TEST: KTM 790 DUKE

Písal sa rok 1994, keď na svet prišiel prvý vojvoda. Odvtedy sa modelový rad Duke poriadne rozrástol. Dnes je v ponuke šesť objemových verzií počnúc jednovalcovou 125-kou až po V-Twin s úctyhodným objemom 1301 ccm. Najnovší prírastok rozvetvenej rodiny ide svojou vlastnou cestou. Športový naháč strednej triedy KTM 790 Duke je prvý motocykel rakúskeho výrobcu, ktorému v oceľovej hrudi bije radový dvojvalec.

TEST: KTM 790 DUKE

Pre výrobcu z Mattighofenu znamená príchod nového modelu KTM 790 Duke malú revolúciu. Skôr ako sa rakúski inžinieri vydali novým smerom, zvážili všetky argumenty. Pri rozhodovaní, čo budú vyrábať zohrali úlohu hlavne dva. Tým prvým bola štatistika predaja na európskom trhu, kde majú 70-percentný podiel motocykle s motormi zdvihového objemu od 500 do 999 ccm. Druhým argumentom bola veľká medzera medzi modelmi Duke 690 a Super Duke 1290. Pre vývojárov to bol jasný impulz vyplniť voľný priestor novinkou, ktorá dostala prívlastok Scalpel.

022mm.jpg

Dva valce v rade
Športový naháč 790 Duke je prvý motocykel z produkcie KTM poháňaný radovým dvojvalcom. Nejaké obavy z nového agregátu však nie sú na mieste, lebo najskôr ho podrobili dlhodobým testom. Okrem toho, na čo doteraz vývojári siahli, to dotiahli do úspešného konca. Nový motor LC8c má síce valce umiestnené vedľa seba, ale vďaka presadeniu ojničných čapov na kľukovom hriadeli o 75° si zachováva charakter aj zvuk V-Twinu. Hlavnou výhodou takéhoto riešenia sú veľmi kompaktné rozmery. Podľa výrobcu je to najľahší motor vo svojej triede. Ako poznamenal produktový manažér: „Snažíme sa dosiahnuť maximálnu funkčnosť jednotlivých dielov, v ideálnom prípade, aby mali funkcií viac. Čím menej komponentov je na motorke, tým lepšie bude jazdiť". Na prvý pohľad sa niekomu môže zdať, že je to jednovalec a dostať z niečoho tak malého 105 koní je veľmi slušný výsledok. Spomeňme aspoň, že rozvod DOHC má na starosti hydraulicky napínaná reťaz a mazanie je riešené polosuchou skriňou. Motor plní aj funkciu nosného prvku. Aj keď 790-ka dostala úplne nový rám, koncepcia priehradovej konštrukcie zvarenej z chróm-molybdénových rúrok zostala zachovaná. Podsedadlovú časť tvorí hliníkový odliatok bez zbytočných plastových krytov, do ktorého je všetko pekne zabudované, vrátane airboxu. Vďaka množstvu originálnych technických riešení sa podarilo dosiahnuť veľmi dobrý pomer výkonu a hmotnosti (bez náplní má 169 kg), čo sa musí prejaviť na výbornej dynamike a ľahkej ovládateľnosti motocykla. Navyše pre držiteľov vodičských oprávnení skupiny A2 má KTM v ponuke verziu so zníženým výkonom.

detailsengine.jpg
detailsframe.jpg

Ostrá ako skalpel
Prívlastok Scalpel naznačuje, čo môžeme od novinky KTM očakávať. Sparťansky jednoduché tvary plné ostrých hrán sú dielom dizajnérov štúdia Kiska. Z jej agresívneho výrazu je zrejmé, že prichádza motorka, ktorej vývojári vštepili kus športového talentu. Nová 790-ka má už v sérii výbavu, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani oveľa drahšie modely. Za cenu 9.499 eur dostanete všetko, na čo si len spomeniete. Rýchloradenie smerom hore i dole, 9-stupňovú kontrolu trakcie, Launch control, štyri jazdné režimy vrátane módu Track, ale aj náklonové ABS s módom Supermoto. Za príplatok je iba Bluetooth pripojenie s KTM MY Ride. Možnosť prijímať hovory tlačidlami na riadidlách, či prepínať pesničky za jazdy je podľa mňa u tak zábavnej motorky zbytočná. Oveľa viac ma bavil zvuk, ktorý sa šíril z vysoko vyvedenej koncovky výfuku. Prvýkrát sa mi stalo, že mi viac ulahodil originál, ako Akrapovič z ponuky príslušenstva Power Parts.

026mm.jpg

Vyrážame do ulíc
Prvé rande s novinkami KTM sme mali v nočných uliciach Bratislavy. Pred hotelom West na Kamzíčom vrchu nás čakalo dvanásť nablýskaných strojov. Už pohľad zhora na štíhlu stavbu 790-ky naznačuje, že to bude veľmi obratná motorka. Sedadlo je štandardne vo výške 825 mm a tak aj nižší jazdci bezpečne došliapnu na zem. Otáčam kľúčom, na čo sa rozsvieti štýlový TFT displej. Dobre vyzerajú aj podsvietené prepínače na širokých riadidlách. Po naštartovaní beží motor kultivovane bez rušivých vibrácií. Hlavnú zásluhu na tom majú dva vyvažovacie hriadele, z ktorých jeden je umiestnený v spodnej časti motora a druhý v hlave valcov medzi vačkovými hriadeľmi. V najostrejšom režime Sport motor reaguje na pridanie plynu dosť divoko, preto na spoločnú jazdu ulicami Bratislavy volím príjemnejší mód Street. Chvíľu trvá, než sa človek zorientuje v trocha komplikovanom ovládaní asistenčných systémov. Oveľa rýchlejšie si zvyknete na výborne fungujúci quick-shifter a tak po rozjazde môžete na spojku úplne zabudnúť. Po krátkej zastávke na fotenie pri brehu Dunaja nasledovala poriadne svižná jazda späť do hotela, ktorá bola perfektnou pozvánkou na druhý deň testovania.

017mm.jpg

Vyčarí vám úsmev na tvári
Ráno sa už nemôžem dočkať kedy znova vyrazíme. Čaká nás viac ako 260 kilometrov po kľukatých cestičkách v okolí Malých Karpát a k tomu ako bonus test agility na dráhe nového motoristického areálu pri obci Dlhá. V meste ešte dodržujeme rýchlostný limit, ale za tabuľou už vedúci našej skupiny nasadil vražedné tempo. Nový Duke je vo svojom živle a ja sa neprestávam škeriť do prilby. Aj keď má motorka perfektne vyladený motor, jej hlavnou prednosťou je hravá ovládateľnosť. Obrátená teleskopická vidlica WP s oddelenými funkciami sa síce nedá nastaviť a zadná centrálna jednotka ponúka len možnosť úpravy predpätia, vývojárom sa však podarilo nájsť vhodný kompromis medzi športovým a cestovným nastavením. Progresívne pružiny slušne absorbujú nerovnosti vozovky, ale ešte im zostáva dosť zdvihu na to, aby pri svižnej jazde sprostredkovali dobrú odozvu od predného kolesa. Pochvalu si zaslúžia aj kotúčové brzdy s dvojicou radiálnych štvorpiestikových strmeňov z produkcie španielskej značky J. Juan. Ich účinok sa dá precízne dávkovať pomocou radiálnej brzdovej pumpy. Navyše, Duke má už v základe jeden z najvyspelejších systémov ABS. Výborne funguje i režim Supermoto, ktorý kontroluje iba predné koleso, pričom zadné necháva v kompetencii vodiča. Po náročnom dni, keď sme motorky vôbec nešetrili, sa spotreba paliva ustálila na slušnej hodnote 5,6 litrov na 100 kilometrov. Verím, že pri turistickom štýle jazdy by to mohlo byť aj o liter menej. Jednoducho nové modely KTM 790 Duke radím medzi výnimočné motorky, ktoré sa oplatí vyskúšať. Už teraz sa teším, ako ich prevetráme s vybranými účastníkmi čitateľského testu.

mm3146hires.jpg
mm94i3149hires.jpg
mm94i3162hires.jpg

MOTOR
Typ motora: kvapalinou chladený štvortaktný radový dvojvalec, rozvod DOHC, 4 ventily na valec,
Zdvihový objem: 799 ccm,
Vŕtanie x zdvih: 88 x 65,7 mm,
Kompresný pomer: 10,8:1,
Maximálny výkon: 77 kW (105 k) pri 9.000 ot/min,
Najvyšší krútiaci moment: 87 Nm pri 8.000 ot/min,
Príprava zmesi: vstrekovanie paliva priemer 46 mm,
Štartér: elektrický,
Zapaľovanie: elektronické,
Prevodovka: šesťstupňová,
Spojka: viaclamelová v olejovej náplni,
Sekundárny prevod: reťaz

PODVOZOK
Rám: priehradový z chróm-molybdénovej ocele,
Odpruženie vpredu: teleskopická vidlica WP typu upside-down, priemer nosníkov 43 mm, zdvih 140 mm,
vzadu: kyvná vidlica z hliníkovej zliatiny, pružiaca jednotka WP s nastaviteľným predpätím, zdvih 150 mm,
Brzdy vpredu: dvojitá kotúčová s priemerom 300 mm, štvorpiestikové strmene, ABS,
vzadu: kotúčová s priemerom 240 mm, dvojpiestikový strmeň, ABS,
Disky kolies: zliatinové, dvadsaťlúčové,
Pneumatiky vpredu: 120/70-17, vzadu: 180/55-17

ROZMERY
Rázvor: 1475 mm,
Výška sedadla: 825 mm,
Objem palivovej nádrže: 14 l,
Suchá hmotnosť: 169 kg,
Maximálna rýchlosť: viac ako 230 km/h,
Cena: od 9.499,- Eur,
Motocykel na test zapožičal: KTM Central East Europe, Bratislava

ŠTANDARDNÁ VÝBAVA KTM 790 DUKE ZAHŔŇA
Štyri jazdné módy vrátane nastaviteľného režimu Track.
Náklonové ABS s režimom Supermoto.
Trakčnú kontrolu MTC fungujúcu aj v náklone.
Preklzovú spojku s asistenčným systémom
Quick-shifter fungujúci smerom hore aj dole.
Launch control Farebný TFT displej
Tlmič riadenia WP

mm0491hires.jpg
mm94i3165hires.jpg
mm0479hires.jpg
mmn4a0330hires.jpg

Text: M. Masničák, Foto: M. Matula

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre