WESS bývalý a budúci

World Enduro Super Series – šampionát v extrémnom endure mal premiéru v sezóne 2018. Zložený bol zo známych, aj menej známych podujatí extrémnych endúr a obdobných náročných súťaží a pretekov. Aký bol ten premiérový ročník a ako to vyzerá pre rok 2019?

WESS bývalý a budúci

WESS si pod svoje krídla v sezóne 2018 „adoptoval" viacero známych podujatí, ale v kalendári tohto šampionátu sa našli aj nováčikovia. Z tých najznámejších môžeme spomenúť legendárne Erzberg Rodeo, Red Bull Romaniacs, či Red Bull Megawatt u našich severných susedov.

uvod.jpg
Sezónu zavŕšil nemenej známy Red Bull Knockout v holandskom Haagu a po poslednom kole šampionátu sa z celkového víťazstva v sezóne tešil Billy Bolt: „Nemôžem tomu uveriť, potrebujem nejaký čas, kým sa s tým stotožním. Byť historicky prvým svetovým šampionátom v novom seriáli je skvelé. Mal som dva vážnejšie pády s tvrdým pristátím, ale zvyšok bol v pohode. Aj keď bolo dosť náročné predbiehať toľké stovky jazdcov. Trať sa menila každým kolom. Trochu frustrujúce bolo, keď som sa zasekol a strácal čas vinou niekoho iného, ale to k pretekom patrí. Bola to veľmi dlhá sezóna s veľmi rozdielnymi typmi súťaží, ale takýto koniec sa mi páči."

Sezónu Billiho Bolta v šampionáte WESS si môžete v skratke pozrieť v tomto videu:

V sezóne 2019 bude mať WESS vo svojom kalendári viacero podujatí, ktoré boli súčasťou šampionátu v roku 2018, ale pripravených je aj niekoľko noviniek. Na programe je osem dielov:

  • Extreme XL Lagares – Portugalsko – 10.-12. máj
  • Trèfle Lozérien AMV – Francúzsko – 17.-19. máj
  • Erzbergrodeo Red Bull Hare Scramble – Rakúsko – 30. máj – 2. jún
  • Classic Enduro – Taliansko – termín bude upresnený
  • Red Bull Romaniacs – Rumunsko – 30. júl – 4. august
  • Hawkstone Park Cross Country – Veľká Británia – 21.-22. september
  • Solsona Enduro – Španielsko – 5.-6. október
  • Getzen Rodeo – Nemecko – 2.-3. november

Ako vidieť, z kalendára pre rok 2019 vypadli napríklad dve podujatia, ktoré uzatvárali sezónu 2018 – severská upršaná a poriadne zablatená Gottland Grand National, ako aj plážové preteky Red Bull Knockout.

1a.jpg
2b.jpg
3c.jpg

No sezóna to bude určite nemenej pestrá, jazdci sa môžu tešiť na dobre známe extrémne endurá, ako aj viaceré klasické enduro súťaže.



Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre