TO PRAVÉ PÚŠTNE DOBRODRUŽSTVO

Mali ste detskú izbu oblepenú „dakarskými" fotkami a dodnes vás lákajú nekonečné púštne duny zaliate slnkom? Zajazdiť si na motorke v púšti vôbec nemusí byť také vzdialené, ako sa na prvý pohľad zdá...

TO PRAVÉ PÚŠTNE DOBRODRUŽSTVO

Rally v ozajstnej púšti

Rally súťaže u nás nabrali na popularite po tom, čo sa na Dakare blysol Jaro Katriňák, neskôr pokračoval Ivan Jakeš a dnes hviezdi Štefan Svitko. Samozrejme, rally sa jazdia aj v európskych podmienkach, ale originálnu príchuť majú tie „ozajstné", púštne. Málokto však má to šťastie, že sa na takúto rally dostane. Všetky disciplíny motošportu sú značne finančne náročné, no v prípade takýchto rally to predražuje doprava do vzdialených, exotických destinácií. Naviac aj špeciálna motorka niečo stojí... Vďaka spoločnosti BBMOTO a jej majiteľovi Jozefovi Otčenášovi je jazdenie v púšti teraz dostupnejšie aj pre Slovákov.

Jozef Otčenáš vysvetľuje:

„V deväťdesiatych rokoch, keď som bol viceprezident SMF pre enduro a rally, spolu so Slovnaftom sme sa rozhodli, že sa budeme orientovať aj na svetové rally. Nasadili sme vtedy Jara Katriňáka, ktorý sa na Dakare úspešne etabloval počas niekoľkých rokov. V jeho šľapajách potom pokračoval Ivan Jakeš a neskôr sa pridal aj Števo Svitko. Všetci títo, ale aj mnohí ďalší jazdci, ktorí sa k nim postupne pridali, by vedeli rozprávať o náročnej príprave na takúto rally. Jednak je to náročné na financie, ale potom aj na celú tú logistiku okolo toho. Rozhodol som sa, že v Dubaji vytvorím tréningový kemp, kde zúročím všetky tie skúsenosti, ktoré som zbieral už od tých deväťdesiatych rokov. Tentokemp by nám mal pomôcť aj s prípravou novej generácie jazdcov.

img20220924082050.jpg

Prečo práve Dubaj?

Jozef Otčenáš: „Dubaj je veľmi dostupný. Sadneš do lietadla a za päť hodín si tam. Nemenej dôležité je to, že táto krajina je veľmi otvorená pre motošport. Je tam výborné zázemie, veľa predajní, ale aj požičovní motocyklov. Samozrejme servisy, dostupnosť náhradných dielov je výborná, dokonca tam má fabrika KTM vývojovú dielňu. Je tam tiež veľa zanietených ľudí, ktorí motošport podporujú, organizujú rally, ale aj motokrosové preteky a veľa iných podujatí. Čo je tiež veľmi podstatné, je tam ešte stále lacný benzín a v neposlednom rade nekonečné priestory, kde nie je žiadny problém s jazdením. Môžeš jazdiť v kopcoch, v dolinách, v púšti, čo len chceš. Jednoducho ideálne prostredie na tréning a na prípravu na motošport, ale aj na bežné „turistické" jazdenie. Samozrejme, nesmieme zabudnúť aj na počasie, v Dubaji sa krásne povozíte aj keď je u nás na Slovensku veľká zima..."

Aké zázemie je pre jazdcov pripravené?

Jozef Otčenáš: „Na rally súťažiach je jednou z najnáročnejších častí samotný presun techniky, preclievanie a všetko okolo toho. Bolo by teda nemysliteľné zakaždým tam voziť vlastné motorky. Zvlášť pre hobby jazdcov by to bolo extra náročné aj na financie. Spolupracujem s Ivanom Jakešom, ktorý mal množstvo techniky. Priviezli sme do Dubaja jeho motorky. Podotýkam, originálne rally špeciály KTM Rally Replica 450. Teda nie nejaké motokrosové, alebo endurové 450-ky, ktorých je tam v požičovniach veľmi veľa. Originálne rally špeciály však nemá okrem nás nikto. Samozrejme, máme tam zabezpečené nielen parkovanie, ale aj servis, náhradné diely, náradie, nechýbajú servisné autá na prepravu motoriek a celejtej techniky okolo toho, stany a množstvo ďalších drobností, ktoré sú pri rally nevyhnutné. Trvalo nám to asi dva roky, pokiaľ sa podarilo tento tréningový kemp rozbehnúť. Problémy spôsobovala aj korona, bola náročnejšia doprava a podobne, ale teraz už naplno fungujeme.

img20220924070121.jpg

Slovenskí jazdci už teda takéto jazdenie v Dubaji vyskúšali?

Jozef Otčenáš: „Samozrejme, okrem Ivana Jakeša, s ktorým spolupracujeme, sme pomáhali s prípravou, trénovaním a jazdením aj napríklad Martinovi Benkovi, či Vladovi Preisovi. Radil som im kde sa dá jazdiť, kde sa dajú požičať motorky, ale aj kde sa organizujú súťaže a podobne. V neposlednom rade musím spomenúť Juraja Vargu, ktorý tu má štvorkolku a chodí sa sem pripravovať na svetové rally, okrem iného aj na Dakar, na ktorý sa premiérovo chystá.

Chystáte sa osloviť aj ďalších adeptov?

Jozef Otčenáš: „Presne toto je naša filozofia. Nechceme to robiť ako klasickú požičovňu motoriek, pretože tých bežných požičovní je tam veľmi veľa. Chceme sa skôr sústrediť na vrcholový šport, hľadať mladé talenty, nových jazdcov rally, ktorým by sme aj aktívne pomáhali. Rozprával som sa už so zástupcami SMF, debatovali sme aj so zástupcami rôznych firiem, ktoré u nás podporujú motošport a stále hľadáme nové možnosti. Moja predstava je taká, že pokiaľ uvidíme v jazdcovi talent a chuť napredovať, tréning a celkovo prípravu mu zabezpečíme na naše náklady, dokonca ponúkame aj možnosť štartovať s našou motorkou a celkovo s našou technikou na niektorej z mnohých rally, ktoré sa v tej oblasti jazdia.

img20220924084310.jpg

Takže pokiaľ nemám skúsenosti s rally, nezajazdím si u vás?

Jozef Otčenáš: „Ale áno, aj toto je možné. Naše motorky sa dajú využiť aj na zážitkové, turistické jazdenie, prečo nie... Bude sa jednať hlavne o obdobie v súťažnej sezóne, pretože vtedy jazdci štartujú na súťažiach a naše tréningové motorky budú mať voľno. Máme tam sprievodcov, ktorí poznajú tamojšie terény a môžu záujemcov vodiť po okolí celý deň, alebo pokojne aj celý týždeň. Uvažujeme tiež o tom, že by služby lektorov, či mentorov mohli poskytovať aj naši špičkoví jazdci. Nejaké jednania máme za sebou s Ivanom Jakešom, ale uvažujeme aj o Števovi Svitkovi, či Radekovi Matoškovi, ktorých sa chystáme osloviť. Všetko je vecou dohody. Všetci títo jazdci majú za sebou hromadu skúseností, ale aj zážitkov, takže určite majú čo ponúknuť a jazdenie s nimi bude tým pravým púštnym dobrodružstvom. Opäť pripomínam, že na ostrých, súťažných rally motorkách KTM Rally Replica. Máme tu nielen priestory na parkovanie motoriek a ich servisovanie, ale máme aj vlastné apartmány, takže bez problémov dokážeme riešiť aj ubytovanie, takisto prepravu a všetko okolo toho.

IVAN JAKEŠ SA POSTARÁ O TO, ABY STE SA ZDOKONALILI V TECHNIKE JAZDY NA PIESKU, OVLÁDANÍ MOTOCYKLA A SAMOZREJME NAVIGOVANÍ V PÚŠTI.

jakes.jpg

Na záver, vieš nám priblížiť, koľko takýto zážitok bude stáť?

Jozef Otčenáš: „Cena sa samozrejme bude odvíjať od toho, čo všetko bude zákazník požadovať. Teda koľko dní a koľko kilometrov chce jazdiť, či chce ubytovanie, letenku. Na výber tiež má, či chce jazdiť len v blízkom okolí, alebo „pobehať" aj okolité krajiny. Možností je veľa, preto sa cena nedá stanoviť nejako jednoznačne. Každopádne, orientačný cenník máme a pokiaľ záujemca osloví našu firmu BBMOTO, radi s ním tieto možnosti a potom aj ceny preberieme, vyberieme to najvhodnejšie, čo dokáže splniť jeho sny a predstavy. Viac informácií teda hľadajte v našich predajniach BBMOTO v Banskej Bystrici a Bratislave, na webe www.bbmoto.sk.

img20220924090716.jpg
JOZEF OTČENÁŠ, MAJITEĽ BBMOTO: „DUBAJ JE VEĽMI DOSTUPNÝ. SADNEŠ DO LIETADLA A ZA PÄŤ HODÍN SI TAM. NEMENEJ DÔLEŽITÉ JE TO, ŽE TÁTO KRAJINA JE VEĽMI OTVORENÁ PRE MOTOŠPORT. NECHÝBAJÚ SERVISY, DOSTUPNOSŤ NÁHRADNÝCH DIELOV JE VÝBORNÁ. ĽUDIA SÚ TAM PRE MOTOŠPORT ZANIETENÍ, PRIESTORY NA JAZDENIE VEĽMI VEĽKÉ A RÔZNORODÉ, BENZÍN EŠTE STÁLE LACNÝ A POČASIE TAKMER DOKONALÉ"

Buďte s nami v kontakte

Komentáre