SVITKOVA MAJSTROVSKÁ DVADSIATKA

Štefan Svitko oslavuje dvadsiatku! A nie hocijakú. Okrem toho, že je najlepším Slovákom na Dakare, tak úspechy už niekoľko rokov poctivo zbiera aj na domácej pôde. Tento rok sa mu podarilo zbierku majstrovských titulov pekne zaokrúhliť. V nedeľu 2. septembra 2018 si z Gelnice odniesol cennú 20. trofej.

SVITKOVA MAJSTROVSKÁ DVADSIATKA

„Teším sa! O to viac, že som bol unavený, keďže posledných sedem dní som išiel Serres Rally v Grécku. Včera sa mi v Gelnici podarilo vyhrať, dnes som skončil druhý. Celkovo je to dobrý výsledok a dvadsiaty titul si o to viac užívam!" Pre Števa však ani toto neznamená čas na oddych. Tvrdý tréning pokračuje, čaká ho ešte Red Bull Get on Top a na začiatku roka 2019 vrchol sezóny: „Ďalší cieľ bude teraz Dakar. Od budúceho roka by som sa chcel viac špecializovať na rely. Ak si chcem na Dakare opäť vyjsť na stupeň víťazov, tak sa musím viac zamerať práve na toto."

Oslávte úspešnú dvadsiatku so Števom a pozrite si VIDEO .

http://motofan.sk/video/svitkov-20ty-titul

CESTA K DVADSIATKE

Štefan začal s pretekaním na malej motorke (do 85 cm³) pred dvadsiatimi rokmi a o domáce víťazstvá bojoval v podstatne menšej konkurencii ako dnes. Prešiel si začiatkami country crossu na Slovensku, na niektorých pretekoch sa ešte ako začínajúci jazdec s motorkou či s traťou občas musel pasovať. Oporou v rozbiehajúcej sa kariére mu bol otec, s ktorým na preteky jazdili spolu. Niekedy stačilo poradiť, niekedy bola potrebná pomoc pri vytiahnutí zapadnutej motorky. Štefan si týmto všetkým prešiel, poctivo trénoval, počúval rady skúsených jazdcov: „Veľmi dobre si spomínam na tieto časy. Keď som jazdil v bahne, v daždi, v snehu, alebo po zamrznutom teréne pri -10°C. Často ku nám na Oravu chodieval jazdiť aj Jaro Katriňák, počúval som ho keď rozprával zážitky a uvedomoval si, čo všetko vyžaduje profesionálna kariéra. Trénoval som trikrát do týždňa, jazdil aj v tých najhorších podmienkach a toto všetko mi pomohlo na mojej ceste k dvadsiatim titulom."

jan-kasl-red-bull-media-house-1.jpg

VYKĹBENÝ PALEC A JARO KATRIŇÁK

Konkurencia nespí. A to platí aj v country crosse a v endure. Každý rok sa objaví niekto, kto vie dobre odjazdiť trate po celom Slovensku. Najväčším Štefanovým konkurentom však asi navždy ostane Jaroslav Katriňák, s ktorým sa niekoľko rokov predbiehal v hodnotení s veľmi malými bodovými rozdielmi. Štefan bol vo svojich dvadsiatich rokoch v jeho tesnom závese a pravidelne končil v bodovom hodnotení druhý. S pribúdajúcimi rokmi a skúsenosťami to však začalo byť viac a viac vyrovnané a Svitko s Katriňákom si po istej dobe vymenili pozície. Vďaka tvrdému tréningu a vycibrenej technike sa spustila Števova spanilá jazda. Jeden titul za druhým - juniorský, absolútny, v triede, v družstvách, v endure a v country crosse. Až po magickú dvadsiatku, ktorú cez víkend oslávil v Gelnici.

jan-kasl-red-bull-media-house-2.jpg

Každý jeden titul nesie za sebou hodiny jazdenia, desiatky štartov, tesné dojazdy do cieľa a vyrovnaných súperov. Ktorý z dvoch desiatok domácich veľkých víťazstiev je ten špeciálny a výnimočný? „Tak to si presne pamätám. Bolo to pred trinástimi rokmi a o titul som bojoval s Jarom Katriňákom. Posledné preteky sme išli vo Sverepci, bolo to enduro. Mal som vtedy náskok tri body a stačilo mi vyhrať iba v jeden deň. Týždeň pred tým som si však vykĺbil palec na ruke, nedalo sa mi jazdiť, muselo to ísť do dlahy. Dlahu som si dva dni pred pretekmi zložil a Katroša sa mi podarilo poraziť obidva dni aj napriek vykĺbenému palcu. Bolo to veľmi tesné, ten rok som vyhral s rozdielom iba deväť bodov. Bola to veľká vec, poraziť majstra sveta."

Viac o Štefanovi, jeho dvadsiatke, Dakare a ďalší obsah z moto sveta nájdete na redbull.sk .

jan-kasl-red-bull-media-house-4.jpg

zdroj: redbull.sk, foto: Jan Kasl

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre