Maxim Repák zvíťazil na pretekoch Európskeho pohára v talianskom Misane!

Štrnásťročný slovenský motocyklový pretekár Maxim Repák sa cez víkend predstavil na pretekoch Yamaha R3 bLU cRU European Cup, ktoré boli súčasťou podujatia majstrovstiev sveta Superbike. Mladý Slovák šokoval celý motocyklový svet, keď po treťom mieste v kvalifikácii dokončil prvé preteky na druhom mieste a v druhých dokonca zvíťazil!

Maxim Repák zvíťazil na pretekoch Európskeho pohára v talianskom Misane!

Podujatie v Misane bolo zároveň úvodným pre Yamaha R3 bLU cRU European Cup, v ktorom sa predstavilo 27 mladých pretekárov zo 14 krajín z celého sveta. V oboch pretekoch sa v boji o víťazstvo vo viacčlennej skupine neustále menilo poradie a o poradí rozhodovali stotiny sekundy. Úspech Maxima Repáka, ktorý sa mimochodom už pre dvomi rokmi stal šampiónom seriálu Alpe Adria, je o to väčší, že dokázal poraziť oveľa skúsenejších súperov, zajazdil aj absolútne najrýchlejší čas okruhu za oba dni a z Talianska odchádza ako vedúci pretekár priebežného poradia uvedeného nového Európskeho pohára. Ďalšie podujatie seriálu sa uskutoční 2. a 3. júla na britskom Donington Parku.

19927836319168901184857573585394503780077526n.jpg

Maxim Repák:
"Prvý tréning som zvládol bez problémov a hneď po ňom už nasledovala kvalifikácia. Našim cieľom bolo dostať sa do prvého radu na štartovom rošte, čo sa nám aj podarilo. Po odštartovaní prvých pretekov som pochopil, aké to je ťažké bojovať v tzv. stockovej triede. Bolo pre mňa novinkou, že približne pätnásť jazdcov bojuje v jednej skupinke o víťazstvo. Toľko fyzických kontaktov a zmien pozícií som ešte v žiadnych pretekoch nezažil. V poslednom kole sme sa šiesti chceli zmestiť do jednej zákruty, ale, samozrejme, došlo k ťukancom. Preteky boli také vyrovnané, že do poslednej zákruty som nevedel, či budem prvý alebo desiaty. Nakoniec z toho bolo druhé miesto, s čím som bol veľmi spokojný.
Do druhých pretekov sme vylepšili so šéfom tímu Honzom Halbichom nastavenie tlmičov a venovali sme sa teórii možností zrýchlenia v jednotlivých úsekoch. Preteky som odštartoval z tretej pozície a stále som bojoval na čele. Veľmi dobrý domáci jazdec Matteo Vannucci si vybudoval náskok, snažil som sa ho dobehnúť, ale neustále som bojoval s ďalšími súpermi, čo ma spomaľovalo. V predposlednom kole som sa odtrhol od skupinky asi desiatich jazdcov a vydal som sa na stíhaciu jazdu za Talianom. V poslednom kole a poslednom sektore sme bojovali o výhru a nakoniec som prešiel cieľovú čiaru ako prvý.
Teším sa z úspešného víkendu a začínam intenzívnu prípravu na ďalšie preteky v anglickom Donington Parku. Ďakujem svojim fanúšikom za podporné slová počas celého pretekového víkendu."

GRATULUJEME!

maximrepakpodium.jpg

Text: Richard Karnok
Foto: Yamaha Racing

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre