HONDA HORNET: KONIEC NAPÍNANIA, ZAČIATOK NOVEJ ÉRY

Na veľtrhu Intermot v nemeckom Kolíne Honda definitívne ukončila napínavé čakanie na finálnu podobu toho, čím nás dráždila už bezmála rok. Hornet bol v sortimente značky Honda na prelome tisícročí veľmi významným modelom. Niet divu, že si výrobca dal výrobca s návratom tejto legendy záležať...

HONDA HORNET: KONIEC NAPÍNANIA, ZAČIATOK NOVEJ ÉRY
Nová éra

Pôvodný model CB600F Hornet z roku 1998 si v Európe získal veľkú popularitu, a to z viacerých dôvodov. Jeho kompaktné nahé proporcie sa skvele hodili do mestskej premávky a vďaka výkonnému motoru a skvelej ovládateľnosti bol prejazd každej zákruty dôvodom na radosť a nadšenie. Rôzne verzie posunuli model Hornet smerom k športovo-cestovnému motocyklu, či v rukách pretekárov poháru Hornet Cup k pretekárskemu stroju. V roku 2007 navyše vznikla vylepšená verzia RR s vyšším výkonom a oveľa agresívnejším vzhľadom. Za popularitou modelu Hornet stoja dve základné veci – bol to veľmi zábavný stroj a čo je nemenej dôležité, táto zábava bola cenovo dostupná. 25 rokov je dlhý čas a motocyklový svet sa od príchodu prvého Horneta značne premenil. Segment nahých strojov stále rastie čo do veľkosti aj komplexnosti, objavujú sa stále nové vývojové vetvy a očakávania jazdcov nikdy neboli vyššie než dnes. To je skvelý čas na príchod nového Horneta – stroja pre dnešok a pre úplne novú generáciu jazdcov. Čaká naň veľký odkaz, na ktorý má nadviazať, a taktiež viacero silných konkurentov, s ktorými sa bude musieť stretnúť. Toho všetkého si konštruktéri značky Honda boli vedomí. Štylistické riešenie, na ktorom sa podieľala najnovšia generácia kreatívnych dizajnérov v rímskom výskumnom a vývojovom stredisku spoločnosti Honda, bolo vytvorené s cieľom prilákať mladších jazdcov, ktorí chcú prejsť na silnejší stroj. Úplne nový dvojvalcový motor ponúka veľa výkonu a krútiaceho momentu a disponuje bohatou elektronickou výbavou. Prvotriedne odpruženie Showa je spojené s novým ľahkým oceľovým rámom a so špičkovým podvozkom, ktorý jazdcovi umožňuje využiť všetok dostupný potenciál stroja. Minimalistický vzhľad s nekompromisnými rysmi definujú ostrý a moderný streetfighter štýl.

41548423ymhondacb750hornet.jpg
41549423ymhondacb750hornet.jpg
41549123ymhondacb750hornet.jpg
41549223ymhondacb750hornet.jpg
41547623ymhondacb750hornet.jpg
41549023ymhondacb750hornet.jpg

Úplne nové srdce

Hornet dostal úplne nový motor - kompaktný a ľahký radový dvojvalcový agregát s objemom 755 cm3. Tradičné výkonové „žihadlo" modelu Hornet zostalo zachované – maximálny výkon 67,5 kW – takmer 92 koní stroj dosahuje pri 9 500 ot./min. Zároveň však motor ponúka vysoký krútiaci moment v celom rozmedzí otáčok (s maximom 75 Nm pri 7 250 ot./min.), ktorý je zárukou dynamiky v nízkych a stredných otáčkach a príjemnej akcelerácie. Nový motor je výstavnou skriňou technického know-how značky Honda. 270° fázovanie kľukového hriadeľa a nerovnomerné poradie zapaľovania vytvárajú pulzujúci charakter typický pre vidlicové dvojvalce a spoločne so špeciálne vyvinutým výfukom produkujú atraktívny zvuk; patentované nasávacie vedenie s vírivým prúdením Vortex Flow Ducts nasávaný vzduch rovnomerne rozdeľuje do celého priestoru vzduchovej komory, čo prispieva k ostrej reakcii na plyn a rýchlemu nárastu otáčok. Valce motora sú podobne ako v prípade modelu CBR1000RR-R Fireblade potiahnuté kombináciou niklu a karbidu kremíka. Konštruktéri siahli po rozvode Unicam, čiže osem ventilov ovláda jeden vačkový hriadeľ, čo prispieva k dosiahnutiu mimoriadne kompaktných rozmerov.

412189newhornetconceptupdate.jpg

Agilný podvozok

Nový motor je uložený v úplne novom ľahkom oceľovom lichobežníkovom ráme s hmotnosťou iba 16,6 kg, ktorý bol vyladený tak, aby motoru umožňoval naplno využiť jeho schopnosti a výkony. K agilite a spätnej väzbe prispieva up side down vidlica Showa Separate Function Fork Big Piston. Zadný tlmič je takisto od značky Showa, má nastaviteľné predpätie a s vidlicou je spojený systémom Pro-Link.

Dobre vybavený nováčik

Aj keď si výrobca dal záležať na jednoduchosti a dostupnosti modelu, už v základnej výbave nechýba nič dôležité. Prístrojovku tvorí päťpalcový farebný TFT displej, ktorý čitateľne zobrazuje všetky dôležité informácie a umožňuje ovládať všetky systémy.

41550323ymhondacb750hornet.jpg
Konektivitu zaisťuje systém hlasového ovládania Honda Smartphone Voice Control, ktorý je k dispozícii pre zariadenia so systémom Android a (prvýkrát aj pre) iOS. Všetko osvetlenie je tvorené LED diódami; ukazovatele smeru s funkciou automatického vypnutia sú navyše vybavené systémom signalizácie núdzového brzdenia, ktorý prispieva k vyššej bezpečnosti jazdca. Nový Hornet disponuje taktiež 3 jazdnými režimami s prednastavenými kombináciami výkonu motora, brzdenia motorom a úrovne zásahov systému nastaviteľnej kontroly trakcie s integrovanou technológiou zamedzujúcou dvíhaniu predného kolesa (Wheelie Control). Vo štvrtom režime „User" si môže jazdec sám zvoliť preferovanú kombináciu podľa aktuálnych podmienok a jeho jazdného štýlu.

Pestrý výber

Model bude k dispozícii v štyroch farbách: bielej perleťovej Pearl Glare White, čiernej Graphite Black (v oboch prípadoch s elegantným rámom lakovaným v červenej metalíze Metallic Red Flame a anodizovanou červenou vidlicou), matnej sivej metalíze Matte Iridium Gray Metallic a v matnej žltej Mat Goldfinch Yellow.

41552023ymhondacb750hornet.jpg
Farba však nebude zďaleka jediným, čo máte na výber. Už od začiatku predaja CB750 Hornet bude k dispozícii široká ponuka originálneho príslušenstva vrátane troch paketov – Sport, Style a Touring. Poteší možnosť inštalácie quickshiftera – ten oceníte pri športovej jazde, ale aj pri ležérnej mototuristike. Citlivosť radiacej páky na tlak je možné nastaviť v troch stupňoch.

Športovejšie ladení jazdci môžu siahnuť po kryte sedadla spolujazdca, prešívanom dvojfarebnom sedadle jazdca, či drobnostiach ako sú hliníkové závažia do riadidiel, plexištít, padacie protektory, polepy kolies, či odlišné stupačky. Nezabudlo sa ani na praktickú stránku. Základom sú tankvak, či brašňa pripínajúca sa na sedadlo spolujazdca, ale nechýbajú ani pevné bočné kufre. Cestovanie spríjemnia aj vyhrievané rukoväte.

41550723ymhondacb750hornet.jpg

41547123ymhondacb750hornet.jpg
41547323ymhondacb750hornet.jpg
41547223ymhondacb750hornet.jpg

S cieľom uľahčiť výber boli jednotlivé položky príslušenstva zoskupené do 3 paketov:

  • PAKET SPORT

Rýchloradenie, plexi štít, kryt sedadla spolujazdca a stupačky.

  • PAKET STYLE

Závažia na koncoch riadidiel, držiak na hornú objímku riadidiel, ochranný polep nádrže, polepy kolies a padacie protektory.

  • PAKET TOURING

Bočné kufre, tankvak a taška na sedadlo.



Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre