Svet motocyklov - jún 2019

V predaji už júnové vydanie časopisu Svet motocyklov, tak ho nepremeškajte...

Svet motocyklov - jún 2019

EDITORIAL

AKTUALITY

SHOWROOM BRP

Predajňa Quadmoto Centrum v Krakovanoch pri Piešťanoch ponúka široký sortiment vozidiel, ale aj príslušenstva. Nájdete tu nielen štvorkolky, ale aj motocykle a ďalšie vozidlá. Od roku 2011 je Quadmoto Centrum oficiálnym distribútorom produktov koncernu BRP.

MOTOZRAZ SVETA MOTOCYKLOV

Bezmála dvadsať rokov patrí k absolútnym vrcholom letnej motocyklovej sezóny aj medzinárodný Motozraz Sveta motocykov na brehoch Zemplínskej šíravy. K slovenskému moru aj tento rok zamieria tisícky motorkárov nielen z celého Slovenska, ale tradične aj z celej Európy.

TEST: INDIAN FTR 1200

Zrodený z americkej plochej dráhy, postavený pre ulice. To je Indian FTR 1200. Nový americký stroj, ktorý štartuje úplne novú éru značky Indian Motorcycles. Skočil som si ho vyskúšať na oficiálnu prezentáciu priamo do USA. Do slnečnej Kalifornie, do mesta anjelov Los Angeles.

1617.jpg

ČERSTVÁ PORCIA NOVINIEK

Interphone záleží na tom, aby sme spolu komunikovali. Spája nás aj počas jazdy na motorke a neustále prichádza s novými modelmi a verziami interkomov, ktoré sú čoraz prepracovanejšie a sofistikovanejšie. V skladoch a u predajcov už nájdeme aj dvojicu najčerstvejších noviniek Interphone ACTIVE a Interphone CONNECT, no pribúdajú aj ďalšie zaujímavé novinky.

TEST: YADEA C-LINE

V posledných rokoch sme svedkami toho, že bez elektronických pomocníkov nevyjdeme ani na krok. My, čo si pamätáme walkmany, už sme pomaly veteránmi. Aj éra MP3 prehrávačov veľkých ako zápaľkové škatuľky už je minulosťou... Elektrika a elektronika už sa nadobro usídlili aj v oblasti dopravy. Fantázii sa medze nekladú a máme tu ako na tanieri všetko od miniatúrnych e-kolobežiek, až po robustné SUV s čisto elektrickým pohonom. Stále však platí, že elektropohon nachádza najväčšie uplatnenie hlavne v mestskej premávke.

PREDSTAVENIE: TRILOBITE 1664 ACID SCRAMBLER

V redakčnej výbave nám pribudli nové motodžínsy. Štýlové šedé retro nohavice od českej značky Trilobite, ktoré sa dokonale hodia k motocyklom typu scrambler. A tých máme v redakcii na test v posledných rokoch skutočne neúrekom.

TEST: SUZUKI V-STROM 1000

V ostro sledovanej kategórii veľkých cestovných endúr pribudlo množstvo modelov s bombastickým výkonom motora, ktoré sú doslova prešpikované najmodernejšími asistenčnými systémami. Našťastie v ponuke zostali aj maximálne funkčné a spoľahlivé motorky, ako je Suzuki V-Strom 1000, ktoré sú oveľa schopnejšie ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

WWW.MIKONA .SK - VŠETKO JE AJ NA WEBE...

Sezóna je v plnom prúde, vozíme sa, jazdíme, cestujeme a zodpovedne derieme pneumatiky našich motoriek. Venujte kolesám svojej motorky nevyhnutnú pozornosť a skontrolujte, či obutie nie je zodraté až príliš...

TEST: YAMAHA NIKEN GT

Kto si mohol minulý rok vyskúšať novinku Yamaha Niken s revolučnou technológiou nakláňania dvoch predných kolies, ocenil najmä pocit bezpečia a výnimočného zážitku z vyberania zákrut. Verzia Niken GT k tomu pridáva ďalší rozmer vyžitia, akým je slobodné cestovanie na miesta s krásnou prírodou.

AKO SA „NEZRAKVIŤ" NA MOTORKE- DIEL TRETÍ: POMALÁ JAZDA

Na motorke máš v porovnaní s autom tri výhody. Si vyššie, teda vidíš viac. Si užší a skoro všade sa pichneš. Vieš meniť pozíciu ťažiska sústavy motorka a jazdec, to znamená, že si vieš preniesť váhu tak, aby ti stabilizovala motorku. Alebo aj nevieš.

3435.jpg

TEST: HUSQVARNA SVARTPILEN 701

Husqvarna mi robí radosť! Svartpilen 701 kombinuje moderný čierny mestský štýl s tým najzábavnejším jednovalcom pod slnkom. Vyskúšali sme si ho na tom najlepšom mieste, aké si viem predstaviť. V meste, ktoré bolo kedysi označované ako čierne mesto - na oficiálnej Husqvarna prezentácii v Ostrave.

3839.jpg

ASP GROUP V NOVOM

Spoločnosť ASP Group netreba zvlášť predstavovať, nie je na našom trhu vôbec nováčikom, existuje bezmála dve desaťročia. Čo je však úplne nové, to sú priestory, kam sa firma presťahovala. Pôvodne ASP Group fungovala v malom objekte v dedinke Žebrák a viacerých skladoch roztrúsených po okolí. Dnes je všetko pekne pohromade pri Plzni v obci Letkov.

POROVNÁVACÍ TEST: HONDA CB500F vs. KAWASAKI Z400

Dve tohtoročné novinky z pestrej ponuky japonských výrobcov nám opäť ukázali aké zábavné môžu byť cenovo dostupné modely s úsporným motorom, ktorý spĺňa limit vodičského oprávnenia skupiny A2. Tieto nenáročné, ľahko ovládateľné motorky sa najlepšie uplatnia pri každodennom využití, kde ich premyslená stavba mnohých nadchne.

4445.jpg

SYM JOYMAX Z 300i ABS

Už veľakrát sme konštatovali, že tristokubíková kubatúra je pre skúter to najlepšie. Zvládne hustú mestskú premávku, ale zároveň jej nerobia problém ani prímestské presúvačky, ale dokonca ani diaľnica. Slovo MULTI je tu určite namieste...

5051.jpg

PREDSTAVENIE: BENELLI 502 C

Benelli si konečne našla svoje správne miesto na trhu a ponúka kopec modernej techniky zabalenej do talianskeho dizajnu v strednej objemovej triede a to všetko hlavne za dobré peniaze. Presne takto je nasmerovaná aj novinka 502 C, ktorá sa práve dostala do predaja aj u nás na Slovensku.

TEST: TRIUMPH SCRAMBLER 1200 XC

Motorky s retro dizajnom sú stále populárnejšie a pozadu nechcela ostať ani značka Triumph. Viac ako tri roky pracovali jej špecialisti na novom modeli Scrambler 1200, ktorý dostal výkonnejšiu verziu High Performance dvojvalca s objemom 1,2 litra. Otestovali sme verziu XC, ktorá je adresovaná prioritne na cestu.

5455.jpg

TEST: DUCATI MULTISTRADA 950 S

Ducati sa s veľkou Multistradou usmieva svojim kačacím zobákom konkurencii priamo do ksichtu. Jej taliansky temperament nerozhádžu ani nasypané oranžové dvojvalce. Multistrada 1260 má ale aj „mladšiu" ségru, ktorá zatiaľ sedela na diskotéke v tieni staršieho súrodenca. Ale doba sa zmenila. Nenarástli jej síce trojky prsia, ale ostatná výbava a sebavedomie je na tej správne drzej úrovni. A to, že je to menšia sestra, vôbec nevadí. Skôr naopak, láka to ešte viac.

5859.jpg

DO TERÉNU NA VEĽKOM ENDURE

1. PRVÁ ČASŤ: NEŽ VYRAZÍME

Asi nikto si nekúpi veľké cestovné enduro s objemom 1000 a viac kubíkov primárne na to, aby sa na ňom naháňal po miestnej motokrosovej trati, alebo trápil v opustenom kameňolome za mestom. Na druhej strane však takéto stroje ponúkajú potenciál zájsť ešte ďalej a vidieť svet z miest, kam čisto cestné motorky nezablúdia. Alebo si za riadidlami cestovného endura môžete cestu naopak skrátiť krížom cez opustené polia, či lúky. Túto možnosť treba využiť, nebojte sa terénu! V našom seriáli vám poradíme, ako to zvládnuť bez ujmy, ba naopak, poriadne si to užiť... Vyrážame.

TEST: LAMBRETTA V125 SPECIAL

Lambretta je v našich končinách trochu menej známa značka, no má za sebou už poriadne dlhú históriu. Elegantná Talianka nie je síce takým fenoménom ako ďalšia podobne ladená krajanka, ale takisto dokáže očariť svojou osobitosťou a šarmom. Vek sa pri dámach vraj nepatrí uvádzať, no môžeme zdvorilo konštatovať, že od roku 1947 si Lambretta „veľa pamätá".

TEST: HARLEY-DAVIDSON FAT BOY 114

Že to americký výrobca myslí vážne, keď tvrdí že počas desiatich rokov uvedie na trh sto nových modelov, svedčí aj pestrá paleta motocyklov radu Softail, z ktorých každý ponúka iný zážitok z jazdy. Teraz tu máme najnovšiu generáciu luxusného modelu Fat Boy, ktorému zaručil nesmrteľnosť Arnold Schwarzenegger v akčnom trháku Terminátor.

6667.jpg

JAZDENÁ KAWASAKI ER-5/ER-6/Z650

Dnes sa radové dvojvalce tešia veľkej obľube predovšetkým v strednej triede. Kawasaki to vedela už dávno, je to viac ako 30 rokov, čo predstavila svoj prvý bestseller s radovým dvojvalcom - GPZ500. V rubrike sekáč dnes checkneme dvojvalcové modely ER-5, ER-6 a Z650.

OFF ROAD SPECIAL

AKTUALITY OFF ROAD

TEST: CAN-AM OUTLANDER X XC 1000

Už rímski cisári vedeli čo na ľudí zaberá. A vie to aj Can-Am Outlander. „Na chleba sa ťažko robí", takže každá pomoc pri práci príde vhod. Takáto pracovná štvorkolka je nepochybne skvelým pomocníkom. No a keď ste s prácou rýchlo hotoví, zostáva čas na zábavu...

7879.jpg

MX PROJEKT: ZÁBEH & SETUP

Je len jedna lepšia vec ako motorka. Nová motorka! A je len málo lepších pocitov, ako keď na nej dávam prvé kilometre. V tomto prípade prvé motohodiny. Poctivý zábeh a základné nastavenie novej motorky. Poďme na to!

8081.jpg

ŠTEFAN SVITKO - MEET & GREET

Netradičné podujatie pripravil Štefan Svitko v spolupráci s Red Bull pri Plaveckom Štvrtku. Pretekársky výstroj tentokrát Števo nechal zavesený na klinci a svojich priaznivcov, fanúšikov a novinárov privítal netradične v „civile".

TEST: ACCESS TOMAHAWK 400 BLACK EDITION

Štvorkolky sa tešia čoraz väčšej popularite, no vo veľkej väčšine prípadov majú záujemci „na muške" pracovné modely, prípadne športovo-turistické verzie. Čistokrvné športové stroje stoja tak trochu v tieni štvorkoliek s pohonom všetkých kolies, no stále sa nájdu výrobcovia, ktorí obsadzujú aj triedu športových štvorkoliek.

8485.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre