Superenduro korisťou Haakera a Husqvarny

V závere marca odštartovala sezóna „outdoor" endura prvým kolom majstrovstiev sveta, ale aj prvým kolom nášho národného countrycrossového šampionátu. Vráťme sa však na skok „do haly", kde chvíľu predtým finišovala sezóna superendura.

Superenduro korisťou Haakera a Husqvarny

Štvordielny seriál majstrovstiev sveta v halovom endure odštartovalo podujatie v Poľsku ešte na sklonku minulého roka. Mnohých fanúšikov sklamalo, že tu naposledy videli pretekať jednu z najžiarivejších hviezd sveta extrémnych endúr. Poliak Taddy Blazusiak totiž chvíľu pred podujatím oznámil koniec svojho účinkovania vo veľkom svete pretekov a súťaží: „Chvíľu som o tomto rozhodnutí premýšľal. Vždy som si hovoril, že nebudem váhať, keď sa mi bude zdať, že prišiel ten správny čas ukončiť to. Pretekal som po celom svete dlhé roky, trénoval som najlepšie ako som vedel a pretekal som vždy tak, ako by neexistovalo žiadne „zajtra". Dosiahol som viac ako som si myslel, že by som dosiahnuť mohol a som vďačný za všetky tie zážitky a spomienky." Tadek sa so svetom superendura rozlúčil najlepšie ako mohol, na domácej pôde pred domácim publikom zvíťazil.

blazusiak.jpg

V ďalších kolách seriálu to však už svojim niekdajším súperom nekomplikoval a otvoril cestu za víťazstvami ďalším favoritom. Jedným z nich bol nepochybne aj vlaňajší svetový šampión - Američan Colton Haaker. Tento rok nenechal nič na náhodu a za obhajobou titulu rázne vykročil už od prvého podujatia v Poľsku, kde skončil druhý. Druhé kolo zažiaril a vyhral všetky tri finálové jazdy. Na treťom podujatí sezóny to bolo ťažšie a musel sa uspokojiť s celkovo treťou priečkou. Napriek tomu však vstupoval do posledného podujatia sezóny s 11 bodovým náskokom pred svojim najväčším rivalom Alfredom Gomezom. Francúzske finále ukončil na celkovo tretej priečke, čo mu však na zisk tohtoročného majstrovského titulu plne postačovalo.

haaker.jpg

Pripomíname, že okrem svetového titulu mu patrí aj prvenstvo v americkom seriáli AMA. Colton Haaker: Je to úžasné vyhrať majstrovstvá sveta opäť. Oproti minulému ročníku to bolo všetko úplne inak, už od začiatku som cítil, že by to mohlo vyjsť aj po druhýkrát. Na prvých dvoch podujatiach sa mi darilo a výsledkom bol malý náskok. Myslím, že Jonny aj Alfredo makali celú sezónu a snažili sa zo všetkých síl. No ja som sa nemienil vzdať za žiadnu cenu a myslím, že aj dnes som zajazdil veľmi dobre a z obhajoby sa naozaj teším." Druhý v celkovom hodnotení skončil Alfredo Gomez na KTM, tretí bol Jonny Walker.

walkerj.jpg
gomez.jpg

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre