Testujeme prvý elektrický Harley- Davidson

Práve letíme do Portlandu v štáte Oregon (severo-západ USA), aby sme sa dozvedeli všetko podstatné o novom modeli LiveWire, ktorý predstavuje eklektickú budúcnosť značky Harley-Davidson.

Testujeme prvý elektrický Harley- Davidson

Aký bude nový model LiveWire?

Pohon motocykla, ktorého prvé kusy prídu na európsky trh už v septembri, má na starosti elektromotor s permanentným magnetom. Ten pri otočení plynovej rukoväte ponúka okamžitú dodávku krútiaceho momentu, čo sa premietne do úžasnej akcelerácie. Motocykel by mal zrýchliť z 0 na 100 km/h za menej ako 3,5 sekundy. Elektrický Harley bude pritom vydávať charakteristický zvuk turbíny. Jazdci ocenia aj brzdný účinok rekuperačného režimu, ktorý pri spomalení ukladá energiu späť do batérie. LiveWire využíva systém RESS, zložený z lithium-iontových buniek chránených rebrovaným krytom z hliníkovej zliatiny. Nabíjanie je možné buď priamo z bežnej elektrickej zásuvky, alebo na rýchlo nabíjačke CCS za viac ako pol hodiny. Elektromotor H-D Revelation, ktorý plní aj funkciu nosného prvku hliníkového rámu je nízko usadený, čím sa znižuje ťažisko a zlepšuje ovládateľnosť.

livewire2.jpg
Motocykel dostal plne nastaviteľné odpruženie Showa, ktoré môžeme nájsť aj u nových superbikov. Bezpečné zastavenie majú na starosti brzdy Brembo Monoblock. Motocykel je pritom štandardne vybavený systémom Electronic Chassis Control, ktorý zahrňuje ABS a kontrolou trakcie s možnosťou aktivácie v náklone. Nechýba ani dotykový TFT displej s množstvom prehľadne usporiadaných informácií. Novinka LiveWire sa môže pochváliť funkciou H-D Conect, ktorá dokáže spárovať jazdca s jeho motocyklom. Ten môže prostredníctvom mobilného telefónu na diaľku sledovať stav nabíjania, prípadne dostane výstrahu ak niekto so strojom nemanipuluje. Aplikácia zašle i pripomienky týkajúce sa servisu.

Kto by čakal od tak tradičnej značky ako je Harley-Davidson, že práve ona príde s veľkým elektrickým motocyklom, ako prvý veľký svetový výrobca


Dôležitou informáciou pre všetkých, ktorí uvažujú o kúpe je určite cena. Je logické, že u tak exkluzívneho modelu nebude najnižšia. Predbežne je stanovená na 27.860 EUR bez DPH. Podľa slov výrobcu však model LiveWire ponúkne úplne nový začiatok z jazdy.A o tom sa predsvedčime už čoskoro!

Buďte s nami v kontakte

Komentáre