ROADSTER MENOM RYKER (+VIDEO)

Koncern BRP na nás doslova chŕli vozidlá najrôznejších kategórií pre prácu, ale predovšetkým pre zábavu. Popri štvorkolkách a side by side „autíčkach", popri vodných, či snežných skútroch sú to aj špecialitky s trojicou kolies. Roadstery Can-Am Spyder, ale aj novinka v tomto segmente – model Can-Am Ryker.

ROADSTER MENOM RYKER (+VIDEO)
Malý brat

Ryker je najnovším prírastkom do roadsterovskej „trojkolkovej" rodiny značky Can-Am. Starší Spyder už oslávil desaťročie svojho pôsobenia na trhu, Ryker je tu len pár mesiacov. Na prvý pohľad sa súrodenci na seba dosť podobajú. Aspoň teda pokiaľ nestoja vedľa seba. Priama konfrontácia odhalí značné rozdiely. Ryker je predovšetkým menší. Je jednoduchšej stavby a ladený oveľa viac športovo. A v neposlednom rade bolo filozofiou výrobcu priniesť niečo cenovo dostupnejšie. Pozor, v tomto smere sú rozdiely doslova závratné. Zatiaľ čo modely Spyder s cenou začínajú okolo 20 tisíc eur, Ryker môžete mať zhruba za polovicu.

Úžasná individualita

Trojkolka sama o sebe je na cestách netradičným zjavom, takže v premávke doslova zažiarite. Ryker zachádza ešte o niečo ďalej a snaží sa osloviť jednoduchým, dá sa povedať „otrhaným" vzhľadom, pôsobí dojmom drsného rebela s poriadne dravou náturou. V základe je to len trojica kolies, motor a zamračený pohľad svetlometov. Žiadne zbytočnosti. Ak by vám však niečo k tomu chýbalo, predajca na vás doslova vychrlí záplavu doplnkov a najrôznejších komponentov. To už sa dostávame k ďalšej forme individuality. Jednoducho si svoj Ryker môžete prispôsobiť podľa svojho vkusu, či potrieb. Na výber máte vecičky čisto dizajnové – rôzne krytky, farebné plasty a podobne, ale aj diely veľmi praktické – plexištíty, či kufre na batožinu. K dispozícii máte dokonca aplikáciu AR (augmentovanej reality), kde si môžete virtuálne poskladať svoj vlastný Ryker so všetkými požadovanými doplnkami a tuningovými dielmi, „zaparkovať" ho do svojej virtuálnej garáže a dôkladne poobzerať akoby stál pred vami naživo. Aplikácia sa volá Can-Am Ryker Ride Builder a je dostupna ako v App Store pre iOS, tak v Google Play Store pre Android. Individuálne prispôsobenie stroja poskytuje aj systém UFIT a nemusíte pritom nič dokupovať. Dokonca ani len žiadne náradie k tomu nepotrebujete. Pomocou rýchlouzáverov môžete v priebehu sekúnd zmeniť polohu riadidiel, či stupačiek. Radikálne sa tým mení poloha jazdca. A pre nenapraviteľných individualistov je tu ďalší dôležitý fakt. Ryker je v základe jednomiestny. Takže pokiaľ by frajerka chcela všade jazdiť s vami, jednoducho sa môžete vyhovoriť - „sorry bejby, nedá sa...". Ak by ste si to však rozmysleli, v spomínanej záplave doplnkov nechýba ani dodatočná konzola za sedadlo, ktorá poslúži nielen ako nosič batožiny, ale môžete na ňu pripevniť aj sedadlo spolujazdca.

K dispozícii máte dokonca aplikáciu AR (augmentovanej reality), kde si môžete virtuálne poskladať svoj vlastný Ryker so všetkými požadovanými doplnkami a tuningovými dielmi, „zaparkovať" ho do svojej virtuálnej garáže a dôkladne poobzerať akoby stál pred vami naživo. Aplikácia sa volá Can-Am Ryker Ride Builder a je dostupna ako v App Store pre iOS, tak v Google Play Store pre Android.
Dvojica motorov

Čo sa týka pohonnej jednotky, pri modeli Ryker máte na výber z dvojice agregátov Rotax. Menšia šesťstovka má dvojicu valcov, produkuje 47 koní a krútiak 47 Nm. Ryker 600 je aj najdostupnejší, cena začína pri 9.950 eur. Deväťstovka je trojvalec s výkonom 77 koní a krútiacim momentom 76 Nm. Za vyšší výkon si priplatíte dve tisícky, cena Ryker 900 štartuje na hodnote 11.950 eur. Oba agregáty spolupracujú s automatickou prevodovkou – variátorom s plynulou zmenou prevodu. O bezpečnosť sa v oboch prípadoch stará elektronika, okrem dnes už neodmysliteľného ABS nechýba ani trakčná kontrola TCS a dokonca systém starajúci sa o priečnu stabilitu vozidla – SCS.

Dvojicu základných modelov – Ryker 600 a Ryker 900 sme si vyskúšali už dávnejšie, všetko dôležité sa dozviete v tomto videu.

Dravec s prívlastkom Rally

Nedávno sa nám do rúk dostala aj top verzia v modelovom rade Ryker – deväťstovka s prívlastkom Rally. V porovnaní so „základnou" deväťstovkou je Rally o tisícku drahšia s cenovkou od 12.950 eur. Čo za to dostanete? K jazdným módom ECO a Sport pribudol režim Rally, ktorý je ladený ešte športovejšie a umožňuje jazdiť driftom. Veľa zábavy si užijete nielen na cestách, ale aj na nespevnenom povrchu. Za týmto účelom sú obuté aj „drsnejšie" pneumatiky a vozidlo dostalo ochranný panel na spodnej časti. Oceníte aj kvalitnejšie komponenty pruženia KYB, ktoré sú nastaviteľné.

dsc0478.JPG
dsc0485.JPG
dsc0473.JPG

Verzia Rally dostala aj ďalšie drobné vylepšenia čo sa týka konštrukcie, ich zámerom bolo urobiť vozidlo odolnejšie a spoľahlivejšie. Podobne ako v prípade dvojice základných modelov, aj Rally poskytuje jazdcovi obrovské možnosti individualizácie polohy jazdca. Stupačky sa dajú posunúť bezmála o pol metra, takže je na vás, či chcete jazdiť s nohami natiahnutými pohodlne dopredu, alebo pokrčeným takmer pod sebou. Takisto rozsah nastavenia riadidiel je značný, môžete teda sedieť úplne vzpriamene, prípadne sa „k veci" posadiť športovo a za riadidlami sa predkloniť viac dopredu.

dsc0533.JPG
dsc0519.JPG

V základe ponúkajú všetky verzie Ryker len minimálny úložný priestor pod prednou kapotážou. V tejto schránke nechýba dvojica USB konektorov, takže si môžete nabíjať mobil, či napojiť navigáciu. Testovaný Ryker 900 Rally mal aj malý „tankvak" z ponuky originálneho príslušenstva, ktorý má v hornej časti priehľadné okienko, takže doň môžete viditeľne umiestniť spomínaný mobil a mať tak jeho displej „na očiach". Ak by ste zatúžili po ďalšej batožine, samozrejmosťou v katalógu príslušenstva sú aj kufre – bočné, či horné.

dsc0474.JPG
dsc0486.JPG
dsc0553.JPG

Štartovacia „procedúra" má niekoľko krokov. V prvom rade musíte mať pod ľavým kolenom zacvaknutú trhačku, malý plastový „kľúčik". Následne spínač na riadidlách, tlačidlo štartéra pre „aktiváciu" celého systému, potom ešte „potvrdenie" pootočením plynovej rukoväte smerom dopredu a následne opäť tlačidlo štartéra. A ozaj, ešte nezabudnúť stlačiť pri tom pedál brzdy, až potom sa trojvalček ozve tichým pradením. K rozbehu potom stačí málo – povoliť ručnú brzdu pri ľavom kolene. Pákou pri ľavom chodidle zasa zvolíte, či chcete vyraziť dopredu, alebo potrebujete odniekiaľ vycúvať. Ovládanie pri jazde je potom doslova hračkárske, používate len plynovú rukoväť a pedál brzdy pri pravom chodidle. Ryker mení smer spontánne, stačí jemný podnet do riadidiel a trojkolka ochotne zatáča. Ak chcete jazdiť v zákrutách agrestívnejšie, vyžaduje si to aktívnejšiu prácu tela – prenášanie váhy. Nie je to však nič, z čoho by ste mali mať svalovicu. Elektronika stráži stabilitu vozidla a verte, že dá to zabrať, aby sa jedno z predných kolies ocitlo na malý moment vo vzduchu. Prevrátenia sa rozhodne báť nemusíte. V režime Rally si však môžete užívať pekné drifty...

dsc0490.JPG

Aktuálnu ponuku produktov a zoznam predajcov nájdete na stránke www.brp-world.com


Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre