V roku 2022 na Slovakia ring s novou moto agentúrou

Ak vás nebaví jazdenie v prehustenej premávke alebo máte obavy o svoju bezpečnosť, pravdepodobne ste už objavili čaro okruhového jazdenia, či minimálne o tejto možnosti uvažujete. Možností je viacero. Nakoniec, na Slovensku už viac ako desať rokov máme svoj okruh, a tak je tento druh športového vyžitia oveľa dostupnejší.

V roku 2022 na Slovakia ring s novou moto agentúrou

Nemusíte byť hneď profi pretekár, aby ste sa na okruh dostali. Možností je veľa – viaceré značky motocyklov organizujú okruhové dni, v mnohých prípadoch sa na nich môžu zviezť aj majitelia motocyklov iných značiek. Najrozšírenejšou formou je však jazda na okruhu sprostredkovaná rôznymi agentúrami. V skratke – o všetko potrebné sa postará špecializovaná firma, vy len prídete a po registrácii a zaplatení poplatku môžete jazdiť celý deň, či dokonca viac dní za sebou. Na Slovensku nedávno vznikla takáto agentúra, ktorá svoju činnosť odštartuje v roku 2022. Podrobnosti sme zisťovali u jej majiteľa, Miloša Konečného.

Založili ste novú moto agentúru, k motorkám teda máte zrejme blízko. Ako ste sa dostali k tejto záľube?

Vodičský preukaz na motorku vlastním od svojich pätnástich rokov. Jazdím už teda viac ako 40 rokov. Za tie roky som si vyskúšal rôzne kategórie motocyklov, cestné aj enduro... Priatelia ma však zlákali na okruh a sám som bol prekvapený, ako ma takýto druh jazdenia oslovil. Jazda na okruhu vám totiž poskytne to, čo vám cesta alebo premávka nedovolia. Je to kombinácia rýchlosti a bezpečnosti. Aj v premávke sa dá jazdiť rýchlo, ale často to nekončí dobre. Na kolízne situácia je okruh pripravený. Žiadne zvodidlá, v prípade pádu bezpečnostné zóny a hlavne personál a zdravotníci, ktorí sa starajú o vašu bezpečnosť. Jazdenie na okruhu sa mi zapáčilo a zároveň to bol aj podnet pre založenie vlastnej moto agentúry.

00testportimaoworldsbk2020monday0712preview.jpg

Tých podnetov pre založenie moto agentúry bolo určite viac.

V rámci svojho okruhového jazdenia som využil služby viacerých agentúr, a to nie len slovenské, ale aj zahraničné. Navštívil som viacero okruhov. Začal som si postupne všímať rozdiely medzi jednotlivými agentúrami. Niektorá agentúra organizovala podujatia lepšie, iná horšie. A vtedy mi v hlave skrsla myšlienka, že by som skúsil spojiť tie lepšie zážitky z jednotlivých agentúr a koncentroval ich do jednej - vlastnej. S hlavným cieľom poskytnúť účastníkom našich podujatí to najlepšie.

Vaším pôsobiskom bude výhradne Slovakia ring?

Pre našu premiérovú sezónu sme sa rozhodli pre domáci okruh Slovakia ring. Ľudia ho poznajú, a tak je to pre nás jednoduchšia cesta. Naším cieľom je etablovať sa medzi zavedenými agentúrami a nájsť si svoje miesto „pod slnkom". Keď budeme úspešní, môžeme rozmýšľať o ďalších plánoch. Určite by sme v budúcnosti chceli našim priaznivcom ponúknuť aj jazdu na iných okruhoch, ktoré sú v relatívne dobrom dosahu. Či už by to bolo Česko, Maďarsko, Poľsko alebo Chorvátsko. To je ale budúcnosť a my sa musíme sústrediť na sezónu 2022. Keď dokážeme, že sme životaschopní, tak budeme rozmýšľať ako ďalej napredovať.

2021yamyzfr6raceeudpbmcsta00203preview.jpg

Založiť novú agentúru si vyžaduje určitú dávku odvahy. Ako ste zvládli všetky nutné „vybavovačky"?

Musím povedať, že som mal šťastie na ľudí, s ktorými som prišiel do kontaktu počas tvorby tohto projektu. Na stránke okruhu Slovakia ring som si vyhľadal kontakt na obchodného riaditeľa Ing. Dávida Németha. Kontaktoval som ho a dohodli sme si stretnutie, na ktorom som mu priblížil moje predstavy. Uviedol ma do obrazu, povedal mi, čo sa dá a čo sa nedá. Tomu som prispôsobil aj moje predstavy. V polovici novembra sme podpísali nájomnú zmluvu, následne som zaplatil cenu prenájmu za celú sezónu 2022. Touto cestou chcem poďakovať pánovi Némethovi za korektný a ústretový prístup. Jeho rady a odporúčania mi pomohli naplniť moju predstavu.

Okrem širokej verejnosti, pre ktorú sú naše podujatia určené, sme sa rozhodli, že v sezóne 2022 ponúkneme priestor zajazdiť si u nás aj piatim mladým jazdcom do 18 rokov, ktorí majú pretekársku licenciu.Títo sa budú môcť zlepšovať v rámci našich podujatí zadarmo.


Spomínali ste, že okruh chcete sprístupniť čo najväčšiemu počtu záujemcov. Môžu si prísť teda zajazdiť aj menej skúsení jazdci?

Jazdiť na okruhu môže každý a dovolím si povedať, že takmer na každej motorke. Či už je to okruhový špeciál, alebo naháč na značkách. Okruh je určený pre jazdcov so skúsenosťami, ktorí vedia jazdiť rýchlo, ale aj pre tých, ktorí začínajú. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že keď som išiel na okruh prvýkrát, tiež som bol trošku v strese. Nevedel som, čo mám čakať. Ale všetko je to taký „dobre organizovaný chaos". Každý vie, čo má robiť. Stačí sa len pozorne pozerať okolo seba a veci sú jasné. Na našich podujatiach sa nemusia jazdci obávať toho, že začiatočník sa stretne s veľmi rýchlym a skúseným jazdcom. Jazdenie prebieha tak, že účastníci sú rozdelení podľa výkonnosti do štyroch rýchlostných skupín a každý si jazdí „svoje". Pomalí s pomalými, rýchli s rýchlymi. No aj ten pomalý časom zrýchli a prestúpi do rýchlejšej skupiny. Na podobnom princípe sú organizované aj preteky, v ktorých sa stretnú seberovní jazdci. Okrem širokej verejnosti, pre ktorú sú naše podujatia určené, sme sa rozhodli, že v sezóne 2022 ponúkneme priestor zajazdiť si u nás aj piatim mladým jazdcom do 18 rokov, ktorí majú pretekársku licenciu. Títo sa budú môcť zlepšovať v rámci našich podujatí zadarmo.

2.jpg

Aký program čaká jazdcov počas podujatí?

Pripravili sme dvojdňové podujatia, ktorých hlavným bodom programu sú voľné jazdy pre širokú verejnosť. Ako som spomínal, jazdci budú rozdelení do skupín podľa výkonnosti, takže sa bezpečne zvezú aj tí, ktorí s okruhovým jazdením len začínajú. Dva dni voľných jázd budú vždy zavŕšené pretekmi. V sezóne 2022 naša agentúra pripravila päť dvojdňových podujatí. Zmluvu na prenájom okruhu Slovakia ring máme podpísanú a prenájom uhradený. Jazdci teda majú garanciu, že ak sa prihlásia, okruh im bude k dispozícii. Termíny sú presne dohodnuté, budú sa konať vždy s mesačným odstupom. Prvé podujatie bude 9. – 10. mája a posledné v septembri. Pre záujemcov sme pripravili webovú stránku www.okruhari.sk. Tam nájdu všetky informácie, ktoré potrebujú vedieť. Od presných termínov, registrácie, poplatkov až po ocenenia.

K pretekom neodmysliteľne patria aj ceny. Ako to bude v prípade vašich víťazov?

Jazdci budú získavať body podľa umiestnenia. Bodovaných bude prvých desať miest a prví traja dostanú vecné ceny. Pri okruhovom jazdení sa najviac derú pneumatiky a preto sme sa ich rozhodli dať ako ceny. Prvé tri miesta v jednotlivých rýchlostných kategóriách oceníme nasledovne. Víťaz si odnesie sadu prednej a zadnej pneumatiky, druhý dostane zadnú pneumatiku a tretí v poradí dostane prednú pneumatiku. Samostatne budú hodnotené aj dve objemové triedy v každej rýchlostnej skupine – šesťstovky zvlášť a „litrové" stroje zvlášť. Spolu teda budeme vyhodnocovať osem umiestnení. Toto sa týka každého z pretekov. Rovnako sadami pneumatík budú ocenené aj prvé tri miesta v celej série pretekov v oboch kubatúrach. Víťaz si odnesie tri sady pneumatík, druhý dostane dve sady a tretí jednu sadu.

3.jpg

Vy ste však pripravili aj špeciálne ceny, ktoré môže vyhrať úplne každý, bez ohľadu na umiestnenie v pretekoch. Môžete prezradiť viac?

V rámci agentúr ide o novinku. Aby sme motivovali jazdcov k účasti na našich podujatiach, ponúkame súťaž o dve nové motorky YAMAHA R1 a YAMAHA R6. Pôvodný zámer bol, že ich dáme do súťaže v rámci pretekov. Nevedeli sme však vymyslieť taký model hodnotenia, ktorý by bol spravodlivý pre všetkých. Preto sme sa rozhodli, že o motorky sa bude losovať. Do losovania bude zaradený každý z účastníkov nášho podujatia. Či už je to začiatočník alebo skúsený jazdec. Každý účastník môže získať žrebovacie hlasy do losovania za účasť, za skorý nákup a za kvalifikovanie resp. nekvalifikovanie sa do pretekov. Všetky podrobnosti sa záujemcovia dozvedia na našej webovej stránke www.okruhari.sk. Motorky sú už od augusta objednané, zálohy zaplatené a čakáme už len na ich dodanie. Obchodným partnerom, ktorý pre nás zabezpečuje dodanie motoriek je pán Jakub Vallo, autorizovaný predajca značky Yamaha z Považskej Bystrice. Aj jemu patrí poďakovanie za korektnú spoluprácu.

Premiérová sezóna vám už onedlho zaklope na dvere. Čo by ste si pre ňu priali?

Aby ľudia prišli na naše podujatia. Aby si na vlastnej koži vyskúšali, ako nám ide organizácia, či vieme dodržať slovo. To považujem v dnešnej dobe za veľmi dôležité. Potom sa už sami rozhodnú, či stojí za to prejaviť nám dôveru. Nielen v jednom, ale aj v ďalších rokoch.

Viac informácií a registráciu nájdete na www.okruhari.sk


1.jpg


Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre