Japonsko útoči

V 90-tych rokoch boli japonské motorky výkladnou skriňou technológií. Tá mala v podstate jediný cieľ - výkon. Vďaka tomu sa zrodili legendy ako ZZR 1100, Superblackbird, alebo Hayabusa. Postupom času technológie začali cieliť na bezpečnosť. ABS, trakčná a ďalšie fičurky boli nutnosťou na to, aby sa na tak výkonných motorkách vôbec dalo jazdiť.

Japonsko útoči

Potom prevzala opraty Európa. KTM prišla s MSC, ktorý využíval inerciálnu meraciu jednotku. BMW predbehlo Ducati s adaptívnym tempomatom o jeden deň. Japonci technológiami takisto disponujú, ale bojové rukavice v zápase o prvenstvo nenasadzujú. Alebo že by sa niečo zmenilo?

Novinka roku 2023, Yamaha Tracer 9 GT+, si rukavice nedala. Ide do boja bez nich. Holými päsťami. Má náklonovo citlivé ABS, trakčnú kontrolu, antiwheelie, antistoppie, 7 palcové TFT s bluetooth, wifi, dokáže zobraziť full screen mapu navigácie a ako jediná motorka pod 1000 kubíkov má adaptívny tempomat. Tracer bol vždy tak trochu drzáň. Veď vyrastali spolu so sestrou MT09. Tej drzosti má dosť na to, aby do sveta zakričal: Som prvá motorka, ktorá disponuje brzdovým asistentom, zbierajúcim údaje z predného radaru! Čo to vlastne je a na čo je to dobré? Brzdový systém nemá informácie „iba" o rýchlosti rotovania kolies, spomalení, náklone a natočení motocykla v šiestich osiach, ale radar mu dáva naviac informácie o tom, čo sa deje pred motorkou. Skenuje priestor cca 200 m pred strojom. Pokiaľ systém usúdi, že je brzdenie, ktoré aplikoval sám jazdec nedostatočné, doladí ho tak, aby bolo v danej situácií optimálnejšie. Nikdy nezačne brzdiť autonómne, prestane pracovať ak jazdec uvoľní brzdu, berie do úvahy aj zvolený jazdný režim a náklon motorky. Stihne dať informáciu prednej vidlici, aby zvýšila počas brzdenia kompresiu. Tak sa ani podvozok nedostane na koniec svojho rozsahu a tiež prispeje svojou troškou do mlyna.

ap36029.jpg

Výsledkom všetkých týchto úkonov je jediné. Kratšia brzdná dráha. Ak si okruhár a práve si ťukáš na čelo, máš pravdu. Motorka s ABS má dlhšiu brzdnú dráhu ako motorka bez neho. Ale, páni, tu sme na ceste, nie na okruhu. Nepoznáme kvalitu povrchu, nevarírujeme s tlakom pneumatík, nepoznáme ich teplotu a pred pol sekundou sme možno ani netušili, že budeme brzdiť! Určite ste zvedaví, ako reálne UBS (Radar linked Unified Braking System - tak ho volá Yamaha) funguje. Poviem vám, že... NEVIEM. Našťastie sa počas testu nič také, čo by potrebovalo jeho zásah neudialo. Dúfam, že budem mať v blízkej dobe k dispozícii demo, na ktorom budem môcť asistenciu UBS vyskúšať. Samozrejme, nie v bežnej premávke...

2023yammt09trdxeupgddet00603preview.jpg
2023yammt09trdxeupgddet01203preview.jpg

Pri vývoji a testovaní UBS prišli konštruktéri na ďalšiu zaujímavú vec. Tracer by si zaslúžil výkonnejšiu zadnú brzdu. Priznám sa, že vzhľadom na konštrukciu a podobnosť s MT ma to prekvapilo, ale v Japonsku je parta inžinierov a ja som len Mišo z Detvy. Na 100% vedia čo robia, keď nahradili 245 mm zadný kotúč väčším, s priemerom 267 mm. Mimochodom, vpredu sú dva 298 mm kotúče s radiálnymi strmeňmi a radiálnou pumpou! Fungujú v rámci touring segmentu nad pomery a chválim aj intervenciu ABS, ktorá nie je neurotická a premotivovaná. Brzdy nevädnú ani pri sado-mäso zaobchádzaní a odvádzajú naozaj dobrú robotu. Osobne by som len zahodil škaredé gumové hadice, nahradil ich pancierovými a máte systém, ktorý neurazí ani na Slovakia ringu. Za nadpriemerné dynamické parametre môže aj pohotovostných 223 kg.

2023yammt09trdxeupgddet00803preview.jpg

Keď sa tak zamyslíte, top litrové superšporty sú ľahšie len o 20 kíl a Tracer nie je žiadna anorektička. Je to plnohodnotná touringová mašina. Za štíhlu líniu vďači havne hliníkovému rámu. Ten nesie dnes už legendárny motor CP3. Vo variante spĺňajúcom nezmysel menom Euro5 má 890 kubíkov a presne tú charakteristiku, ktorú mal aj na začiatku. Spodok hladučký a pekne uchrchlaný. Stred, ktorý postaví motorku na trojke plynom a vrch, ktorý pocitovo prekonáva papierových 119 koníkov. Nikdy som sa netajil sympatiami k tejto pohonnej jednotke a osobne si myslím, že je to jeden z najvydarenejších motorov pre stroj, ktorý jazdí po bežných cestách. V Tracer 9 GT+ je schopný fungovať v štyroch náladách. Prvá je flegmatická a vhodná na studené, či mokré cesty. Druhá nálada je taká pretvárka, za slušňáka. Tretia nálada je prirodzená športová. Štvrtú si môžete nastaviť podľa seba. S náladou sa prirodzene mení charakteristika odozvy plynu, nastavenie trakčnej, wheelie/stoppie a podvozok. V športovom režime mi počas jednodňového jazdenia absolútne nič nevadilo, tak som nemal potrebu klikať režim Custom. Motor posiela 93 Nm na zadné koleso cez šesťkvaltovú manuálnu prevodovku. Tej sa veľmi dobre žije s quickshifterom tretej generácie. Prvá vedela kopať nahor, druhá vedela aj nadol. Teraz zvláda so zavretým plynom zaradiť hore a pod plynom podkopnúť. Čiže si už fakt môžete robiť čo chcete a spojku vždy z hry vynechať. Shifter je rýchly, páčia sa mu stredné a vyššie otáčky. Dokáže pracovať aj v nízkych, tam však cítiť ľahké trhnutie. Nie je to nič dramatické a na dnešné pomery sa shifter za svoje naladenie hanbiť nemusí. Trasy počas testu mali z 90% veľmi kvalitný povrch a aj nastavenie podvozku do režimu A2 (tvrdší) mi veľmi sedelo. Celkovo je semiaktívna Kayaba naladená športovejšie ako akýkoľvek iný tourer, nie je však nekomfortná. Je to dobre, lebo tento motor si to skrátka zaslúži a k celkovému naturelu stroja toto nastavenie pasuje. Mimochodom, v rámci pohodlia dostal Tracer nové sedadlo s gélovými časťami. Ku komfortu prispeje aj štít s desiatimi stupňami nastavenia. Ak by sa vám stále málilo, išiel by som potom radšej do Nikena, ktorý vám vymení viac komfortu za menej športovosti. Mne však Tracer na 100% vyhovoval a je to presne typ motorky, ktorú manželke predstavíte ako kľudného turistu ale vy viete, že dokážete byť na ceste aj poriadne rýchly.

ap36029.jpg
2023yammt09trdxmt09trgtmt09treunamcsta00203preview.jpg

Aby som len nechválil, Tracer 9GT+ má aj priestor na zlepšenie. Ten je určite v oblasti zvanej konektivita. Tá je až trojstupňová. Stupeň číslo 1 je apka My ride. Tá nepotrebuje motorku a všetky dáta, ktoré vám o jazde povie, zbiera váš smartphone. Druhý stupeň je My ride-link, ktorá sa už dokáže spojiť s motorkou. Vtedy máte k dispozícii všetky „bežné" fičury. Telefonovanie, rádio, vlastnú hudbu. Posledným krokom plného využitia potenciálu je garmiňácka apka, ktorá rozchodí navigáciu. Mapa sa zobrazí v plnej svojej kráse na 7 palcovom TFTčku a môžete fičať aj do Betlehému a späť bez toho, že by ste sa stratili. Malou chybičkou krásy je to, že za ňu cálujete každý mesiac. Z môjho pohľadu je konektivita komplikovaná. Yamaha mala vyvinúť jednu apku, ktorá by vedela všetko a v závislosti od toho, aký stroj vlastním, by som ju vedel naplno, alebo obmedzene využívať. Uživateľské prostredie menu Tracera je prehľadné, intuitívne. Nové je aj jeho ovládanie. Konečne zmizlo toľko kritizované koliesko a nahradil ho kolískový ovládač. Doprava, doľava, hore, dole, potvrdím, alebo idem krok späť. Tak to má byť. Jednoduché a funkčné. Kvitujem aj fakt, že sa Tracer 9GT+ obmedzil iba na jednu kolotočársku grafiku týkajúcu sa otáčkomera a všetko je bez zbytočných čačiek mačiek, ktoré málokoho nadchnú a po chvíľke aj tak omrzia. Celkovo mám z neho dojem, že to nie je stroj, ktorý sa snaží zaujať značkovým tričkom, roztrhanými jeansami, drahými teniskami a priblblým účesom. Nie že by nevyzeral dobre. Má svoj neodškriepiteľný Yamaha imidž s eRjednotkovými očkami. Ale nemá len to. Vyhráva na veľmi veľa frontoch a trochu pokrivkáva len na tých, ktoré nie sú pre jazdu podstatné. Je ľahký, výkonu má viac ako dosť, skvele brzdí, je pohodlný a brutálne nabúchaný systémami. Až mi príde, že vo svojej triede pod 1000 ccm a s cenou hlboko pod 20 tisíc eur nemá rovného súpera.

2023yammt09trdxeupgddet00303preview.jpg
jgo5571.jpg

Typ motora: kvapalinou chladený radový štvortaktný trojvalec, 4 ventily na valec, DOHC, zdvihový objem: 890 ccm, vŕtanie x zdvih: 78,0 x 62,1 mm, kompresný pomer: 11,5 : 1, maximálny výkon: 87,5 kW (119 k) pri 10 000 ot./min., maximálny krútiaci moment: 93 Nm pri 8000 ot./min., príprava zmesi: elektronické vstrekovanie, prevodovka: šesťstupňová, obojsmerný quickshifter, spojka: viaclamelová v oleji, mechanicky ovládaná, sekundárny prevod: reťaz. Rám: chrbticový z hliníkovej zliatiny, odpruženie: vpredu: teleskopická USD vidlica Kayaba, priemer klzákov 45 mm, zdvih 130 mm, elektronicky nastaviteľné predpätie, kompresia, odskok v dvoch stupňoch, vzadu: kyvná vidlica, centrálna pružiaca a tlmiaca jednotka Kayaba, zdvih 137 mm, elektronicky nastaviteľné predpätie, kompresia, odskok v dvoch stupňoch, brzdy: vpredu: dvojitá kotúčová, 298 mm, štvorpiestikové radiálne strmene Nissin, radiálna pumpa, ABS, vzadu: kotúčová, 267mm, jednopiestikový plávajúci strmeň Nissin, ABS, kolesá: zliatinové, pneumatiky: vpredu: 120/70-17, vzadu: 180/55-17. Hmotnosť: pohotovostná 223 kg, výška sedadla: 820-835 mm nastaviteľná, objem palivovej nádrže: 19 l, cena: 16.990 eur

TEXT: M. JARIABKA FOTO: YAMAHA

Test bol zverejnený v časopise Svet motocyklov 06 2023.

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre