Richard Šikyňa v TOP10 na MXGP v Imole

Posledné body 20 dielneho seriálu majstrovstiev sveta v motokrose FIM Motocross World Championship 2018 (MXGP) sa tento víkend rozdeľovali v talianskej Imole. Trať bola vybudovaná len pre tento účel na slávnom automobilovom okruhu „Autodromo Enzo e Dino Ferrari", kde sa v minulosti pravidelne konali aj preteky monopostov F1. Záverečného podujatia sa zúčastnil aj jediný Slovák zaradený do kolotoča majstrovstiev sveta Richard Šikyňa (MX Slovakia), jazdiaci v drese partnerského tímu JD GUNEX KTM Racing Team.

Richard Šikyňa v TOP10 na MXGP v Imole

Na svojej KTM 250 SXF v triede MX2 postúpil do nedeľných pretekov zo 17. miesta v kvalifikácii. V prvej jazde prešiel cieľom 18. a po fantastickej druhej jazde po prvýkrát v histórii dosiahol na „TOP 10". Za 18. a 10. miesto si pripísal 14 bodov, čo mu celkovo stačilo na vynikajúce 13. miesto. V hodnotení majstrovstiev sveta tak aj napriek neúčasti na piatich podujatiach dosiahol až na 26. priečku, čím si opäť pripisuje na svoje konto ďalšie historické maximum Slováka v tejto najvyššej motokrosovej súťaži na svete.

startmxrace2-2.jpg

Richard Šikyňa (#102)

„Na tento víkend som sa veľmi tešil. Trať mi vyhovovala, cítil som sa na nej dobre hneď od prvých tréningov. V kvalifikačných pretekoch po nie úplne vydarenom štarte a ešte aj výpadku mimo trať hneď v prvom kole sa mi podarilo dostať do cieľa na 17. miesto. V prvej jazde mi opäť úplne nevyšiel štart, bojoval som so skupinkou jazdcov celú jazdu, ale pár malých chýb ma stáli lepšie umiestnenie. Aj tak z toho bolo v cieli 18. miesto a ďalšie svetové body. V druhej jazde som mal štart na výbornú a jazdil som niekoľko kôl tretí. Potom som sa síce postupne prepadával, ale v cieli z toho bolo moje prvé umiestnenie v desiatke najlepších jazdcov sveta. Bol to neskutočný víkend a lepšie zakončenie sezóny na majstrovstvách sveta som si ani nemohol priať. Celkovo za víkend 13. miesto. Chcem poďakovať všetkým ľuďom, ktorí mi pomáhajú už niekoľko rokov, vďaka ktorým som sa dopracoval až k takémuto výsledku. Taktiež chcem poďakovať svojmu tímu za ich tvrdú prácu počas celej dlhej sezóny a svojmu mechanikovi Michalovi za perfektne odvedenú prácu počas celého víkendu. Ďakujem!"

sikynaimola-3.jpg

Peter Kolek, manažér MX Slovakia

„Čo dodať? Ďalších 14 bodov zo sveta a umiestnenie TOP 10 v druhej jazde asi nepotrebuje veľký komentár. Rišo prešiel dlhú cestu a dokazuje všetkým, že to obrovské úsilie a drina, more času zo strany všetkých zúčastnených a aj nemalé finančné prostriedky jednoducho prinášajú ovocie. Rišo je dnes len krôčik od toho, aby jeho meno zostalo navždy zapísané veľkými písmenami nie len do slovenských, či Európskych, ale aj svetových motokrosových análov. Rišo si musel všetko vydrieť a som naozaj vďačný za to, že sme posledných 7 rokov kráčali spolu. Má moje obrovské uznanie. Ešte Riša čaká veľa, veľa driny a odriekania, ale už dnes je bezpochyby jedným so vzorov pre mnohých mladých jazdcov nie len v regióne východnej Európy a vôbec nepochybujem, že bude ešte stále rásť. Všetkých, ktorí by chceli jeho snahe a jeho doterajším úspechom zatlieskať srdečne pozývam 7. októbra na posledné tohtoročné preteky MX OPEN do Šenkvíc. Rišo sa ich zúčastní nad rámec tohtoročného programu, aby sa mohol aj týmto spôsobom poďakovať všetkým jeho priaznivcom a fanúšikom."

sikynaimola-1.jpg

Zdroj: TS MX Slovakia (P. Kolek)

Buďte s nami v kontakte

Komentáre