Držíme palce chlapci!

Konečne je to tu! Štart "Monster Energy FIM Motocross of Nations 2024" (MXoN) je už predo dvermi. Veľkolepí okruhu Matterley Basin na juhu Veľkej Británie už v týchto chvíľach víta všetky prihlásené trojčlenné tímy z 36 krajín sveta, medzi ktorými je i Slovakia MX team v zložení #61 Tomáš Kohút – MXGP, #62 Jaroslav Katriňák – MX2, #63 Pavol Repčák – MXOPEN.

Držíme palce chlapci!

Okruh Matterley Basin bude hostiť počas nastávajúceho víkendu (5.-6.10.2024) toto podujatie už po tretíkrát v jeho krátkej histórii!Zvlnené údolie v grófstve Hampshire je dokonalým prostredím pre toto obrovské svetové podujatie. Okruh má vynikajúcu viditeľnosť trate s dramatickými výškovými zmenami a obrovským diváckym priestorom a toto všetko vždy vytvára neuveriteľnú atmosféru tohto monumentálneho podujatia. Oba predchádzajúce motokrosy národov na tejto trati priniesli krásne súboje jednotlivých tímov, ale v pamäti fanúšikov sa viac preslávili aj individuálnymi víťazmi!
Podujatie v roku 2006 bolo druhým zo sedemročnej série tímových víťazstiev tímu USA, ale motokrosová legenda, ktorou je Stefan Everts, tu štartovala na medzinárodnej úrovni poslednýkrát a získal tu dvojité víťazstvo pred rešpektovaným Američanom Jamesom Stewartom. Práve vďaka Evertsovi sa tím Belgicka dostal na celkové druhé miesto, tretí bol tím Nového Zélandu.

V roku 2017 bol hlavnou hviezdou podujatia hlasno povzbudzovaný domáci jazdec Max Anstie, ktorý v oboch svojich jazdách porazil vo forme jazdiaceho Jeffreyho Herlingsa a pomohol tak tímu Veľkej Británie dostať sa na domáce pódium na tretie miesto, za Herlingsovo trio z tímu Holandska na druhom mieste a solídny tímový výkon víťazov z Francúzska.

Odvtedy posledné štyri ročníky Monster Energy FIM Motocross of Nations vyhrali hostiteľské krajiny! Tím Holandska dosiahol historicky prvé víťazstvo na MXoN v Assene v roku 2019, potom v roku 2021 tím Talianska daroval legende Antoniovi Cairolimu jeho jedinú zlatú medailu MXoN v kariére na domácom piesku v Mantove. Následne v roku 2022 tím USA pôsobivým spôsobom ukončil 11-ročné suchoty v súťaži a vyhral MXoN na domácej pôde. A napokon, v minulej sezóne triumfoval tím Francúzska pred masívnym domácim publikom.

Na tomto jedinečnom podujatí sa každoročne stretávajú traja najlepší jazdci z každej z najlepších motokrosových krajín planéty a tohtoročná zostava je skutočne lákavá – Jorge Prado, Eli Tomac, Tim Gajser, Jett Lawrence, Jeffrey Herlings, Hunter Lawrence, Romain Febvre, Aaron Plessinger, Jeremy Seewer, Ken Roczen, Maxime Renaux, Kay de Wolf, Cooper Webb, Lucas Coenen, Tom Vialle, Simon Laengenfelder, Max Anstie, Andrea Adamo, Ruben Fernandez, Camden McLellan… a to je len prvých 20 mien. Okrem zranených jazdcov v tíme USA, ktorí budú isto chýbať sa v Matterley Basin predstavia určite najlepší z najlepších!

Trať v Matterley Basin priniesla aj pre slovenské farby tie najlepšie umiestnenia v MXoN. V roku 2006 tu tím v zložení Martin Kohút, Tomáš Bučenec a Josef Kulhavý obsadil krásne 15.miesto a v roku 2017 to bolo práve tu v GB, keď sa chlapcom Martin Kohút, Richard Šikyňa, Tomáš Šimko podarilo prebojovať do hlavných finálových jázd, keď obsadil v konečnom hodnotení 9.miesto. Slovenský motokrosový tím v zložení Ivan Jakeš, Marián Duchoň a Jaroslav Katriňák, st. obsadilo v 30 ročnej histórii SMF ešte jeden krát 15.miesto a to na domácej pôde vo Sverepci v r.1995.

Pevne veríme, že sa nášmu triu jazdcov Pavol Repčák, Tomáš Kohút, Jaroslav Katriňák,ml., pod manažérskym vedením Dušana Predanocyho podarí nadviazať na uvedené úspechy našich motokrosárov v Matterey Basin a že budeme môcť sledovať ich súboje so svetovou špičkou aj v hlavných finálových jazdách v nedeľu 6.10.2024. Ale budete to veľmi náročné, nakoľko štartová listina "Monster Energy FIM Motocross of Nations 2024" je plná zvučných motokrosových mien a každý z 36-tich tímov má rovnaký cieľ ako náš tím a to postup z kvalifikácie. V ich snahe ich isto podporia motokrosových fanúšikovia zo Slovenska, ktorí sa tohtoročného motokrosu národov zúčastnia.

Členovia realizačného tímu, motorky a i jazdci už do dejiska majstrovstiev sveta v motokrose družstiev dorazili. Zázemie je pripravené a už len čakať na piatkové prebierky, oficiálne zahájenie, vyžrebovanie do kvalifikačných skupín a v sobotu sa ide na to!

Časový harmonogram MXoN 2024

Štartová listina MXoN 2024

Live results

LIVE prenos – prihlásiť sa na stránke https://www.mxgp-tv.com/home

Text: mxgp.com, SMF
Foto: Scrubdesingz, SMF

Buďte s nami v kontakte

Komentáre