ŠTVORKOLKOVÁ EXTÁZA

Mozaika sa začala skladať hneď v sobotu ráno. Pokyn - zoberte si výbavu na jazdenie, niečo proti vetru, možno aj dažďu a tiež proti chladu na večernej party – znel výborne. Na tom som sem išiel, bude veselo.

ŠTVORKOLKOVÁ EXTÁZA

AKCIA: POLARIS LeCAMP 2018

Poznáte tú situáciu, keď vás kamarát nahovára štýlom: „Poď, neboj sa, bude to super..." a vy neviete do čoho máte ísť? Presne také to bolo aj s akciou Polarisu vo Francúzsku. Vlado Berník, šéf Polarisu na Slovensku mi toho veľa neprezradil, ale išiel som. Miestom činu bolo okolie mestečka Reygades, preďaleko na západe Francúzska. Napokon sme sa tam v piatok večer zišli všetci v poriadku, kolegovia z Nemecka, Anglicka a Čiech. Všetko mal pod kontrolou realizačný tím Polarisu, doslova z celého sveta – mladá Lauren, náš anjel strážny z Londýna, skúsený Luke, šéfovia z európskej centrály vo Švajčiarsku, kolegyňa z Mexika i amerického Minneapolisu, epicentra Polarisu. Skrátka, začal som naberať istotu, že sa tam nestratím a čosi pekné zažijem.

Ide sa na samotu

Mozaika sa začala skladať hneď v sobotu ráno. Pokyn - zoberte si výbavu na jazdenie, niečo proti vetru, možno aj dažďu a tiež proti chladu na večernej party – znel výborne. Na tom som sem išiel, bude veselo. Po dvadsaťminútovej jazde do miernych kopcov južne od mestečka kde sme spali, sme sa dostali na miesto, ktoré francúzski štvorkolkoví nadšenci dôverne poznajú. Onen festival plný jazdenia, zábavy a fundovaných debát na tému 4x4 pod názvom LeCamp sa totiž konal už trinásty raz. Na rovnakom mieste. Bokom od mesta, dedín, povedal by som na lazoch. Je to letný sviatok predovšetkým pre komunitu majiteľov quadov, či sideby- side štvorkoliek značky Polaris. Ale pozor, neznamená to, že ostatní sú tam persona non grata. Máte kamaráta, ktorý jazdí na Yamahe, či inej štvorkolke konkurenčnej značky? Nech sa zaregistruje v systéme medzi členov Polaris klubu a môže prísť užívať si úžasnú atmosféru LeCamp-u na svojej mašine aj s celou partiou. Za tie roky sa z podujatia stala prestížna akcia so širokým záberom. V kempe sa prezentujú dodávatelia príslušenstva k štvorkolkovým pomocníkom, radlice, pluhy atď. Po prvých dvoch-troch ročníkoch pochopili aj okolití poľnohospodári o čo ide. Tisíc ľudí pohromade na tri dni (mnohí dovolenkujú celý týždeň) to je predsa priestor na prezentáciu a predaj domácich produktov. A tak v okolí veľkého ohniska s horiacim ohňom, každý poriadny kemp má mať v centre oheň, pribudli stánky s mäsovými produktmi, s vínom, či inými regionálnymi špecialitami.

polariscamp2018ema093.jpg
201834.jpg
2018media1.jpg
polariscamp2018ema052.jpg
polariscamp2018ema271.jpg
polariscamp2018ema272.jpg
polariscamp2018ema131.jpg
polariscamp2018ema196.jpg

A kde je adrenalín?

Atmosféra toho štvorkolkového cirkusu vtiahne každého. Spomínaných tisíc ľudí je v LeCamp-e bežným štandardom, tento rok ich bolo „len" okolo 800 a z toho 600 si priviezlo aj mašiny, aby sa vybláznili. Francúzski organizátori mali doslova s nemeckou precíznosťou pekne vyhradené depo pre štvorkolky, parkoviská pre účastníkov i„tankodrómy" na predvádzacie jazdy. Tam jazdili profíci na Polaris side-by-side strojoch s odvážlivcami z publika. Myslel som, že na „Official start at 13.00 h" dajú novinárom stroje a pošlú ich na polhodinu na vyhradený okruh. Nič také. Stroje nám dali... a vypravili nás spolu s tými stovkami nedočkavých, vydráždených štvorkolkárov do neznáma. Nijaká promo trať, aby sa nepovedalo, ale vážne úseky so strmými výjazdmi, kamenistými pasážami, otočkami natesno medzi stromami a podobnými lahôdkami. Po polhodine jazdenia nás na asfaltovom úseku spomaľujú traťoví maršáli a navigujú novým smerom. Bolo to ťažké, ale pekné a myslel som, že to ideme zrýchleným presunom do kempu. Chyba, opäť do lesov a úseky ešte ťažšie ako doposiaľ. Čas som prestal sledovať, ale keď sa mi zdalo, že toho mám už dosť bolo počuť ľudí. A prekvapenie, dlhý hlboký rigol plný blata a na konci fotograf, ktorý „lovil" akčné zábery. Išiel som do toho. Dopadlo to dobre, môj Ranger 1000 prešiel blatom s radosťou a ja som efektne zablatený skončil na pamäťovej karte striehnuceho fotografa. Odmenou bola pauza, občerstvenie, miestne špeciality. Placka neznámeho zloženia, farby sivo čiernej, no napokon chutila veľmi dobre.

polariscamp2018ema199.jpg
polariscamp2018ema287.jpg
polariscamp2018ema207.jpg
polariscamp2018ema300.jpg
polariscamp2018ema215.jpg
polariscamp2018ema367.jpg
polariscamp2018ema410.jpg
polariscamp2018ema319.jpg

Koniec v nedohľadne

Po tomto občerstvení som opäť čakal presun do kempu. Sily ešte boli, ale aj zážitkov z jazdenia som mal dosť. Ale bolo to len zbožné želanie. Nasledovala skoro hodina v ťažkých terénoch a potom konečne na vrchu akejsi lúky ďalšia občerstvovacia zastávka. Džúsy, minerálky, dokonca jahody a potom zjazdík z kopca. Opäť raz moja naivná nádej, že do kempu. No nebudem to naťahovať, zďaleka sa jazdenie po krkahájoch nekončilo. Únava pribúdala a náročnosť terénov sa zvyšovala. Konca sme sa dočkali, napokon z toho bolo 55 km ťažkého, ale krásneho jazdenia, takmer až do súmraku. Úplný záver trasy na okraji kempu bol viac než štýlový – vodná priekopa a po nej kamenné schody so záverečnou 160-stupňovou zákrutou. No bomba. Výdatná večera, debaty o zážitkoch pri ohni, stolný futbal a napokon rockový koncert, ktorému predchádzala strip-show tanečníc okolo tyče, už len dokonali úžasný deň pod hviezdou Polaris.

Únava pribúdala a náročnosť terénov sa zvyšovala. Konca sme sa dočkali, napokon z toho bolo 55 km ťažkého, ale krásneho jazdenia, takmer až do súmraku. Úplný záver trasy na okraji kempu bol viac než štýlový – vodná priekopa a po nej kamenné schody so záverečnou 160-stupňovou zákrutou. No bomba.


13. ROČNÍK POLARIS LeCAMP 2018 V ČÍSLACH

- 800 účastníkov

- 600 majiteľov ATV (60% a SSV (40%)

- 100 ľudí v organizačnom tíme (45 maršálov, 2 lekári + 12 zdravotníkov...)

- 55 km trasa ťažkým a stredne ťažkým terénom

- 3 demo okruhy pre nové modely ročníka 2018/2019

- 900 jedál vydaných na večeru

polariscamp2018ema471.jpg
polariscamp2018ema434.jpg
polariscamp2018ema431.jpg
polariscamp2018ema321.jpg

HISTÓRIA A SÚČASNOSŤ POLARIS-U

V roku 1954 firmu založili Alan a Edgar Hetteenovci a David Johnson v Roseau v Minnesote, USA. Dnes má celosvetovo vyše 15 000 zamestnancov, 19 výrobných závodov a 5 výskumno-vývojových centier. Polaris má zhruba 1800 dílerov v severnej Amerike a 1700 v ostatných krajinách sveta. Produkty predáva vo vyše 100 krajinách sveta a za minulý rok dosiahol celkový obrat cez 6 miliárd dolárov (cca 5,1 mld. euro). V Európe je 45 národných distribútorov, 7 dcérskych spoločností, 3 výrobné podniky, asi 1000 zamestnancov a v roku 2017 predal Polaris viac ako 30 000 štvorkoliek.

Text: F. Bizoň, foto Polaris

Komplatnú ponuku modelov Polaris hľadajte na www.polarissk.sk



Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre