Časopis Svet motocyklov - október 2024

Zima už klope na dvere, tak ešte si posledné dni babieho leta vychutnajme v sedle motorky a večer hor sa do čítania októbrového vydania časopisu Svet motocyklov!

Časopis Svet motocyklov - október 2024

Aktuálne októbrové vydanie časopisu Svet motocyklov si môžete objednať TU

A čo v ňom nájdete?

AKTUALITY

PREDSTAVENIE: BMW R 1300 GS ADVENTURE

Jasnačka, putovať krajinou sa dá na akejkoľvek motorke, aj na skútriku. Ale čo si budeme nahovárať, sme čoraz rozmaznanejší, preberavejší, náročnejší. A tak keď zákazníci pýtajú, výrobcovia radi ponúknu. A keď pýtajú viac, ponúknu viac ba ešte aj čosi prihodia. Aj nové GS Adventure od BMW prináša viac, ako sa očakávalo...

1011.jpg

PREDSTAVENIE: NOVINKY CAN-AM

Spojenie značky Can-Am a kategórie motocyklov sme tu už dávno nemali. Štvorkolky, či trojkolky, to áno, ale dvojkolesový Can-Am sme nevideli ani nepamätáme. Áno, motorky Can-Am tu už boli, no je to už dosť dávno. Situáciu teraz mení dvojica noviniek, ktoré u nás očakávame v predaji začiatkom budúceho roka.

TEST: DUCATI HYPERMOTOTARD MONO

Tri motorky sú nutné minimum. Ak vám jedna z nich chýba, máte veľký problém. Nedokážete plnohodnotne pokryť svoje základné jazdecké potreby. Ak robíte kompromisy, je to len dočasné. Aj tak nakoniec skončíte pri troch, alebo viacerých kúskoch...

1415.jpg

PREDSTAVENIE: TRIUMPH SPEED TWIN

Speed Twin je v sortimente značky Triumph predstaviteľom starej dobrej klasiky, no v modernom a hlavne športovom podaní. Aktuálne prichádza v inovovanej podobe, ešte športovejší, opticky štíhlejší, mierne výkonnejší. Ešte viac športového ducha prináša nová verzia s prívlastkom RS.

POROVNÁVACÍ TEST: BMW R 1250 RS vs. MOTO GUZZI V100 MANDELLO S

Športovo-turistické motocykle majú neľahkú úlohu, skombinovať komfort na aký sme si zvykli u kategórie Adventure, s vysokým výkonom, ktorý v minulosti dosahovali len superbiky. V našom porovnávacom teste sa stretla dvojica európskych zástupcov. Zatiaľ čo bavorská značka BMW už dlhé roky ladí svoju verziu RS, revolučná novinka V100 Mandello z produkcie Moto Guzzi je na trhu len druhú sezónu. Ako sa to prejaví v priamom meraní síl?

2021.jpg

REPORTÁZ: HARLEY-DAVIDSON SUMMER VIBES RIDE 2024

Pondelkové rána väčšinou nezačínam v sedle svojho „Hárleja", ale koncom leta bol na to dôvod. Čakalo nás podujatie Harley-Davidson Summer Vibes Ride 2024. Dva dni jazdy po najkrajších a najkľukatejších cestách na východnom Slovensku...

2627.jpg

TEST: HONDA CB500 HORNET

Naháč CB500 Hornet nám opäť ukázal aký zábavný môže byť cenovo dostupný motocykel, s úsporným motorom, postavený na mieru majiteľov vodičských oprávnení skupiny A2. Okrem zmeneného názvu malý Hornet dostal do vienka nový dizajn a elektroniku.

NOVINKY CAN-AM

Popularitu kategórie cestovných endúr si všimli aj v ľudia v Can-Am. Povedali si, že sa pridajú, no zobrali to svojsky. Podobne ladený stroj pridali do sortimentu trojkoliek, kde už dlhé roky žnú úspechy modely Spyder a Ryker. Novinka s názvom Canyon je však ladená trochu iným smerom...

REPORTÁŽ: CFMOTO DAY 2024

Stalo sa peknou tradíciou, že majitelia motocyklov CFMOTO sa stretávajú na podujatí CFMOTO DAY. Tento rok to bolo už po piatykrát, opäť v osvedčenom a obľúbenom prostredí Camping Rožnov v mestečku Rožnov pod Radhoštěm na pomedzí Slovenska a Čiech.

3435.jpg

TEST: HUSQVARNA SVARTPILEN 401

Sú dve skupiny motoriek – tie čo si vás získajú svojou praktickou stránkou a naopak tie, ktoré si vás získajú svojim štýlom. Husqvarna Svartpilen 401 je dokonalou kombináciou obidvoch: dokonale štýlová, no zároveň jednoznačne praktická na každodenné použitie. Čierny šíp od Husqvarny v najnovšej modelovej generácii ponúka teraz ešte viac praktickosti a oveľa, oveľa viac štýlu.

3839.jpg

REPORTÁŽ: BMW MOTORRAD DNI 2024

Nikdy som nebol dobrý v matematike, vždy ma viac bavila prírodoveda. Alebo to bola skôr biológia? Každopádne ten predmet, kde sa ukazovali obrázky ženského tela :-D. Naspäť k matematike - na prstoch som si spočítal, že tento rok som absolvoval už siedme slovenské BMW Motorrad dni. Tentokrát vo Vyhniach.

4243.jpg

TEST: LONCIN XWOLF 550 LONG EPS

Pár rokov dozadu boli Číňania zameraní na štvorkolky menších objemov. Potom prišla pre značku Loncin prevratná novinka Xwolf 700 a terény už dokonca brázdi aj veľká dvojvalcová tisícka. Výrobca však opäť siaha aj po menších kubatúrach, keď sortiment doplnila novinka Xwolf 550. Nie je to však žiadny outsider, na počudovanie, ponúka rovnaký výkon ako väčšia 700-vka a aby toho nebolo málo, agregát pracuje v podvozku, ktorý 550-ka zdieľa so sedemstovkou.

4647.jpg

TEST: VMOTO STASH

Keď Američania točili v roku 1989 druhú časť filmu Návrat do budúcnosti, mali víziu, že v roku 2015 už budeme lietať na autách. Dnes, takmer 10 rokov neskôr ešte stále jazdíme po cestách, no máme tu konečne aspoň poriadne elektrické motorky. A táto vyzerá presne ako vystrihnutá z filmu o budúcnosti! Je od obľúbenej značky Super Soco, ktorá si po novom hovorí VMOTO. A tento nový elektrický superšport sa volá Stash.

5051.jpg

CUSTOM FORGED INDIAN SCOUT

Väčšinou si do rubriky novodobých customov vyberáme nejaké modernejšie stavby. Chopper sme tu určite ešte nikdy nemali, veď to sú zabudnuté deväťdesiate! A práve preto ma to dnes úplne nadchlo. Na prvý pohľad úplne oldchool čoprisko, no nie až tak úplne.

5455.jpg

TEST: JAWA 42 BOBBER

Všetko čo nesie hrdé označenie Jawa ešte stále u nás budí rozruch. Nič na tom nemení ani fakt, že kedysi tak slávna značka dnes ponúka iba repliky svojich úspešných modelov postavených na základe motocyklov zahraničnej produkcie. V minulých rokoch vzbudil najviac emócií model Pérák z produkcie indickej spoločnosti Classic Legends. Nadviaže na úspech znovuzrodenej legendy aj jeho modernejšia verzia?

5657.jpg

REPORTÁŽ: HONDA FEST 2024

Obľúbená mototuristická akcia Honda Fest sa opäť konala u našich západných susedov. Na 15. ročník, ktorý mal svoju základňu v nádhernom prostredí vysokohorského strediska Harrachov, prišlo viac ako dvesto majiteľov a priaznivcov motocyklov Honda z rôznych kútov Čiech, Moravy a Slovenska.

6061.jpg

TEST: SWM SUPERDUAL T

Čím ďalej tým sme náročnejší, rozmaznanejší. Ohŕňame nosom nad „obyčajnosťou", v motorkách pýtame viac výbavy, viac elektroniky, viac všetkého. TFT-čka musia mať viac farieb, viac palcov na uhlopriečke, viac konektivity. S obľubou rozprávame o „fullkách", „appkách" a iných „fíčroch"... Neplatí to síce o každom z nás, je to len také zovšeobecnenie, ale skutočnosť je zhruba taká. Výrobcovia nám vyhovejú a motorky sú čoraz viac „nabité" a stále drahšie. Našťastie, sú tu aj výnimky, aj keď ich je len zopár.

6465.jpg

MOTO GP

Svet motocyklov kategórie MotoGP nám na nejakú dobu opúšťa Európu a mieri na svoje ázijské a austrálske turné. Jazdci navštívia 5 rôznych krajín, aby sa napokon v polovici novembra opäť vrátili naspäť na starý kontinent, konkrétne do španielskej Valencie, kde absolvujú posledné kolo šampionátu. Dúfam, že sa bude o majstrovi sveta rozhodovať až tam a jazdci si tak budú môcť naplno užiť fantastickú atmosféru, ktorá v Španielsku vždy panuje.

6869.jpg

TEST: CFMOTO GLADIATOR Z950 SPORT XL

Ak radi blúdite horami-dolinami a ženu s deťmi nechcete nechávať doma, výrobcovia dobrodružných terénnych špeciálov majú riešenie aj pre vás. Stalo sa dobrým zvykom, že nielen pracovné UTV, ale aj voľnočasové SSV stroje ponúkajú aj v predĺženej verzii, ktorá zvládne dvojnásobne väčšiu posádku. Značka CFMOTO nie je výnimkou a takýto rodinný terénny špeciál nedávno doplnila aj do modelového radu Z.

7071.jpg

Aktuálne októbrové vydanie časopisu Svet motocyklov si môžete objednať TU


Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre