Svet motocyklov - júl 2019

V predaji už letné prázdninové vydanie časopisu Svet motocyklov, tak ho nepremeškajte...

Svet motocyklov - júl 2019

AKTUALITY

EXKLUZÍVNY TEST: SUZUKI KATANA

Dlho sme čakali, kedy Suzuki reinkarnuje svoj športový model GSX 1100S Katana a konečne je to tu. Horúca novinka, ktorá preberá ikonický dizajn svojej predchodkyne, sa môže pochváliť technikou prebranou zo športového naháča GSX-S1000 a rovnako precíznym remeselným spracovaním, ako legendárny samurajský meč, ktorého meno nesie.

1617.jpg

PO ZADNOM BEZPEČNE

Jazda na jednostopom vozidle - na motorke, ale napríklad aj na bicykli, je dosť značne aj o rovnováhe. A čo potom jazda na jednom kolese? To si vyžaduje ešte oveľa väčší cit pre rovnováhu. Ak túžite vedieť jazdiť „po zadnom", nemusí to byť až také náročné, ako sa zdá.

TEST: HONDA CB500X

Celý modelový rad Honda CB500 po troch rokoch opäť prešiel omladzujúcou kúrou. Z trojice nových päťstoviek najviac zmien dostalo ľahké cestovné enduro CB500X. Väčšie zdvihy odpruženia, 19-palcové predné koleso, ale aj lepšia ochrana jazdca a viac výkonu motora v strednom pásme otáčok z neho robia ešte atraktívnejší model. Po príjemne strávenej jazde v sedle tohto dobrodruha sa vôbec nečudujem, že mizne z predajní ako teplé rožky.

2223.jpg

TEST: YAMAHA TÉNÉRÉ 700

Legendárne meno, legendárna motorka a tentokrát tuším aj legendárne dlhé čakanie. Po dva a pol roku od predstavenia prototypu som sa zaradil medzi tých pár šťastlivcov, ktorí sa mohli zviezť na prvých dvadsiatich vyrobených Ténéré 700. A stálo to za to!

2829.jpg

MOTOTURISTIKA: SLOVENSKÁ HITPARÁDA CIEST

Pri spoznávaní prírodných krás a kultúrnych pamiatok našej nádhernej domoviny zo sedadla motocykla je dôležitým kritériom výber trasy. Poďte sa s nami pozrieť na tie najkrajšie horské cesty plné zákrut, ktoré okrem úžasných výhľadov ponúknu aj to pravé adrenalínové vyžitie.

TEST: BMW C 400 GT

Nemci vedia robiť biznis. A BMW nie je žiadnou výnimkou, práve naopak. Vie robiť biznis veľmi dobre. Predovšetkým reprezentatívne biznis modely áut a motocyklov, ktoré sú určené pre vyššiu manažérsku triedu. A presne takým je aj nový skúter C 400 GT.

3637.jpg

AKO SA NEZRAKVIŤ

DIEL ŠTVRTÝ: ČO NEUBRZDÍŠ TO NEUKECÁŠ

Ktorou brzdou brzdiť? Na túto otázku nie je správna odpoveď, pretože už samotná otázka nie je oukej. To je ako keby si sa spýtal toho najväčšieho búchača v posilke: „Koľko zdvihneš?" A ten nasypaný bombardér sa na teba pozrie a s malým tikom v oku odpovie otázkou: "Akože na tlak, či drep, alebo ako to myslíš, he?"

TEST: BENELLI 502C

Najstaršia talianska značka Benelli, ktorá bez prerušenia vyrába motocykle od roku 1911, pod ochrannými krídlami koncernu GEELY zažíva veľký rozmach. Na jesennej výstave EICMA 2017 v Miláne predviedla doslova záplavu ôsmich noviniek, ktoré sú tento rok postupne uvádzané na trh. Nám sa ako prvý dostal do rúk mestský cruiser 502C, ktorý nezaprie inšpiráciu modelom Ducati XDiavel.

4445.jpg

MOTOTURISTIKA: KALIFORNIA

Slnečné počasie, krásne cesty popri Pacifiku, žlté čiary a zákruty v národných parkoch. Zelené pobrežie a vyschnuté púštne vnútrozemie, nížiny a naopak vysoké hory Sierra Nevada. Dokonalá rozmanitosť prírody, preplnené mestá a úplne vyprázdnené miesta v púšti. To všetko je Kalifornia - môj osobný motorkársky sen. Splnený sen!

TEST: TRIUMPH SPEED TWIN

Nový prírastok modelového radu Modern Classic je pekným príkladom motocykla, ktorý má vo svojej výbave len to najnutnejšie, čo robí z jazdy zábavný zážitok. Minimalistický dizajn modelu Speed Twin v kombinácii s jednoduchým, ale veľmi efektívnym podvozkom a prekvapivo silným dvojvalcom prináša čerstvý vietor do kategórie klasických roadsterov.

5455.jpg

DO TERÉNU NA VEĽKOM ENDURE

DRUHÁ ČASŤ: ELEKTRONIKA ÁNO, ČI NIE ?

Jedným zo základov úspechu pri jazde v teréne je dobrá trakcia. Záber zadného kolesa, ktorý nás posúva vpred a vďaka ktorému prekonávame prekážky, „šplháme" hore výjazdom... No nemenej dôležitá je aj „trakcia" kolies pri spomaľovaní, ich dobrý záber do povrchu pri brzdení. Ich úplne zablokovanie nie je žiadna výhra, mali by sa takmer stále otáčať. Dnes nám s tým pomáha elektronika. Naša Honda Africa Twin Adventure Sports, ktorú máme v tejto sezóne na dlhodobý test, nie je výnimkou.

SYM HD 300i ABS

Skútre s väčším priemerom kolies a ladnými krivkami s retro nádychom možno neoslovia mladíkov túžiacich po športovom zvezení, ale o to skôr zaujmú tých, ktorí hľadajú praktické približovadlo, ktoré je nadčasové, štýlové a pôsobí luxusne.

KTM 690 SMC R

Označenie LC4 je stálica, má už niečo za sebou. Vlani sa tieto agregáty v dvojici modelov - endure a supermotarde síce odmlčali, ale po krátkej prestávke sú späť. Prichádzajú v novej forme, s ešte lepšou silou a nabrúsené nielen do každodennej premávky, ale aj na slušné športové zvezenie!

6263.jpg

JAZDENÉ BMW F 650/700/800/850 GS

V tieni veľkého GS s boxer motorom je už viac ako 25 rokov aj jednovalcové F 650 GS a viac ako 10 rokov jeho nasledovník F 800 GS. Dnes v rubrike sekáč historický vývoj malého BMW GS.

OFF ROAD SPECIAL

AKTUALITY OFF ROAD

QUADMOTO: VŠETKO PRE ŠTVORKOLKY

Ak chcete do terénu, ale aj na cesty, za prácou, či len tak za zábavou vyrážať na štvorkolke, či side by side vozidle, máte na výber desiatky strojov rôznych modelov od mnohých výrobcov. Ako sa v širokej ponuke najlepšie zorientovať? Napríklad tak, že navštívite predajňu, kde nájdete viacero značiek pohromade.

KTM EXC 2020

Rok 2019 je práve v polovici, no „do regálov" predajní sa už dostávajú offroadové modely 2020. V KTM sa pozreli na zúbok ostrých endúr EXC a konštruktéri čo-to upravili. Revolúcia sa tentokrát nekonala, ale napriek tomu sme napočítali množstvo drobných vylepšení. Vyskúšať sme si ich mohli v španielskom mestečku Bassella.

7273.jpg

MX PROJEKT: SELFÍČKO

Určite to poznáte. Ideálne podmienky na trati, s prehľadom vymetáte zákruty a dávate celú lavicu úplne nádherne. No nikto vám to neuverí, pretože to nemáte odfotené a nemôžete to zavesiť na Facebook ani na Instagram.

7879.jpg

POLARIS TEST DAY

Pokiaľ ide o štvorkolesové terénne stroje, značka Polaris má čo ponúknuť. Vozidlá zábavné, ale aj pracovné, menšie aj väčšie, tradičné štvorkolky, ale aj väčšie side by side... Prierez bohatého sortimentu pripravilo pre novinárov zastúpenie Polaris pre SR a ČR na motokrosovej trati pri obci Pavlov neďaleko českej metropoly.

Buďte s nami v kontakte

Komentáre