Poznáte ju? Montesa 4Ride

Je veľká pravdepodobnosť, že ste túto motorku ešte nevideli. Dokonca je dosť pravdepodobné, že ste ani nepočuli o značke Montesa. Chyba! Pokiaľ máte radi jazdu v teréne, mali by ste zvážiť nápravu a zoznámiť sa s týmto exotom a zároveň expertom na terén.

Poznáte ju? Montesa 4Ride

Značka Montesa nie je v našich končinách veľmi známa. A čo značka Honda? Tú pozná snáď každý. Prečo dávame tieto dve značky do súvisu? Montesa je už zopár desaťročí pod krídlami najväčšieho svetového výrobcu motocyklov a v rovnomennej španielskej fabrike sa vyrábali aj niektoré modely Honda. V posledných rokoch sa Montesa sústredila len na trialové špeciály a v tejto oblasti patrí k úplnej špičke. Trial u nás nepatrí k masovým športom a asi aj preto značku Montesa mnohí neregistrovali.

Pred niečo viac ako rokom sa však výrobca športových špeciálov pochlapil modelom 4Ride, ktorý je kombináciou trialu a endura a popri tom ponúka množstvo výhod pre „bežných" jazdcov so záľubou v terénnom jazdení.

dsc7797.JPG
Tento rok prichádza Montesa 4Ride do predajnej siete Honda aj na Slovensku a my sme si s veľkou zvedavosťou vyskúšali, čo tento exot dokáže.
dsc7706.JPG
dsc7889.JPG
O tom ako sa na 4Ride jazdí sa dočítate v júlovom vydaní časopisu Svet motocyklov. Teraz len stručne... Kompaktné rozmery naznačujú dobré jazdné vlastnosti a ľahkú manévrovateľnosť aj v náročnom teréne a zdanie neklame. Základom motorky je totiž čistokrvný trialový špeciál, no výrobca chcel očividne nakuknúť aj do sveta endura, to prezrádza hlavne vyššie položené sedadlo, ale napríklad aj bočné plastové kryty okolo nádrže.
dsc7919.JPG
Spoľahnite sa, že zvládne podstatne viac ako ktorékoľvek ostré enduro a extrémne terény a prekážky naviac za riadidlami tejto motorky zdoláte v oveľa väčšej pohode a s väčšou dávkou istoty. A takmer na voľnobežné otáčky. Agregát zaberá už od najnižších otáčok a nemá žiadny zmysel vytáčať ho.
dsc7916.JPG
dsc7917.JPG
dsc7924.JPG
Okrem najdrsnejšieho terénu však s týmto strojom môžete vyraziť aj do ulíc mesta. Trialové pneu s mäkkučkou zmesou si s asfaltom poradia rovnako dobre ako s terénom. Montesu 4Ride ponúkajú predajcovia značky Honda za 6.990 eur. Na prvý pohľad to za takýto „malý" stroj nie je málo, no treba si uvedomiť, že za túto cenu prakticky dostávate športový špeciál prispôsobený na civilné použitie, ktorého jazdné vlastnosti ocenia hobby jazdci, ale nesklame ani ambicióznych dobyvateľov náročných terénov.

Pokiaľ sa na jazdné vlastnosti tohto stroja stále pozeráte trochu nedôverčivo, pozrite si video, čo táto motorka dokáže v rukách 21-násobného majstra sveta v triale. Toni Bou na Montese, aj keď "trochu" inej, jazdí aj súťažne.

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre