Počas celého WDW si nejeden fanúšik Ducati mohol vyskúšať celú paletu modelov, nechýbal ani enduro tréning, ako aj jazda na okruhu, či Race Taxi na skoro kompletnom rade Lamborghini vozidiel, či RS verzií Audi. Pre návštevníkov bolo hneď pri vstupe lákadlom pozrieť si celý rad motocyklov V4S vo farbách pretekárov zúčastňujúcich sa pretekov Lenovo Race of Champions. V piatok sa konal tréning a kvalifikácia, ktorú zaslúžene vyhral Andrea Iannone. Pre novinárov sa konala tlačová konferencia za účasti Claudia a jeho hostí Bagnaia – Bautista – Bastianini – Bulega – Cairoli – Lupino. Témou sa to vždy presunulo do MotoGP a jediné, čo môžem poznamenať, je Peccova psychická pohoda, ktorú je poznať na kilometre. Zjavne bude silný aj v druhej polovici sezóny 2024. Bastianini bavil hlavne ženské publikum a nebolo poznať, že Ducati opúšťa. Bautista je taká veselá kopa a zjavne sa moc netrápil, že mu to v poslednej dobe nejde a dáva mu zabrať jedna modro-biela vrtuľa...

img2632.JPG
img2676.JPG
img2677.JPG
img2648.JPG
img2658.JPG
img2653.JPG

Chýbal Marc Marquez, ten sa vlastne objavil až na tlačovke po pretekoch. Neskôr nechýbalo ani predstavenie motokrosového tímu, ktorého sa ujal Paolo Ciabatti. Na moju otázku či sa cítia pod tlakom, odpovedal Cairoli, že tlak je fajn pre dosiahnutie výsledkov a je tu, no cítia sa v tíme úplne v pohode. Paolo poznamenal, že ich nová Ducati je rovnaká od prvého momentu, nezmenil sa rám, neupravoval sa ani motor. Ich cieľom je dosahovať prvé miesta v šampionáte. Večer sa konala spoločná večera a nasledovala párty Land of Joy at the Beach. Asi naj momentom piatka bol Lap of Honour, do ktorého sa zapojili všetci prítomní jazdci a hviezdnu zostavu doplnil Carl Fogarty, Troy Bayliss, Carlos Checa a Regis Laconi. Celkom ich dojal potlesk obrovského publika, hrial ich pocit, že sú Ducatisti. Motocykle takto zaplnili každý centimeter asfaltu na okruhu.

Deň č. 2

Skôr ako sa za obrovského tepla a prudkého nárastu návštevníkov (takmer 100.000 ľudí) konal Lenovo Race of Champions, bola možnosť na okruhu vzhliadnuť exhibíciu modelov 916/996/998 a to za účasti Carla Fogartyho ako vedúceho jazdca. Niekoľko vybraných návštevníkov malo možnosť zviezť sa ako spolujazdec na Moto X2, elektrickej verzii Ducati, kde Franco Battaini ani jedného nešetril a ukázal divákom i spolujazdcom, čo tento stroj v Moto-E dokáže. Keď sa po trati prestali preháňať Lamborghini, zostalo tam len jedno, ktoré nieslo nápis „Medical Car" a všetko bolo pripravené na preteky, kde 15 jazdcov bojovalo o titul WDW. Ten obhájil spôsobom štart- cieľ Francesco Bagnaia pred Andrea Iannonem. Na tretie miesto sa dostal Marc Marquez, keď v poslednej zákrute pred cieľom mal pravdepodobne kontakt s Bulegom a jeho veľavravné gesto dokazovalo svoje. Prenos naživo zabezpečovalo 12 staníc na celom svete, u nás to bola Nova Sport 6 a pozrieť si ho môžete aj zo záznamu na Youtube.

img2645.JPG
img2703.JPG
img2691.JPG

Sobotný program zahŕňal aj večernú show po pretekoch s verejnosťou na trati, chvíľku zábavy s hlavnými protagonistami Ducati a Ducati Corse a potom sa šlo spoločne „žúrovať" až do neskorých nočných hodín pri DJ setoch. Okruh Misano World Circuit sa stal na jednu noc diskotékou pod holým nebom. Večerná zábava je neodmysliteľnou súčasťou programu každého Ducati WDW a aj v deň otvorenia mal sprievod slávnostné miesto - pláž Samsara v Riccione. Tu sa konala neprehliadnuteľná „Rustida" - grilovačka, ktorú obsluhovali manažéri Ducati a potom sa konala „Krajina radosti na pláži" na oslavu 10 rokov Scrambler Ducati. Spomínam si a mal som ho aj tento deň na sebe, ako mi v roku 2014 na WDW darovali žlté tričko tajného projektu Scrambler. Dnes som jeho hrdým vlastníkom. Večer sa potom skončil tým najlepším možným spôsobom - radosťou a bezstarostnou zábavou na Scrambler Beach Party, oslave, ktorá oživila a uzavrela prvý víkendový deň.

img2670.JPG
img2687.JPG
img2628.JPG
img2631.JPG
img2666.JPG
img2641.JPG

Deň č. 3

Viacero aktivít som si nechal na tretí deň, bolo možné si tu nechať naladiť podvozok od profesionálov, prezuť pneu priamo od Pirelli, alebo nechať servis na tých najlepších. Nechýbalo školenie mechanikov a prihlásiť sa mohol každý. Človek tu našiel barbera, tattoo stánok, ako aj zastúpenie Monster Energy. Nemalú časť zaberalo 235 oficiálnych klubov, v tom nemeckom sa snáď bez prestávok koncertovalo. Dokonca sa tu konala aj jedna svadba. Nechýbal ani výpredaj Ducati doplnkov a nešlo o jediný predaj. „Night of Champions" znamenala pôsobivý ohňostroj, ktorý rozžiaril okruh a široké okolie.

img2658.JPG
img2682.JPG
img2659.JPG
img2674.JPG
img2689.JPG
img2654.JPG

Dvanásty ročník najväčšieho podujatia Ducati na svete sa tak právom zapisuje do histórie bolonského výrobcu motocyklov ako vôbec najnavštevovanejší. Viac ako 94.000 účastníkov prišlo z 86 krajín. Tak obrovská akcia, toľko ľudí pohromade a na takej veľkej ploche, to chce naozaj skúsenosti i vášeň pre vec. Fabrika Ducati to zvládla bez zaváhania, to platí aj o bezproblémovom príchode a odchode tisíciek motocyklov.

Text: Dušan „Campa" Lysák, foto: autor

Buďte s nami v kontakte

Komentáre