Záchranársky motocykel Honda Africa Twin na Slovensku

Na slovenských cestách môžu motoristi v týchto dňoch stretnúť novinku, s ktorou sa na našom území doposiaľ nestretávali. Okrem sanitiek, raziacich si cestu cez kolóny dovolenkárov, môžu motoristi po novom zahliadnuť aj záchranárske motorky.

Záchranársky motocykel Honda Africa Twin na Slovensku

Ich využitie v podmienkach záchrannej zdravotnej služby na Slovensku testuje záchranná zdravotná služba ZaMED, ktorá je zodpovedná za záchranku v okresoch Dunajská Streda, Galanta, Komárno, Nové Zámky, Levice a Veľký Krtíš.

Za projekt záchranárskych motoriek je zodpovedný Rastislav Krcho, ktorý je vedúcim záchranárom v regióne okolia Komárna a Nových Zámkov. Vznik projektu opisuje nasledovne: „S nápadom otestovať využitie motoriek v záchrannej zdravotnej službe na Slovensku som prišiel na začiatku roku 2019. Inšpirovali ma okolité krajiny, kde sú motocykle na záchranke využívané už niekoľko rokov a dosahujú veľmi slušné výsledky. Vo vedení našej záchranky som našiel pre tento projekt pochopenie a som rád, že po vyše ročnej príprave dnes projekt motocyklovej záchranky testujeme v praxi."

dscf1124.jpg
dscf1195.jpg

Slovenské zákony dnes motocyklovú posádku záchranky ešte nepoznajú. „Zákony nám predpisujú iba minimálne vybavenie stanice záchranky. Minimum je sanitka, čo samozrejme spĺňame. My sme sa rozhodli okrem toho minima pridať na stanicu záchranky aj záchranársku motorku. V rámci našej záchrannej zdravotnej služby už dlhé roky prinášame a testujeme mnohé inovácie, ktoré prinášajú benefit pacientom, preto projekt záchranárskych motoriek je len logickým pokračovaním nášho dlhoročného snaženia.", vysvetľuje PhDr. Matej Polák, riaditeľ záchrannej zdravotnej služby z Komárna.

Záchranárska motorka bude k pacientovi vyrážať súbežne zo sanitkou. „Počas niekoľkých mesiacov tejto modelovej prevádzky chceme zbierať údaje, o koľko minút pred sanitkou dorazí k pacientovi záchranár na motorke. Skúsenosti a štúdie zo zahraničia ukazujú, že dojazdový čas motorky v porovnaní so sanitnými vozidlami dokáže byť podstatne kratší.", hovorí Krcho. Šanca na prežitie pacienta napríklad pri resuscitáciách tak vďaka rýchlejšiemu zásahu záchranárov stúpa.

dscf1300.jpg
dscf1103.jpg

Záchranárska motorka bude mať vo vybavení tie isté lieky, ktoré má klasická veľká sanitka. Ďalej je motorka vybavená defibrilátorom, EKG prístrojom, kyslíkovou fľašou a ďalšími pomôckami, ktoré sú potrebné pre starostlivosť o pacientov v život ohrozujúcich stavoch. V období modelovej prevádzky budú záchranári postupne dolaďovať výbavu záchranárskych motoriek, ktorá je obmedzená úložnými priestormi v boxoch po stranách motorky.

V súčasnosti je do služieb záchranky nasadená prvá záchranárska motorka typu Honda Africa Twin, pričom v najbližších týždňoch k nej pribudne ešte jedna motorka cestného typu. „Ak sa motorky v praxi osvedčia, sme pripravení predložiť výsledky ministerstvu zdravotníctva a iniciovať zmenu príslušných zákonov tak, aby sa záchranárske posádky na motorke stali pevnou súčasťou systému záchrannej zdravotnej služby na Slovensku.", uzatvára Polák.

dscf1216.jpg

Zdroj: TS spoločnosti ZaMED

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre