YAMAHA MT TOUR Zázrivá 2021

Do nádherného prostredia Malej Fatry cez víkend 7. a 8. augusta zavítal kamión plný motocyklov. Yamahe sa tento rok po vynútenej minuloročnej prestávke opäť podarilo zorganizovať MT Tour, ktorá predstavuje jedinečnú možnosť vyskúšať si motorku podľa svojho výberu.

YAMAHA MT TOUR Zázrivá 2021

Ako názov napovedá, celá akcia sa točí iba okolo motocyklov z rodiny MT. Tento modelový rad ponúka naozaj široký výber motoriek. Svoje si tu nájdu aj úplní začiatočníci s vodičákom A1 (MT-125), ktorí si neskôr môžu vybrať aj pre vodičák A2 (MT-03, škrtená verzia MT-07). No najviac si na svoje prídu držitelia oprávnenia na veľkú motorku. Parkovisko Salaša Syrex v Zázrivej sa počas víkendu premenilo na „transformerskú" základňu a celá dolina sa v pravidelných intervaloch otriasala hukotom MT-čiek.

img4814.JPG
img4812.JPG
1628360196814.jpg
img4825.JPG

Ako Yamaha MT Tour funguje?
Už pár týždňov pred konaním akcie bol k dispozícii registračný online formulár, cez ktorý si záujemca mohol vybrať dátum, čas a samozrejme motocykle, ktoré by chcel vyskúšať. Krátko pred akciou pribudli ďalšie, takže sa jazda nakoniec ušla aj tým, ktorí prišli bez predošlej registrácie. Po splnení „administratívnej" časti prichádza na rad tá najočakávanejšia časť, ktorou je jazda. Tá vždy trvala približne 40 minút a viedla nádhernou motorkármi veľmi vyhľadávanou trasou Zázrivá – Párnica – Kraľovany a späť. Za redakciu som vyskúšala dve motorky, prvou bola MT-09 a druhou MT-125. Pri prvej jazde s MT-09 sme šli vo veľkej skupine približne 10 motoriek. Motorka bola naozaj veľmi „funny" a ideálne sa hodiaca do miestnych zákrut. Tiež sa mi páčil aj záťah motora, ktorý krásne zaberal aj od nižších otáčok.

img4830.JPG
Oceňujem aj brznú silu, ktorú bolo cítiť už pri ľahkom dotyku. Hneď po devine som presadla na MT-125 čo je v určitom zmysle trošku výzva. Pri tejto jazde sa skupina rozdelila na dve časti – rýchlejšiu a pomalšiu. Spoločnosť mi teda robila MT-03 a priškrtené MT-07. Pre začínajúceho jazdca s vodičákom A1 je to určite super voľba, na ktorej sa môže veľmi veľa naučiť a dobre rozjazdiť. Síce to má v rámci svojich 11 kw obmedzené možnosti pri jazde po okreskách a hlavných ťahoch, kde už môže byť problémom obiehanie, zato tu však vidím veľký potenciál na bláznenie v zákrutách, kde by určite dokázala popreháňať aj neskúseného jazda na väčšej motorke. Po návrate z jazdy boli k dispozícii tablety, kde mohol každý jazdec ohodnotiť spokojnosť s jazdou a motorkou, ktorú vyskúšal. Okrem príjemných ľudí z Yamahy a dílerstiev sme tu stretli aj Martina Tománka, ktorý je práve za takéto akcie či už v Čechách alebo na Slovensku zodpovedný.

img4816.JPG

Martin Tománek: Ide už o štvrtý ročník tejto obľúbenej akcie. Minulý rok sme žiaľ z logických dôvodov boli nútení akciu zrušiť, takže nás veľmi teší, že tento rok nám to opäť vyšlo. Koncentrovali sme sa najmä na podporu modelového radu MT, keďže sú medzi nimi novinky. Záujem je zatiaľ veľký a v pláne je urobiť približne 300 testovacích jázd, čo aj vyzerá byť reálne. Na poslednú chvíľu sa nám podarilo doplniť ďalšie motorky, takže sme tu mali mnoho záujemcov, ktorí sa sem len prišli pozrieť a nakoniec si aj zajazdili. Chceme, aby si záujemcovia mohli jednotlivé motorky vyskúšať a porovnať. Snažíme sa aj o správny výber trasy, ideálne hľadáme malé horské cesty, na ktoré sú MT-čka ako stvorené. My v Yamahe máme záujem organizovať podobné akcie aj naďalej, pretože to určite má zmysel, či už pre nás, alebo pre záujemcov. Dúfame, že v budúcnosti bude o podobné akcie opäť veľký záujem. Nezabúdajte teda sledovať náš web a sociálne siete, kde sa v budúcnosti určite objavia informácie o podobných akciách."

1628360196787.jpg
img4815.JPG
img4817.JPG
img4830.JPG
img4831.JPG
img4818.JPG
img4825.JPG
img4823.JPG

Nás samozrejme zaujímali aj názory samotných motorkárov, ktorí mali možnosť si MT-čka otestovať a preto sme nejakých vyspovedali:

Gabriel
„Som tu prvýkrát ale veľmi sa mi tu páči. Je to prvá akcia podobného charakteru na ktorej som, ale hodnotím to veľmi dobre. Ak sa bude niečo podobné konať, tak sa určite rád zúčastním. Pôvodne som mal v pláne vyskúšať MT-10, ale keďže som sa neskoro zaregistroval, boli obsadené. Super jazda v naozaj krásnom prostredí. Som z Rimavskej Soboty, čo je skoro 300 kilometrov, ale oplatilo sa mi sem prísť."

Jozef
„Na akcii MT Tour som po prvýkrát. Akciu hodnotím veľmi dobre, pretože som si mohol vychutnať motorku podľa môjho želania v nádhernom počasí a krásnom prostredí. Vyskúšal som si MT-09 – úžasné! Bolo cítiť ten výkon, len predo mnou bol v kolóne pomalší jazdec, tak som musel trošku spomaliť. Ale super, zážitok to bol úžasný. Určite pozitívne hodnotím výber miesta pre túto akciu a krásnu trasu, ktorá bola aj celkom dlhá a mohol som si to užiť."

Andy
„Som z Terchovej, takže dá sa povedať že som miestny. Kamarát mi asi dva týždne dozadu hovoril, že tu bude Yamaha a nebola. Neskôr mi povedal, že mal zlú informáciu. Teraz som šiel na menší výjazd na Oravu a vidím nafúknutý stan Yamaha... Dnes som sa tu teda ocitol neplánovane. Je to super, že si človek môže vyskúšať motorku a bol som milo prekvapený, že sa mi ušla motorka aj keď som nebol vopred zaregistrovaný. Mňa osobne od Yamahy najviac zaujala Teneré 700, ktorú by som si aj rád vyskúšal. Dnes som si však vyskúšal trošku iný segment."

1628360196787.jpg

A čo povedať na záver? Snáď len toľko, že už teraz sa tešíme na ďalšie akcie, ktoré nám pripraví Yamaha!

Text a foto: Janka Janská

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre