Nové modely Harley-Davidson

Novinky Forty-Eight Special a Iron 1200 Sportster kombinujú retro štýl s modernými jazdnými vlastnosťami.

Nové modely Harley-Davidson

Harley-Davidson nadväzuje na slávnu históriu modelovej rady Sportster a predstavuje nové modely Iron 1200 a Forty-Eight Special. Tieto dve novinky sú najnovším príspevkom v rade 100 sľúbených nových modelov, ktoré značka H-D sľúbila uviesť na trh do roku 2027. Nové modely Sportster kombinujú retro štýl z customovej scény s klasickou konštrukciou rady Sportster a podmanivým výkonom motora V-Twin Evolution 1200.

Od svojho vzniku v roku 1957 boli motocykle Sportster neustále upravované, a to nielen továrenskými dizajnérmi Motor Company, ale aj samotnými majiteľmi týchto motocyklov: Sportster ako bobber, chopper, scrambler alebo café racer; ako ostrý závodník na ováloch flat-tracku alebo dragsterovej dráhy; ako dostupný stroj pre začínajúcich jazdcov a ako jedinečný cruiser.

highresjpgstm2201v2.jpg

„Už od svojich začiatkov Sportster ponúkal perfektnú kombináciu veľkosti, výkonu a charakteru, vďaka ktorej dokázal pritiahnuť toľko rozdielnych jazdcov," hovorí Brad Richards, Director of Styling v spoločnosti Harley-Davidson. „Sportster sa dá relatívne ľahko odstrojiť a prerobiť do vlastného štýlu. Pri návrhu nových modelov Iron 1200 a Forty-Eight Special sme urobili presne to, čo majitelia Sportstrov robili so svojimi motocyklami po celé generácie."

Oba modely Iron 1200 a Forty-Eight Special zreteľne odlišuje nová grafika na palivovej nádrži, ktorá sa pýši odvážnou kombináciou farebných pruhov so symbolmi, ktoré boli v móde v sedemdesiatych rokoch.

„Umelecké štýly na týchto dvoch nádržiach odrážajú súčasné trendy, ktoré pozorujeme pri customových motocykloch a v oblasti dizajnu všeobecne. Je tu viditeľný odklon od zložitého a tajomného umenia k čistým a jednoduchým myšlienkam," hovorí Richards. „Musím tiež zdôrazniť, že grafika rešpektuje charakteristické tvary palivových nádrží Sportster, ktorých legendárny tvar je klasický dizajnový prvok sám o sebe."

Iron 1200

Hlavnou črtou modelu Iron 1200 je poriadny výkon. Motor V-Twin Evolution®1200 so zdvihovým objemom 1202 ccm ponúka o 36 percent vyšší krútiaci moment (99Nm vs. 73 Nm) než motor 883 Evolution modelu Iron 883, čo je pôvodný mestský bojovník v rodine Sportster. Model Iron 1200 prináša viac sily do pouličných súbojov – razantnejší odpich od semaforov a silnejšie stredné pásmo otáčok pre prepletanie v premávke. Viac sily znamená viac zábavy v uliciach.

highresjpgxl1200nsiron1200locasp18.jpg

Vysoké, zamatovo čierne riadidlá Mini Ape sú kľúčovým prvkom, ktorý posilňuje štýl customovej prestavby. Majú výšku 22 cm, rozpätie 81 cm a sklon dozadu o 16 cm. Výsledkom je majestátna pozícia jazdca s rukami vysoko vo vetre. Na čiernom štítku obopínajúcom svetlomet sa podpísal štýl West Coast, ktorý ešte zdôrazňuje odvážne krivky vysokých riadidiel. Zaisťuje základnú ochranu pred vetrom vo vyšších rýchlostiach a ponúka priestor pre vlastné úpravy. Vykrojené jednomiestne sedadlo Café Solo je natiahnuté k zadnému blatníku a jeho tvar zaisťuje jazdcovi dôležitú oporu vo chvíli, keď naplno povolí opraty motora Evolution 1200.

Klasická palivová nádrž s charakteristickým tvarom Sportster s objemom 12,5 litra je ozdobená odvážnymi farebnými pruhmi. Tmavé povrchové spracovanie motora pomáha vyniknúť jasnej grafike na nádrži. Medzi farebné kombinácie palivovej nádrže patrí čierna Vivid Black, červená Twisted Cherry a biela Billiard White, ktoré skvele kontrastujú s čiernou farbou štítku Vivid Black.

highresjpg18xl1200nsangle4.jpg
highresjpg001694185mia181024.jpg

Pohonná jednotka je vyvedená v tej najobľúbenejšej farbe: čierne horné a dolné kryty vahadiel, čierny výfuk a kryty tlmičov a čierne kryty zapaľovania, spojky a prevodovky. Tvar motora V-Twin zvýrazňujú len chromované rúrky rozvodových tyčí a vačkov. Motocykel Iron 1200 dopĺňajú čierne kolesá s deviatimi lúčmi (19 palcové vpredu a 16 palcové vzadu) a čierny kryt remeňa a ozubeného kolesa.

Súčasťou štandardnej výbavy modelu Iron 1200 je bezpečnostný systém Harley-Davidson Smart Security System a brzdový systém ABS.

highresjpg003522185mia181024.jpg
highresjpgstm3490v1.jpg

Forty-Eight® Special

Robustná predná časť modelu Forty-Eight Special – predná pneumatika so šírkou 130 mm zarámovaná do 49mm vidlíc usadených v masívnych trojitých hliníkových okuliaroch – vyzerá zvlášť sebavedome po doplnení o vysoké čierne riadidlá Tallboy.

„Riadidlá Tallboy sme vybrali kvôli ich špeciálnemu tvaru," hovorí Richards. „Umožňujú menší sklon dozadu než riadidlá Mini-Ape a výsledkom je vzhľad, ktorý skvele ladí s robustným štýlom prednej časti a menšou palivovou nádržou modelu Forty-Eight Special."

Charakteristický tvar nádrže rady Sportster nazývaný „arašid" zvýrazňuje výrazné vodorovné pruhy, ktoré obopínajú jednoduché textové logo Harley-Davidson. Palivová nádrž je k dispozícii v troch farebných kombináciách: čierna Vivid Black, červená Wicked Red a biela Billiard White.

highresjpg003344185mia181024v2.jpg

Motor Evolution 1200 má čiernu hornú časť, pod ktorou nasleduje príliv lesklého chrómu vrátane chromovaných krytov prevodovky a spojky a chromovaných tlmičov a krytov výfuku. Chromované dolné kryty vahadiel, rúrky rozvodových tyčí a kryty vačkov kontrastujú s čiernymi valcami a zvýrazňujú tvary motocykla V-Twin. Čierne liate kolesá s deviatimi lúčmi sú obuté do pneumatík Michelin Scorcher 31 (16 palcové vpredu aj vzadu).

Súčasťou štandardnej výbavy modelu Forty-Eight Special je bezpečnostný systém Harley-Davidson Smart Security System a brzdový systém ABS.

highresjpg18xl1200xsangle4.jpg
highresjpg002421185mia181024retouchedv14flatrgbint.jpg
highresjpg003393185mia181024v2.jpg

Kompletnú ponuku modelov Harley Davidson nájdete TU

Zdroj: TS Harley - Davidson

Buďte s nami v kontakte

Komentáre