CUSTOM DUCATI 749 Z ESTÓNSKA

Zobrať do ruky tak kultový motocykel, akým je superbike Ducati a pokúsiť sa postaviť originálnu, jedinečnú a v prvom rade ešte kultovejšiu stavbu – to už je celkom výzva.

CUSTOM DUCATI 749 Z ESTÓNSKA

Chlapci z estónskej dielne Kalapea Garage sa tejto úlohy však zhostili s hrdosťou a výsledok jednoznačne stojí za to. Nie náhodou sa táto stavba stala jednou z 10 naj customov na prestížnom webe bikeexif.com za rok 2024.

Klasický superbike Ducati 749

Pamätáte si Ducati 749? Ak náhodou nie, je to menšia sestra legendárnej 999-ky. A tú už musí poznať úplne každý, pretože je to jeden z najviac kultových superbike modelov tejto červenej talianskej značky. Aj keď, pravdu povediac, modely 749 a 999 patria asi k najmenej zberateľský zaujímavým strojom, čo sa týka dizajnu. A určite aj najmenej praktickým Ducati motocyklom vzhľadom na ich extrémne okruhové zameranie. Bez ohľadu na to všetko však táto motorka poskytuje výborný technický základ s krásnym červeným priehradovým rámom, jednoramennou kyvkou a výborným dvojvalcom do L s výkonom 108 koní pri 10.000 otáčkach, pričom verzia S bola naladená na 116 k a 749R dokonca až na 121 koníkov.

ducati749caferacer5.jpg
ducati749caferacer6.jpg

Showbike v každom smere

V tomto prípade sa v Kalapea Garage rozhodli použiť pre svoj najnovší projekt práve model 749S. Majiteľ dielne Kaspar pracoval na tejto stavbe neskutočných 6 rokov, predovšetkým preto, že sa jednalo o jeho osobný projekt, takže mu to po prvé vôbec neponáhľalo. A po druhé, chcel sa na ňom čo najviac vyblázniť. A to hlavne technicky, pretože tak na motore, ako aj na podvozku nezostali kameň na kameni a skrutka na skrutke stáť. Predná vidlica Öhlins pochádza z Aprilie RSV, zadná predĺžená kyvka z MV Agusty Brutale. Zadná guma je rovná – taká, aká sa používa na dragsterovské šprinty, čo jednoznačne neprispieva k jazdným vlastnostiam, ale hlavným cieľom bolo zaujať, nie postaviť dokonalý superšport. Ak by sa vám zdalo, že predná kapota nápadne pripomína iný starší model Ducati – Paul Smart 1000 Classic Limited Edition – tak to vôbec nie je len zdanie. Kaspar krásne zapracoval tieto lamináty do celkového dizajnu, použil okrúhly LED svetlomet a ten dokonca štýlovo prekryl malou plastovou pokličkou, čo posúva dizajn ešte na úplne iný level. Jednoduchá ručičková prístrojovka, podarená farebná úprava s krémovou a športovými pruhmi, prešívané kožené sedadlo a hotovo! A k tomu všetkému nostalgický nápis CAGIVA na nádrži, ako spomienka na legendárnu značku rodiny Castiglioniovcov, pod ktorej krídlami zažila Ducati svoje slávne časy v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch.

ducati749caferacer9.jpg
ducati749caferacer10.jpg

TEXT: MASSIMO, FOTO: KALAPEA GARAGE

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre