TEST HUSQVARNA SVARTPILEN 701

Husqvarna mi robí radosť! Svartpilen 701 kombinuje moderný čierny mestský štýl s tým najzábavnejším jednovalcom pod slnkom. Vyskúšali sme si ho na tom najlepšom mieste, aké si viem predstaviť. V meste, ktoré bolo kedysi označované ako čierne mesto – na oficiálnej Husqvarna prezentácii v Ostrave.

TEST HUSQVARNA SVARTPILEN 701

Dvojičky Vitpilen & Svartpilen 701

Čierny šíp (po švédsky svart pilen) je veľmi ľahko rozpoznateľnou dvojičkou minuloročnej Husqvarny Vitpilen 701. Chlapíci v Husqvarne si dali celkom záležať na zmene identity a dizajnovo, alebo lepšie povedané štýlovo je Svartpilen 701 posadený úplne inde ako Vitpilen. Dark štýl, matná čierna, veľká maska predného svetlometu a navyše kus plastu nad výfukom, ktorý naznačuje príbuznosť k americkým plochodrážnym strojom flat track. V oblasti upravenej techniky zabojovali inžinieri s logom H na košeli však len vlažným spôsobom. Takže je motor a rám úplne identický a rozdiely nájdeme len vo vysokých rúrkových riadidlách a väčšej osemnástke gume na prednom kolese. A skoro by som zabudol, zdvihy pruženia sú zvýšené zo 135 na 150 mm na prednom i zadnom kolese. Na druhej strane výhodou takmer nezmeneného podvozku je to, že zostala zachovaná rozumná výška sedadla. Oproti Vitpilenu je Svartík vyšší len o 5 milimetrov, takže je to stále ideálny stroj do mesta a menší ľudia či dievčatá nebudú na križovatke tancovať labutie jazero.

080mm190424husqvarnasvartpilen701my2019medialaunchdov94i4682forallhires.jpg

Pocit výkonu v meste

Ak niekto povie, že mu v dnešnej dobe chýba výkon, tak asi ešte nedostal tento rok pokutu. Výkon na papieri je jedna vec, no pocitový výkon druhá. A Husqvarna vyhráva v tom druhom segmente, pretože pocit sily z jednovalca, záťah z každého odpálenia motora je zábavnejší ako keď máte 100 koní v štyroch valcoch, ktoré nájdete až niekde pri 10.000 otáčkach. Tamto je zábava v rýchlosti, na to potrebujete ísť stopäťdesiat. Svartpilen je naopak zábava v každom momente a aj v legálne rýchlej mestskej jazde nájdete kus radosti. Stačí si zaradiť trošku vyšší prevod a už vo výfuku počujte krásne jednovalcové odpaľovanie. Jednobuch vás každým buchnutím ťahá vpred a krásne odľahčuje predné koleso. Strašne ma to baví. S Akrapovičom je to ešte väčšia zábava, no rád by túto motorku niekedy zažil s vybraným DB killerom. To by až boli bomby!

009mm190423husqvarnasvartpilen701my2019medialaunchdov94i3071forallhires.jpg

Mestský vidiečan

Svartpilen je jednoznačne mestský typ osobnosti, hipster ako vyšitý, stvorený do dnešných moderných miest. Dizajnovo je naladený presne podľa súčasných štandardov – matná čierna, nenápadné farby, no nápadité tvary. Retro scramblery sa dnes nosia a aj keď Svartpilen je skôr moderný neo flattracker, jednoznačne má mestský šmrnc. Aj vďaka svojmu posedu je ideálnym spoločníkom na každodenné prepletanie mestskými zápchami. Vzpriamená poloha, dobrý výhľad a ľahučká manévrovateľnosť s rukami na širokých riadidlách. V našich rozbitých mestách oceníte aj podvozok. Predná osemnástka so zvýšeným 150 mm zdvihom si lepšie rozumie s mačacími hlavami, s výmoľmi a obrubníkmi, jednoducho je obrovským plusom. Ale aj na vidieku si Svartpilen rád vypiskuje svoju jednovalcovú pesničku. Scrabmlery sú dnes obľúbené aj pre svoje „offroad" schopnosti. To by bolo, aby Husqvarna nevedela jazdiť aj v teréne! Samozrejme, s obmedzeným potenciálom ako vlastne všetky súčasné scramblery. Teda šupnúť skratku do roboty po poľnej ceste, vypaľovať na šotoline. Ak chcete, môžete vyskúšať aj les či náročnejší terén. V najhoršom prípade sa otočíte. S ľahučkým Svartpilenom sa skutočne nemusíte báť pustiť do ničoho, podvozok síce nemá skutočné terénne zdvihy, ani sériové pneumatiky nie sú najvhodnejšie do terénu, no ľahkosť 157 kilovej motorky vám dáva dostatočné sebavedomie.

066mm190424husqvarnasvartpilen701my2019medialaunchdov94i4496forallhires.jpg
065mm190424husqvarnasvartpilen701my2019medialaunchdov94i4493forallhires.jpg

A čo bolo ďalej?

Husqvarna postavila skutočne podarený stroj. Svartpilen 701 je motorka s veľký štýlom, obrovskou charizmou a kvalitnou výbavou. V elektronickej výbave poteší obojsmerný Quickshifter +, vypínateľná trakčná kontrola a predný Full LED svetlomet. No radosť robí aj predná radiálna brzda od Bramba, plne nastaviteľné pruženie WP či hydraulicky ovládaná spojka. Tieto vecičky dodávajú Svartpilen prémiovú hodnotu, za ktorú si však Husqvarna zákonite môže pýtať aj prémiovú cenu. Jednovalcový Svartpilen 701 je jednoznačne podarená, prémiová hračka. Ak si potrpíte na štýl a zároveň hľadáte veľmi všestrannú motorku na každý deň, Svartpilen 701 je jednoznačne perfektnou voľbou!

062mm190424husqvarnasvartpilen701my2019medialaunchdov94i3388forallhires.jpg

056mm190424husqvarnasvartpilen701my2019medialaunchdov94i3350forallhires.jpg
57919svartpilen-701-style-2019svartpilen-701-style.jpg

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre