V DIELNI U MAJSTRA ČALÚNIKA

Sedadlo je na prvý pohľad nenápadná časť motorky, no asi nikto nepochybuje, že je zároveň jednou z najdôležitejších častí. Má zásadný vplyv na komfort a tiež na ovládateľnosť stroja. Výrobcovia na to pri návrhu myslia, no pochopiteľne, nedokážu vyhovieť každému. Našťastie tu máme šikovných majstrov, ktorí dokážu pôvodné sedadlo nahradiť novým kúskom, ktorý bude mať iný tvar, iné zloženie, iné vlastnosti a v neposlednom rade aj iný – lepší dizajn. Presvedčili sme sa o tom v dielni Raven Worskshop v Kolárove.

V DIELNI U MAJSTRA ČALÚNIKA
Malá zmena dokáže veľké veci

Pôvodné sedadlo motorky, ak je napríklad ošúchané, roztrhnuté, vysedené, či jednoducho len príliš fádne, dokážete veľmi ľahko upraviť, alebo vymeniť. Nejde o žiadny veľký zásah do stroja, montáž je spravidla veľmi ľahká. O nejaké úpravy sa pochopiteľne málokto bude pokúšať doma „na kolene". Lepším riešením je sedadlo vymontovať, prípadne aj s celým motocyklom zveriť do rúk šikovného majstra čalúnika. Jedného takého sme našli v Kolárove.

img8991.jpeg
img8946.jpeg
img4729.jpg

Kúzlo materiálu a spracovania

Veľký podiel na kvalite, ale aj vzhľade sedadla majú použité materiály. Čo sa týka bežných sedadiel vychádzajúcich zo sériovej výroby, v drvivej väčšine prípadov ide o syntetické materiály. Syntetická náhrada kože, u nás známa aj ako „koženka", ale často sa objavujú aj rôzne gumové, či gumo-plastové poťahy. Umelá koža je vo veľkej miere používaná aj pri zákazkovej výrobe, či úpravách sedadiel. Má veľa výhod – je ľahká, dobre sa tvaruje, ľahko sa prešíva, zároveň je dostatočne pevná a výborne odoláva nástrahám počasia – vode, ale aj slnku. Ponúka takmer neobmedzený výber farieb, ale aj povrchov – od hladkých, lesklých, až po matné a drsnejšie. Exkluzívne sedadlá môžu mať poťah aj z pravej kože. Tá je však pochopiteľne chúlostivejšia na údržbu a nemá v obľube vodu. V poslednom čase sa stále viac objavuje materiál z názvom Alcantara. Na prvý pohľad pôsobí ako brúsená koža, či semiš a ľahko si ich môžete zameniť. Ide však o syntetický materiál, zmes obyčajných plastov polyuretánu a polyesteru. Recept na jej výrobu je tajný, ale v podstate ide o zmes mikrovlákien, ktoré sú rôzne prepletené, lepené a s množstvom uzlíkov. Alcantara je výrazne ľahšia ako koža, je odolná voči vode a nečistotám, nehorľavá a ľahko spracovateľná. Pôsobí luxusným dojmom a veľmi príjemná je aj na dotyk.

Viac farieb do života

Častou úpravou sedadiel je ich farebné riešenie. Niet sa čo čudovať, nie každému sa páči „obyčajné" čierne sedadlo, s akými sa stretávame na väčšine motoriek. Zákazníci spravidla žiadajú zladenie farieb sedadla so zvyškom motorky. Ak nemáte „odvahu" na pestrofarebné základné materiály, veľmi dobre vyniknú aj farebné nite na prešívaní sedadla.

img7347.jpeg
img9847.jpeg
img7751.jpeg

Viac pohodlia na cestách

Dizajn je veľmi dôležitý a je značným lákadlom, pokiaľ uvažujete o zmene sedadla. No nemenej časté sú vylepšenia smerujúce k väčšiemu pohodliu. Tu je kľúčový výber materiálov, ktoré síce nevidíte, ale zohrávajú podstatnú úlohu. Ide o výplň sedadla, kde sú možnosti takmer rovnako široké ako pri výbere materiálu vrchného poťahu. Používajú sa peny s rôznou hustotou a tvrdosťou. Nezriedka sa používa aj kombinácia viacerých vrstiev. Pevnejšia pena ako základ sedadla, aby dobre držalo tvar a poskytovalo oporu a na to potom mäkšia, poddajnejšia vrstva, ktorá zabezpečí príjemný „omak", plastickejšie tvary prešívania a hlavne pohodlnejší posed. Pre ešte viac komfortu hlavne na dlhých cestách sa s obľubou používajú aj gélové vankúšiky, ktoré sa osádzajú do peny tak, aby držali na svojom mieste. Ešte lepšie sa prispôsobia tvarom tela a aj dlhodobé sedenie je potom menej bolestivé. V neposlednom rade je tu možnosť osadenia vyhrievacieho panelu, čo oceníte v chladnom počasí.

img6983.jpeg
img6454.jpeg

Chcete rozsiahlejšiu úpravu? Nech sa páči!

Niektoré modely motoriek, spravidla hlavne cestovné endurá, ponúkajú už v základe možnosť úpravy výšky sedadla. Zo skúseností vieme, že aj tie dva centimetre, hoci sa to zdá málo, dokážu poriadne ovplyvniť posed na motorke, komfort a aj ovládateľnosť stroja. No čo ak je vaša postava ešte viac „mimo štandard", prípadne túžite po konkrétnej motorke, ktorá je však pre vás dosť vysoká, či dlhá, alebo, naopak, trochu malá? Aj v tomto prípade vám v Raven Workshop dokážu vyjsť v ústrety. Vypracujú návrh riešenia – nového tvaru základne sedadla, ale hlavne nového tvaru peny. Pridávať sa dá ľubovoľná hrúbka, ale spravidla sa dá aj dosť výrazne ubrať. Takouto výraznejšou úpravou tvaru potom dosiahnete úplne inú polohu jazdca voči motocyklu. Na obrázkoch napríklad vidíte V-Strom 650, ktorý bol zákazníkovi trochu malý a nechal si teda sedadlo zvýšiť o úctyhodných 7 cm.

img7548.jpeg
img7513.jpeg
img7501.jpeg

Na ďalších fotkách potom vidíte Yamahu Stryker, ktorá bola pre svojho majiteľa zasa príliš dlhá. Pridaním hrúbky materiálu vytvorením výraznejšej opierky za sedadlom vodiča sa jazdec posunul viac dopredu, vďaka čomu lepšie dosiahne na stupačky aj na riadidlá.

img7449.jpeg
img7322.jpeg
img7332.jpeg
Samozrejme, v oboch prípadoch nasledovalo dotvorenie úplne nového vrchného poťahu, ktorý zabezpečil dokonalé zladenie sedadla s tvarom motorky a tiež s jej farbami. Výsledok posúďte sami, fotky hovoria jasnou rečou...

Kto stojí za Raven Workshop?

Zakladateľom, majiteľom a hlavným majstrom v Raven Workshop je Róbert Ježo z Kolárova. Robo je aktívny motorkár, čo vysvetľuje prečo sa od čalúnenia nábytku cez opravy a úpravy interiérov automobilov prepracoval až k sedadlám motocyklov.

img8910.jpeg
Začínal v rodinnej firme Stoffe Interier, ktorá už od roku 2003 realizovala okrem interiérového dizajnu aj početné čalúnnické projekty. Klientmi boli renomované hotely, reštaurácie a kaviarne. V roku 2022 Robo založil novú značku RAVEN WORKSHOP, venuje sa prevažne čalúneniu vozidiel a sedadiel motocyklov. Do každého projektu prináša cit pre detail, vášeň pre kvalitné remeselné spracovanie a dobrú znalosť materiálov. V RAVEN WORKSHOP nájdu vždy originálne riešenie ako pomôcť vášmu obľúbenému vozidlu vyzerať ešte lepšie.
img1971.jpeg

RAVEN WORKSHOP
94603 Kolárovo,
Tel.: 0918 471 841
e-mail: ravenworkshop85@gmail.com
www.ravenworkshop.eu




Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre