Homologované hrudné chrániče v sezóne 2019 - Motocross, Enduro a Countrycross

V sezóne 2018 technický výbor SMF prostredníctvom technických komisárov na jednotlivých podujatiach SMF výraznejšie kontroloval okrem ochranných prilieb aj hrudné chrániče jazdcov. Na základe záverov februárového zasadnutia FIM komisií došlo k určitým zmenám v nariadení pre používanie hrudných chráničov v off road disciplínach motocyklového športu, avšak povinnosť mať na podujatiach motokrosu, endura a country crossu HOMOLOGOVANÝ hrudný chránič je pre sezónu 2019 povinná.

Homologované hrudné chrániče v sezóne 2019 - Motocross, Enduro a Countrycross

Ochrana zdravia jazdcov je jedna z priorít FIM a aj SMF ako členskej federácie FIM. Každému je zrejmé, že zranenie v hornej časti tela, najmä v oblasti chrbtice, môže mať trvalé či fatálne následky. Preto je hlavným zmyslom používania hrudných chráničov prevencia pred úrazom. Avšak kvalitnú ochranu chrbtice či hrudného koša jazdca poskytne len kvalitný - HOMOLOGOVANÝ chránič. Pod pojmom homologovaný hrudný chránič rozumieme chránič, ktorý vyhovuje platným homologáciam EU.

Európska norma EN 1621 "Ochranné odevy pre motocyklistov proti mechanickému nárazu" pozostáva zo štyroch častí:

EN 1621-1 chrániče kĺbov proti nárazu
EN 1621-2 chrániče chrbta
EN 1621-3 chránič hrude (zatiaľ iba v testovacom návrhu - drafte ako prEN 1621-3)
EN 1621-4 nafukovacie chrániče

Prioritou je ochrana chrbtice, až následne ochrana hrude, pretože poranenia chrbtice sú obvykle závažnejšie ako poranenia hrude. Plné označenie ochrany chrbtice je v tvare EN 1621-2:2014. Pri starších chráničoch chrbtice je norma uvedená v tvare EN 1621-2:2003. Obe označenia sú akceptované !

V súčasnosti producenti motocyklových chráničov vyrábajú kombinované modely ochrany hornej časti tela (chrbtica+hruď). Teda na hrudnom chrániči je možné nájsť okrem normy EN 1621-2 aj normu pre ochranu hrude pred atakom spredu prEN 1621-3:2016.
Keďže je posledne menovaná norma iba v "drafte" , FIM a aj SMF uznáva pre ochranu hrude aj staršiu normu EN 14021:2003. Obe označenia sú akceptované !

Obe spomínané normy majú niekoľko prevedení ako LEVEL 1, LEVEL 2 či FB (Full Back - úplná ochrana plochy chrbta) a CB (Central Back - primárne pre ochranu chrbtice). Všetky spomínané verzie sú akceptované!!!

Čo z uvedeného vyplýva pre jazdcov MX a EaR disciplín SMF v sezóne 2019 Na pretekoch motokrosu, endura a country crossu bude pri prebierke kontrolovaná nie len prilba, ale aj hrudný chránič, ktorý musí mať na štítku niektorú z vyššie uvedených akceptovaných noriem.

Nižšie na obrázkoch uvádzame príklady platných homologizácií, ktoré môžete nájsť vo vnútri hrudných chráničov:

obr1.jpg
obr5.jpg
obr6.jpg
obr2.jpg
obr8.jpg
obr7.jpg
obr3.jpg
obr9.jpg
obr4.jpg

Text: Ing.Peter Radoczi, predseda TV SMF

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre