MXON 2018 – sviatok všetkých MOTOfanúšikov.

Sezóna sa blíži ku koncu a tak nastal čas aj pre Motocross národov, ktorý toho tentokrát sľubuje veľmi veľa...

MXON 2018 – sviatok všetkých MOTOfanúšikov.

Tohtoročný MXON bude veľmi žhavý, aj vďaka niekoľkým faktom:

*Národy sa uskutočnia v USA na trati RedBud 6. – 7. októbra.

*Bohužiaľ, pre finančnú náročnosť (USA) Slovensko na ročníku 2018 zastúpenie mať nebude.

maxresdefault.jpg

*Dobre známe je, že USA patrí k špici celosvetového motocrossu, ale za posledných 6 rokov na MXON nevyhrali a tak si tento rok na domácej trati poriadne brúsia zuby.

*Zloženie Amerického tímu vyzerá sľubne a tak som zvedavý, čo predvedú. Tomac, Barica, Plesinger. Dvaja AMA šampióni z tried 450, 250 a k ním Barcia, ktorý sa ku koncu sezóny dostal do skvelej formy. Chalan vyzeral na odpis, ale svadba mu prospela a tohtoročná sezóna stála zato aj napriek zraneniu.

1709340262mxonmx18ironmanrs009.jpg

*Do MXON sa po niekoľkých rokoch vráti aj Ken Roczen, ktorý sa určite nebude chcieť nechať zahanbiť od svojich Európskych kolegov a hrdo povedie nemecký tím dopredu. Nemci budú mať ďalej zastúpenie v Max Naglovi a Henrym Jacobi.

1709200440roczenmx18ironmanrs007.jpg

*Naopak Francúzi nepovolali dovolím si tvrdiť, že momentálne najlepšieho francúzskeho motocrossára Marvina Musquina, ktorý už niekoľko rokov žije v USA a mal to byť pre neho podstate domáci pretek. Marvin reprezentovať chcel, ale nezhody s vedení federácie ho stopli. Musquin skončil tento rok v AMA PRO motocrossovej sérií na absolútnom 2. mieste a celú sezónu sa bil o titul...

1709260223multiplemx18ironmanrs013.jpg

*Perlička celých národov bude určite vidieť štartovať LEGENDY v teame Puerto Rico. Tento tím je zložený z pretekárov: Travis Pastrana, Ryan Sipes a Kevin Windham. Pastrana už MXON vyhral v roku 2000 so zložením: Ricky Carmichael / Ryan Hughes / Travis Pastrana. Ryan Sipes je absolútny víťaz Šesťdňovej u nás v Košiciach 2015. Je to endurák, ktorý sa pravidelne zúčastňuje AMA PRO Motocross série a jazdí tam veľmi slušné výsledky. Kevin Windham pôvodne v tíme nebol a štartovať mal šialenec Ronie Mac, ktorý by však musel prezradiť svoju identitu a tak miesto v tíme prenechal Windhamovi. Ten rovnako ako Pastrana už vlastní prvenstvo z MXON z roku 2005 v zložení: Ricky Carmichael / Kevin Windham / Ivan Tedesco.

40984421101568178586047427289865063995801600n.jpg

Môj tip je, že tento tím sa určite kvalifikuje a môže veľmi zaujímavo zamiešať poradím. (Tím Puerto Rico štartuje ako charitatívne združenie. Pomoc a vyzbierané peniaze pôjdu ľuďom v oblastiach zasiahnutých hurikánom. Na internete si môžete zakúpiť nejaké to symbolické oblečenie a tak podporiť celú myšlienku, ktorej tvorcom je sám Travis Pastrana.) Pastrana a Sipes budú dokonca štartovať na 2taktných mašinách.

171052170595robertsjb6y0457.jpg

*Mojím sklamaním a myslím aj mnohých iných fanúšikov je neúčasť veterána Chada Reeda, ktorý chcel štartovať na MXON v USA a tak dať peknú bodku za reprezentačnou kariérou, ale rovnako ako v prípade Musquina, mu to domáca Austrálska federácia neumožnila. Reed všetkým ukázal, že nato má, keď štartoval na poslednom preteku AMA PRO Motocross Ironman, kde v krutých blatistých podmienkach vyjazdil 5. a 8. miesto.

171062reedmx18jkironman1326.jpg

*Poďme do Európy. Tento rok to bola a stále je sezóna Jeffrey Herlingsa, ktorý je bezkonkurenčný... Súťažil aj so zranením, no to ho vôbec nezabrzdilo a tak kraľuje na čele bodového hodnotenia v triede MXGP. Herlings tím Holandska podrží a tímoví kolegovia Glenn Coldenhoff a Calvin Vlaanderen niesu hocijakí amatéri. Určite bude zaujímavé, ako sa porovná Európa s USA a mnohí sa nato tešíme. (Malá poznámočka, Herlings minulý rok štartoval v USA na preteku Ironman, kde dokázal obe jazdy vyhrať.)

herlingsmxgp2018r13ra0703lo11040x692.jpg

*Nesmieme zabudnúť ani na Antonia Cairoliho, ktorý môže svoje skúsenosti pretaviť v cenné výsledky pre celý tím Talianska. Jeho kolegovia z MXGP Alessandro Lupino a Michele Cervellin určite nesmú byť vôbec podceňovaní.

171092246566mxgpofbulgariasevlievoround17.jpg

Toľkoto zaujímavostí nám prináša tohtoročný MXON a po tom, čo si pozriete zloženia ostatných tímov, môžeme len veľmi ťažko tipovať víťazov ročníka 2018. (Aj keď najväčšími favoritmi sú určite domáci Američania)...

FRANCÚZSKO
Gautier Paulin
Romain Febvre
Dylan Ferrandis

USA
Eli Tomac
Aaron Plessinger
Justin Barcia

HOLANDSKO
Jeffrey Herlings
Glenn Coldenhoff
Calvin Vlaanderen

NEMECKO
Ken Roczen
Max Nagl
Henry Jacobi

BELGICKO
Clement Desalle
Jeremy van Horebeek
Jago Geerts

VEĽKÁ BRITÁNIA
Max Anstie
Tommy Searle
Ben Watson

JIŽNÁ AFRIKA
Michael Docherty
Bradley Lionett
Caleb Tennant

ŠVAJČIARSKO
Killian Auberson
Jeremy Seewer
Valentin Guillod

AUSTRÁLIA
Hunter Lawrence
Kirk Gibbs
Mitch Evans

RUSKO
Evgeny Bobryshev
Vsevolod Brylyakov
Evgeny Mikhalov

TALIANSKO
Antonio Cairoli
Alessandro Lupino
Michele Cervellin

NOVÝ ZÉLAND
Cody Cooper
Rhys Carter
Dylan Walsh

ŠPANIELSKO
Jorge Prado
Jose Butron
Carlos Campano

ŠVÉDSKO
Filip Bengtsson
Alvin Östlund
Anton Gole

KANADA
Colton Facciotti
Jess Pettis
Kaven Benoit

VENEZUELA
Lorenzo Locurcio
Anthony Rodriguez
Carlos Badiali

ČESKÁ REPUBLIKA
Václav Kovář
Martin Krč
Martin Michek

MEXIKO
Juliocésar Zambrano
Tre Fierro
Félix Lopez

BRAZÍLIA
Enzo Lopes
Fabio Santos
Gustavo Pessoa

ESTÓNSKO
Tanel Leok
Hardi Roosiorg
Harri Kullas

JAPONSKO
Toshiki Tomita
Taiga Koga
Yuki Yokoyama

Tak ako? Máte už svojho favorita? Ak aj vy viete o nejakých zaujímavých informáciach pred MXON 2018, tak sa snami podeľte na FB profile v komentári pod článkom.

zdroj: MXGP.com, racerXonline.com, transworldotocross.com, Facebook.

Buďte s nami v kontakte

Komentáre