Prvý „kántrač“ sezóny 2018 – Borský Mikuláš

Piesok, piesok a piesok, kde sa to vôbec na Slovensku berie? Už od piatkového preberania a šliapania trate je v topánkach, potom sa sním pretekári celý víkend kŕmia a minimálne tak ešte mesiac ho budeme vtriasať z oblečenia a celej výstroje... :D

Prvý „kántrač“ sezóny 2018 – Borský Mikuláš

Aj tento rok sú do seriálu EaR zahrnuté podujatia Countrycross a Enduro, v kalendári môžeme vidieť pomer 5:4 v prospech kantráčov. Zaujímavé je posledné podujatie v Morovne, kedy sa v sobotu odjazdí klasický countrycross, zapíšu sa body do celkovej klasifikácie, urobí sa súčet a vyhodnotenie sezóny. V nedeľu potom príde na rad countrcross dvojíc v podobe troch rozjázd. Hodinu jeden z dvojice, hodinu druhý a potom posledný štart dve hodiny na striedačku.

Poďme už ale na prvé podujatie, kde sa nadšenci countrycrossu po roku opäť stretli na „pieskovisku" v Borskom a tak odpálili MOTOcyklovú sezónu 2018. Do preteku sa prihlásilo 275 pretekárov, z čoho bolo 5 žien. Novinkou boli štvorkolky, ktoré štartovali síce len v nedeľu, ale aj tak to bolo príjemné spestrenie pre fanúšikov motorizmu. Rachot motorov, ktorý sprevádzal tento hodinový závod bol perfektný.

dsc0306.jpg


MOTOcyklové preteky boli rozdelené klasicky na dva štarty, ráno triedy Hobby, Veterán, Superveterán. Dorast a Regionál. Tu sme mali na lajne až niečo okolo 190 pretekárov a zvyšok štartoval v tom druhom po-obednom štarte. Raritou prvého štartu je nestarnúci Emil Čunderlík, ktorý na svojej renovovanej oldschool KTM-ke ukazuje parádne dovednosti a na trati vycvičí nejedného mladíka.

dsc0333.jpg


Viacerých tiež zaujal blesk na Husqvarne, ktorý má neskutočnú rýchlosť, nádherný štýl a na motorke pôsobí ako mladík. Avšak jeho číslo je na modrom podklade z čoho vyplýva trieda Veterán?!!! Hovorím o Martinovi Gottvaldovi, ktorý berie motocyklový šport vážne aj vo svojom pokročilom veku a môže byť (mal by byť) vzorom pre všetkých mladých... Martin je legenda, neskutočne pokorný a jeho jazda je profesorská. Kto ste si nevšimli odporúčam na najbližších pretekoch sledovať číslo #931.

dsc0428.jpg


Medzi Dorastencami príjemne prekvapil Miroslav Madigár, ktorý na svojej 85ke ukázal, že je pripravený na sezónu a konkurencií počas oboch dní ušiel o niekoľko minút. Miro sa už minulý rok presadzoval a jeho výkony mali stúpajúcu tendenciu, čo mu v Borskom prinieslo ovocie.

dsc0130.jpg


Vo všetkých triedach Hobby víťazi zo soboty potvrdili úlohu favoritov a rovnako zvíťazili aj v nedeľu. Zaujímavá je samozrejme aj trieda Regionál, v Borskom štartovalo v tejto triede až neuveriteľných 66 pretekárov a na štarte ich boli plné dve lajny.

dsc0179.jpg


Poobede sa na štart postavili triedy MMSR, Kadet, Ženy a Slovenský pohár. V majstráku sa do pravidiel vrátila trieda MMSR E3 a tak bolo aj viacej pretekárov, ktorí sa zapísali do jednotkárov. Všetci diváci sa samozrejme tešili na Štefana Svitka, ktorý už pred pretekom spomínal, že nie je dostatočne pripravený tak, ako by si želal kvôli zraneniam z Rally Dakar 2018. Jeho obavy sa ale nepotvrdili a „Stifler" ukázal, že na piesku je ako doma. Počas oboch dní zvíťazil s pohodlným náskokom v absolútnom hodnotení a samozrejme aj v triede MMSR E2.

dsc0139.jpg


Tomáš Zboran hlavne vďaka perfektnej stíhacej jazde v sobotu, kedy išiel z posledného miesta po štarte a cieľom prešiel ako štvrtý v celkovom hodnotení, zvíťazil vo svojej triede MMSR E1.

dsc0154.jpg


Miro Ševela, si vypočul od fanúšikov samú chválu vďaka tomu, že sa po dvoch rokoch vrátil naspäť k 2Taktu. Zmenu bolo vidieť aj počuť. Zvíťazil v triede MMSR E3 a v absolútnom hodnotení obsadil počas oboch dní 2. miesto.

dsc0591.jpg


Medzi Juniormi si úspešne obhajoval prvé miesto Patrik Halgaš, ktorý cez zimu zmenil tím a tento rok reprezentuje Motocross club Skýcov. Paťo okrem toho obsadil v celkovom hodnotení počas oboch dní perfektné 3. miesto.

dsc1011.jpg

V Jednotkároch nám chýbali v Borskom mená ako Marek Haviar, alebo Thomas Hostinský. Thomas mal preteky v Rakúsku, ktoré mimochodom vyhral. A Marek dal o sebe vedieť, že Borský síce vynechal, ale tento rok ho ešte uvidíme: "Zdravím všetkých fanúšikov a hlavne tých, ktorým som chýbal na prvom preteku v Borskom Mikuláši... Chcem Vám oznámiť, že v sezóne 2018 BUDEME jazdiť!!! Uvidíte nás vo farbách ako sú na foto. Do HAVIAR TEAMU prišli noví jazdci, ktorým prajem úspešnú sezónu bez zranení. S pozdravom MAREK HAVIAR!!!"

2957044217408887359682911442656627119171483n.jpg
2957085517408886693016311457243485870465794n.jpg


Parádnu jazdu v hlbokom piesku a na malej dvojtaktnej 150-ke predviedol Marek Vierik, zvíťazil v triede MMSR Kadet a zrejme bude aktuálnym adeptom na tohtoročný titul.

dsc0984.jpg


Medzi ženami presedlala Gabika Čipková na 250-ku štvortaktnú a zmena jej priniesla hneď prvé víťazstvo na prvých pretekoch sezóny.

dsc0568.jpg


Konkrétne v triede Slovenský pohár E1, sme mohli vidieť, že aj na 125-kách sa dajú zvádzať parádne súboje. S rovnakým počtom bodov skončil na druhom mieste Martin Smatana, ale víťazom vďaka lepšiemu druhému súťažnému dňu sa stal Tomáš Čipka. (*Tomášovi sa touto cestou ospravedlňujem v TS SMF som poradie poplietol).

dsc0925.jpg


Domáceho borca sme mohli vidieť v triede SP E2, ktorú bez problémov vyhral a tiež by sa nestratil ani v celkovom poradí medzi jednotkármi. Ladislav Bolebruch to na piesku perfektne vie, čo bolo vidieť a právom zvíťazil vo svojej triede. Erik Maringa podobne vyhral v triede SP E3, kde za celý víkend nazbieral plný počet bodov.

dsc0313.jpg

Enduro a Countrycross výsledky SMF


Tak to by sme mali rozobraté triedy a niektorých pretekárov a ja by som sa chcel pristaviť ešte pri jednej dôležitej veci. S novým rokom prišli aj nové nariadenia v podobe homologizácie hrudných chráničov. Hrudný chránič je povinný od roku 2018. Musí spĺňať EU predpis EN 1621-2 alebo EN 1621-3. Viacerým z nás sa to určite nepáči (áno ani mne!), ale máme tu zasa nejaké tie ale... Predpis vyšiel z nariadenia FIM-u a keďže ako SMF chceme štartovať na ISDE, alebo podujatiach MS a ME, tak musíme tieto nariadenia rešpektovať. Ďalšia nezanedbateľná súčasť je poistenie. Preteky ako také spadajú pod určitý druh poistenia a keď sa stane úraz, tak poisťovne už budú brať túto normu na vedomie a pri nedodržaní vám nemusí byť vyplatená poistka. Preto bude nutné čo najskôr si zaobstarať chránič, ktorý spadá pod toto nariadenie a vyhnúť sa tak zbytočným komplikáciám.

dsc0022.jpg
dsc0256.jpg
dsc0075.jpg
dsc0527.jpg
dsc0328.jpg
dsc0185.jpg
dsc0646.jpg
dsc0979.jpg
dsc0830.jpg


Sezóna SMF Enduro a Countrycross pokračuje podujatím Enduro 21. - 22. apríla 2018 v Lišove. Všetci ste srdečne vítaní!

Buďte s nami v kontakte

Komentáre